Miért Legénd az egyik legszebb magyar üdülőfalu? Most meglátod

Elég itt egy napot eltölteni, hogy kisimultabban térj haza.

Legénd
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Cserhát lankás dombjai alig egy órányi autóútra fekszenek Budapesttől. A békés, szelíd vidék tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy a természet közelében, aktívan töltsd el a szabadidődet.

A gyalogtúrások, biciklisek, sőt, lovasok egyik kedvenc települése a környéken a Cserhát buckái között, Nógrád megye déli csücskében meghúzódó Legénd faluja. Megmutatjuk, miért érdemes egyszer neked is felkeresned!

Legénd látnivalói

Legénd egészen aprócska, még 500-an sem élnek itt, a túraszezon alatt azonban egyre több kiránduló fordul meg a község szállásain. A falu látnivalói közül ugyanis az egyik legvonzóbb a páratlan természeti környezet. A Cserhát melegkedvelő tölgyesei és tatár juharos erdői különösen szépek, amikor felöltik őszi, színpompás lombjukat.

cserhat

Legénd körül többféle ösvény közül is válogathatnak azok, akik az erdő fele veszik az irányt, erre kanyarog például az Országos Kéktúra és a piros kereszttel jelölt út egy-egy szakasza is. Már nagy szintkülönbség nélkül, egy könnyű, rövid túrát is igazi élmény itt teljesíteni. Ha viszont magasabbra is szívesen felkapaszkodsz a környék csúcsát, a Naszályt is célba veheted Vác felől. A barangolások során érdemes a falutól nyugatra emelt kilátót is felkeresni, melynek tetejéről gyönyörű kilátást élvezhetsz.

legend kaldy kastely

A faluba betérve nemcsak gyönyörű, régimódi házakkal találkozhatsz, de több műemlékkel is büszkélkedik a környék. Érdemes megnézni például a barokk, római katolikus Nagyboldogasszony templomot, a centrumban elhelyezkedő, klasszicista katolikus kápolnát és a szintén barokk evangélikus templomot is, melyek mind több száz éves múltra tekintenek vissza. Szintén érdemes elsétálni és megnézni a Káldy-kastély 1760-ban emelt, ma is jó állapotú, kerttel körbevett épületét és a feljebb látható Nyáry-kastélyt, melyet 1750 fele, a dombtetőn épített a nemesi család. Ez utóbbi azonban ma már magántulajdon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legénd története egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. A falu körül tele a föld a régi idők emlékeivel, így gyakori, hogy a helyiek földművelés közben téglákra, cserepekre bukkannak, sőt, a kutatók egy földvár romjait is felfedezték a közelben. A legéndiek ősi múltjukat máig őrzik, így az olyan rendezvények alkalmával, mint a falunap, gyakran öltöznek népviseletbe. Akad azonban teljesen modern része is a falunak.

legend estate

A Legénd Estate vagy a legéndi üdülőfalu egy gondosan ápolt, húsz házból álló birtok, mely önálló részt képez a településen belül. A turisták számára épített házikók őrzik a vidéki egyszerűséget, hangulatot, ám nem mentesek a kényelemtől sem. Az angol anyanyelvű tulajdonos, Gábor és neje, Györgyi játszótérrel, parkolóval, terasszal és két kültéri medencével várják itt a Legéndre látogató turistákat.

Püspökszentlászló csodái

Püspökszentlászló még Legéndnél is kisebb, hiszen mindössze 40-en élnek itt, mégis mesébe illően szép a falu. Nézd meg az arborétumot, a kastélyt és magát a bájos települést!

Látnivalók Püspökszentlászlón

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: legend.hu, indafoto.hu / bugyihusztar

Ezt is szeretjük