24 ezer kilométer túra két óceán közt: ilyen bejárni a világ leghosszabb útját
Kanada legszebb tájait köti össze.

manitoba centennial trail thunder creek
beauty and style
Top olvasott cikkek

1992-ben három kanadai túrázó fejéből őrült ötlet pattant ki. Pierre Camu, Bill Pratt és Paul LaBarge országuk 125. születésnapját ünnepelve határozták el, hogy összekötik Kanada vízi, gyalogos és biciklis túraútvonalait egyetlen hatalmas ösvénnyé, mely két part közt, óceántól óceánig kígyózik. 

A terv megvalósítása 25 évbe telt, így országuk 150. születésnapjára éppen elkészültek. A monumentális vállalkozás közben nemcsak rengeteg időt, de sok millió dollárt is felemésztett. Az erőfeszítések eredményeként azonban megszületett a világ leghosszabb túraútvonala, a Great Trail. 

A leghosszabb túraút

Az eredetileg Trans Canada Trail néven ismert ösvény kibővítésével egy 15 ezer mérföld, azaz 24 kilométer hosszú útvonal jött létre. Viszonyításképpen: az Országos Kéktúra alig haladja meg az ezer kilométert. A Great Trail Kanada déli részén indul, majd halad északnyugat fele, ahonnan egy óriási hurokkal tér vissza, végigvezetve a túrázót a kontinensnyi ország számos csodáján. 

alberta banff legacy trail

Körülbelül a hatalmas út negyede vízen van kijelölve, így itt a túrázóknak csónakra, kajakra kell cserélniük a bakancsokat, ugyanis tavak és folyón vizén haladnak majd tovább. A szárazföldi utak legtöbbje nemcsak gyalog, de biciklivel is bejárható, sőt, akadnak olyan szakaszok, amelyeket lóhátról is lehet élvezni. Ha pedig valakit a fagyos, kanadai telek sem rettentenek el a túrázástól, az akár hómobillal, kutyaszánnal vagy sífutó talpakon is mehet. 

gronland

Az út összekötése azonban még csak a munka első szakasza volt. 25 éven keresztül eddig 477 szervezet segítette az utat megálmodó három vállalkozó munkáját, miközben önkéntesek ezrei takarították el a bokrokat, helyeztek ki járható pallókat, festettek fel turistajelzéseket és végeztek más apróbb feladatokat, hogy a vadont bejárhatóvá tegyék. Magán az építkezéseken kívül komoly kihívást jelentett a földterületek tulajdonosaival és az önkormányzatokkal is egyességre jutni. A Great Trail elkészülését végül több száz település ünnepelte.

A cikk az ajánló után folytatódik

A java azonban még csak most jön, hiszen számos útvonalon szeretnének még finomítani az út ötletgazdái. Az ösvény 8 ezer kilométere halad jelenleg csak erdőben, 6 ezer kilométernyi a vizes szakasz, majdnem 2 ezer kilométeren pedig a túrázók a minden terepre alkalmas ATV járművekkel osztoznak. A maradék 8,5 kilométer kiépített utak mentén halad, sőt, akad olyan szakasz is, ami autópályát kísér.

mackenzie river

Részben ezen szeretnének majd a jövőben változtatni, részben pedig az utat kísérő jelzések gyakoriságán szeretnének első körben javítani majd a szervezők.

A Great Trail csodái

A Great Trail nemcsak a méreteiből adódóan izgalmas azonban, de szinte minden kilométere egy gyönyörű ország legszebb vidékein vezet keresztül. Noha valószínűleg csak kevesek adatik majd meg, hogy a teljes utat végigjárják, mégis nagyon szerencsés az, aki több szakaszt is bejárhat. Az út 15 ezer közösséget köt össze, és Kanada mind a 13 nagy provinciáját érinti.

A túra teljesítésében az itt is látható interaktív térkép segít, mely telefonos alkalmazás formájában is elérhető a Great Trail hivatalos honlapján. A térkép különböző eszközei segítenek a túrák megszervezésében, így mutatják a kijelölt szakaszok hosszát, a pihenőhelyeket, a parkolókat és még sok más hasznos infót.

A magyar erdők ősszel

A színes lombkoronák alatt, a lágy, őszi napsütésben és a csípős, hűvös időben még jobban esnek a túrák, mint nyáron. Mutatunk tíz olyan magyar helyet, ami éppen most a legszebb!

Ezt is szeretjük