Mit tehetsz, ha kutyatámadás ér? Nagyon sok rossz tanács kering a neten

Akár egyedül vagy, akár a saját kutyusoddal túrázol, jó, ha ismered a teendőket kutyatámadás esetén.

Kutyatámadás elleni teendők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a statisztikák szerint a kutyaharapások jelentős többsége a háztartásokon belül történik, mégpedig a saját vagy ismerős kutyával való helytelen interakció során, sokan mégis tartanak attól a szituációtól, hogy köztéren, utcán, erdőben, akár egy kirándulás alatt, idegen környezetben éri őket vagy kedvencüket támadás.

Az internetes fórumokon, közösségi oldalak csoportjaiban számos rossz, szakszerűtlen tanáccsal találkozhat az ember, amely egyes kutyákkal szemben működhet ugyan, ám elképesztő veszélyeket is hordoz magában. A futás, a kiabálás, a karlengetés például akár ronthat is a helyzeten.

Kutyatámadás elleni teendők

Az elsődleges cél a szituáció megelőzése, ettől függetlenül minden eshetőségre jó felkészülni indulás előtt. A legbiztosabb egy megbízható tréner, kutyaiskolai oktató véleményét kikérni, és jó tudni, hogy ma már nagyon hasznos képzések is indulnak kifejezetten a kutyatámadások kivédésére vonatkozóan, ahol nemcsak elméleti, hanem gyakorlati oktatást kaphat a gazda.

Néhány egyszerű, jól bevált tipp azonban minden sétán jól jöhet. Amennyiben a séta nem ismerős útvonalon vezet végig, mindig fontos nyitott szemmel járni, pásztázva a területet, különösen akkor, ha saját, kisebb ebbel indul valaki útnak, és azonnal elhagynia a területet, betérnie egy biztonságos helyre, ha potenciális veszélyforrást észlel. Biztonsági okokból a feltöltött mobiltelefont sem szabad otthon hagyni.

A Bark Busters Egyesült Államok-beli kutyaviselkedés-terapeutái azt is javasolják, hogy ha az ember például kóbor kutyával találkozik, figyelemelterelésként néhány ínycsiklandó falat is beválhat. Arra azonban figyelj, hogy a hirtelen, óvatlan mozdulatok megijeszthetik, amire támadással is reagálhat, így ezeket feltétlenül kerülni kell. Ha az ételre összpontosít az eb, lassú mozdulatokkal távolodj tőle, hátat fordítani azonban tilos!

Ha a kutya továbbra is közeledik, a Bark Busters trénerei szerint futás helyett állj meg a karodat magad elé összekulcsolva, és lassan kezdj hátrálni, nem bámulva, inkább oldalirányú testtartással, a perifériában végig szemmel tartva az állatot. Amennyiben közel kerül, vagy megszagol, a fenyegető mozdulatokat végig kerüld, ne nyújtsd felé a kezed, ne kapálózz!

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) azt is tanácsolja, hogy az ember tegyen egy tárgyat maga és a kutya közé, legyen az akár egy ruhadarab, kabát, táska, bicikli, bármi, ami akadályt képezhet. A hirtelen erős hangok kerülendők, mély, nyugodt hangtónussal viszont jó ötlet lehet beszélni.

A támadásra utaló jelek

Egy kutya a lehető legritkább esetben harap előzetes figyelmeztetés nélkül, ezért fontos tisztában lenni a támadó közeledés vizuális jeleivel is és megbizonyosodni arról, hogy agresszíven érkezik-e a kutya. Az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA, a világ egyik legnagyobb állatvédő szervezete, mely az állatkínzás ellen küzd) szerint a morgás, a felálló hátszőr, a merev testtartás, a vicsorgás, a fogak csattogtatása egyértelmű jelnek számít.

A félelemből támadó kutyus viselkedésére jellemző, hogy megpróbál kitérni, a száj nyalogatásával és ásítással próbálja oldani magát, elfordítja a fejét, hogy ne találkozzon mások tekintetével, a fület hátra, a farkát maga alá húzza, a szeme fehérjét mutatja. A farokcsóválás sem mindig a barátságosság jele: amennyiben mereven tartja, és nem oldalra leng, hanem kicsiket remeg, a szorongást, bizonytalanságot is jelezheti, amely akár támadássá is fajulhat.

Legális és illegális kutyariasztók

Sokan javasolják, hogy egy paprikaspray-t tartson az ember magánál az ismeretlen útvonalakon haladva, fontos azonban tudni, hogy birtoklása nem, de közterületi használata és viselése alapvetően nálunk illegális, ráadásul rossz célzás esetén a saját eb, sőt maga a fújó is bőven kaphat a nyálkahártyát irritáló anyagból. Sokaknak olyan nevelő spray-k válnak be ehelyett, amelyek inkább egyfajta gélt, folyadékot spriccelnek, vagy sűrített levegővel adnak riasztó hangot, mintsem gázt fújnának, esetenként már ez is elegendő az elrettentéshez. Az ultrahangos kutyariasztó is beválhat, és ezt is teljesen legálisan magadnál tarthatod a táskában, bárhova mész.

A szakértők egyetértenek abban, hogy amennyiben egy erős, nagy termetű kutya már megtámadta az illetőt, és komolyan ledöntötte, a súlyos sérülések megelőzése érdekében össze kell gömbölyödni, felhúzva a térdet a mellkashoz, a karokkal minél jobban az arcot, a fejet és a nyakat védve egészen addig, míg a kutya el nem megy. Ez csakugyan ritka szituáció, a többségében a kutya egyszerűen félelemből vagy a terület őrzése végett támad, amikor a kihátrálás működőképes.

Ha a saját kutya élete a tét

Egészen más helyzet, ha a saját kedvencedet támadja meg egy gazda nélkül rárontó kutya, noha az indíték lehet ugyancsak az ijedtség vagy a területőrzés, sok esetben a zsákmányösztön is okként merül fel. A brit People's Dispensary for Sick Animals jótékonysági szervezet (PDSA) elmondásai alapján - bár a szituációban nehéz higgadtnak maradni - a pánik kerülendő, mivel mindkét kutyát feszültebbé teheti. Amennyiben még megelőzhető a verekedés, hívd be, parancsold magad mellé a kutyádat, már ezzel jelentősen csökken az esélye, hogy a másik kutya bepróbálkozzon. Ha a másik gazda közben feltűnik, kérd meg, hogy azonnal hívja vissza a sajátját.

Ha már megtörtént a baj, és összeverekedett a két kutya, nehéz és veszélyes vállalkozás szétválasztani őket. Az állatvédő szervezet szerint egy hirtelen hangos zaj kizökkentheti az állatot, egy nagy taps, egy sípszó vagy egy kavicsokkal teli palack megcsörgetése is a meglepetés erejével hathat ilyenkor. Közéjük tilos nyúlni, ám a dominánsabb harcoló fél oldalba billentése, a nyak hátsó részének erős megütése is kizökkentő hatással bírhat - ez sajnos nem veszélytelen, harapással is végződhet, ahogy a nyakörv erős, felfelé irányuló megrántása is. Ha azonban a kisebb kutya élete múlhat rajta, a szerető gazda általában nem is gondol a könnyebb sérülésekre, és egyetlen célja, hogy elengedje kedvencét a támadó. A szorosra húzott nyakörv - ennek hiányában egy erősen összehurkolt póráz - fullasztó hatása miatt nagy eséllyel elengedi a zsákmányt, míg levegőért kapkod. Egyes kutyák gyakorlatilag ájulásig képesek szorítani állkapcsukkal az áldozatukat, az átmeneti eszméletvesztés azonban még mindig nem végzetes a támadó fél számára, így súlyos esetben ettől sem kell megijedned - ha az állat ismét oxigénhez jut, lassan erőre fog kapni. Jobb tehát ilyenkor is menekülőre fogni.

A megtámadott kutyust haladéktalanul vidd állatorvoshoz akkor is, ha látszólag nem sérült meg. A belső károsodás nem mindig jár feltűnő jelekkel, mégis életveszélyes lehet. A higgadtság a támadás után, sérülés esetén is fontos, a kutya traumáját erősíti a gazda pánikoló viselkedése. Ha pedig a kutyus felépült, nagy munkát igényelhet a közösségbe való visszaszoktatás, ehhez kutyatréner segítségét is kérheted.

A támadást feltétlenül jelenteni kell az illetékes hatóságnál, a járási hivatalnál vagy a rendőrségen, amennyiben kóbor eb támadott, a helyi gyepmesteri telepek kötelesek segíteni, befogni a kutyát és adott esetben megtalálni az eredeti gazdát. Az emberre irányuló támadásnál fontos tudni, hogy az átoltottság és a vadak immunizálása miatt a veszettséggel való fertőzöttség veszélye ma már szinte nulla, ám az orvosi látogatás és a szükséges oltások így is elkerülhetetlenek, sőt javasolt látleletet is vetetni a későbbi jogi kompenzáció érvényesítése végett.

A kutyasétáltatás szabályai az erdőben

A kutya életét is megmentheti, ha a gazda komolyan veszi a szabályokat, és pórázra veszi kedvencét.

Ezért ne engedd el a kutyát az erdőben akkor sem, ha behívhatónak ismered: prédává válhat, vagy a vadász is kilőheti

A kutyasétáltatás szabályait nemcsak az utcán, hanem az erdőben sétálva is fontos komolyan venni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük