A Vajdaság egyik legszebb kisvárosa: Karlóca mesés tájakkal és világhírű borokkal vár

Elmondjuk, mit érdemes megnézni és megkóstolni.

Karlóca
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerbia északi, Magyarországgal határos autonóm tartománya, a Vajdaság kulturálisan kivételesen gazdag régió. A vidék lakossága mintegy 25 különböző etnikai csoportból jött létre, akik mind magukkal hozták tradícióikat - Vajdaságban csak hivatalos nyelvből hat van. 

A környék gazdag hagyományaival akár a városokban is megismerkedhetsz. Nemcsak Szabadkát és Újvidéket érdemes azonban felkeresni, de a jóval apróbb Karlóca is tartogat néhány különleges élményt.

Karlóca látnivalói

A Vajdaság szívében, a Duna jobb partján fekvő városkának nagyjából 8700-8800 lakosa van, akik túlnyomó többsége szerb, de nagy számban élnek itt horvátok, németek és pár százan magyarok is. A korábban Magyarországhoz tartozó település történelmének egyik legfontosabb eseménye volt az 1699-es karlócai béke, melynek során a Habsburg császár és a törökök 170 év idegen uralom után kedvező megegyezést kötöttek. 

karlocai beke

A béke megkötésének helyét jelölő kápolnán túl még számtalan jelentős vallási épületet felkereshetsz. Karlóca - azaz Sremski Karlovci - a szerb metropolita pátriárka székhelye. A kicsiny városban található az ortodox Szent Miklós-katedrális, a pátriárka hivatala és a római katolikus Szentháromság-templom is, melyek mind látványos, pompás épületek. A belvárosi szűk, romantikus utcácskákat járva azonban sok más impozáns épületet is felfedezhetsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Karlóca egyik legizgalmasabb helye Szerbia legöregebb gimnáziuma, melyet gyönyörű állapotban őriznek mindmáig. Bal oldalt a gimnázium fával burkolt könyvtárát, középen a felújított folyosók egyikét, jobbra pedig az iskola dísztermét láthatod. Az óriási épületben a 18. század vége óta tanítanak.

karloca gimnazium

A platánokkal, tiszafákkal körbeültetett utcákon tovább sétálva eljuthatsz a Négy oroszlán szökőkúthoz. Ugyan gipszfaragványokkal ékes homlokzatot és szobrokat is találhatsz sokfelé, mégis az oroszlános kút Karlóca egyik legnevezetesebb remeke. A karlócai hagyomány úgy tartja, aki iszik a kút vizéből, az egyszer visszatér a városba, sőt, az esküvőjét is itt tartja majd. 

Érdemes ezeken kívül megnézni a városházát, illetve a Stefáneum épületét, mely a Szerb Nép és Diaszpóra Intézetének ad otthont, majd lenézni egész Karlócára a magasból egy nemrégiben átadott kilátóból.  

karloca oroszlanos kut

A karlócai séta egyik legszebb szakasza a Duna-part lesz. Innen akár hajóval is folytathatod a környék felfedezését. Indulnak járatok például a Tisza torkolatához. Ha hajókázni nincs kedved, akkor se mulaszd el a part menti csárdák és éttermek kínálatát. Az étlapon számos változatban szerepel majd a dunai hal, melyet a helyiek igen szívesen fogyasztanak. A halásztanyák jellegzetes ételei közé tartozik ezen felül a finom, puha, foszlós, német kuglóf és a forró tejeskávé. Mindkettőt gyakran tálalják Karlócán mézzel. A település mézhez kapcsolódó hagyományait a méhészeti múzeum őrzi.

karloca boraszat

A gasztronómiai kalandok kihagyhatatlan része a remek karlócai borok kóstolása, melyeket a várost határoló Tarcal-hegység lejtőin termelnek. Nemcsak zamatos rizling kerül azonban a poharakba, de egy helyi specialitás, a világhíres bermet is. Ez a nedű a Titanic itallapján is szerepelt, sőt, a bécsi uralkodó a bermet megkóstolása után felmentette a karlócai borászokat a katonai szolgálat alól. A desszertborként kínált ital egyedi receptúra alapján, gyógyfüvek hozzáadásával készül.

A Tarcal-hegység dűlőit akár borutak, kóstolók során gyalog, kerékpárral vagy terepjáróval is felfedezheted. Nemcsak az ünnepélyes keretek között tartott szüret és a bográcsos ételek fesztiválja alatt érdemes ellátogatni ide, de az év többi szakaszában is páratlan gasztronómiai élményekkel várnak. 

A városon kívül a közeli Ingyiát és a maradéki tájház néprajzi gyűjteményét se hagyd ki.

Gyönyörű kisváros Ausztriában

Egy másik szomszédos ország apró városaiban járva is találhatsz rengeteg csodát. Werfen mellett a világ legnagyobb jégbarlangját, a mesés alpesi tájat és egy középkori lovagvárat is érdemes legalább egyszer megnézned életedben.

Werfen környékét látni kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / capew, Elvira.

Ezt is szeretjük