Mire kell vigyázni a külföldiek szerint, ha valaki magyarokkal beszél? Vélemények rólunk
Mutatjuk a legérdekesebbeket.

nagykep?cikkid=169797&kep=utazo-turista-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hortobágy, lángos, tokaji aszú, Sziget Fesztivál, és még megannyi magyar sajátosság határozza meg az országról kialakult kusza benyomásokat a külföldiek számára. Az alábbiakban néhány jellemzőbbet találsz, amit több külföldi oldalról válogattunk.

A lista hosszú-hosszú oldalakon keresztül bővíthető lenne, ezért természetesen nem minden véleményt tükröz, mégis nagyon jó lenyomata a magyar lelkületnek, de például az is kiderül, hogyan lehet egy magyart kihozni a sodrából, vagy mely szokások, ételek, helyszínek és városok a külföldiek kedvencei.

Hogyan hozz ki egy magyart a sodrából?

Turistaként nem mindig könnyű feladat úgy érdeklődni egy addig ismeretlen hely kultúrája iránt, hogy még véletlenül se bántson meg senkit az ember. Az országunkba érkezőkkel sincs ez másként, ezért arra vonatkozó listák is fellelhetők az interneten, hogy mi az, amit jobb elkerülni egy magyar társaságában.

Egy pontokba szedett listában egy ír származású férfi viccesen már a felütéskor megemlíti, hogy a házi pálinkát tilos visszautasítani a vendéglátóktól. Természetesen azt is hozzáteszik, hogy három feles után érdemes sörre váltani, ha nem akarja az illető nagyon csúnyán végezni.

De azt sem tartották szerencsésnek, hogy a hungry és a Hungary szavakkal viccelődjenek, hiszen a sokszor hallott poén már egy szemernyit sem eredeti, inkább kínos a magyarok szemében.

Kihagyhatatlan fogások

A kellemes témák közül kiemelték több fórumon az ízletes-fűszeres magyar konyhát, ami rabul ejti a külföldiek ízlését is. Érdekes, hogy egy népszerű amerikai lap gasztronómiai listájában az első helyen nem a pörkölt vagy a gulyás szerepel, hanem a fokhagymás-tejfölös lángos. A sorban tanácsolták még megkóstolni a töltött káposztát, a körözöttet, a hortobágyi és a Gundel-palacsintákat, a dobostortát, a túrógombócot és a madártejet is.

A legnépszerűbb főételek felsorolásában viccesnek tartották, hogy a magyarok csaknem minden fogásra tesznek egy kis tejfölt, a túrót pedig a cottage sajt és a ricotta közötti, ámde hihetetlenül finom dolognak írták le. Az ízletes falatok lekísérésére a Tokaji aszút ajánlották, külön felhívva a figyelmet a világszerte híres, előkelő italnak számító aszúesszenciára.

Magyar cowboyok és locsolkodás

Bár a külföldről érkező turisták jelentős része célozza meg Budapestet, meglepő módon az ajánlások között vidéki helyszínek sokasága szerepel. Több helyen is a leggyönyörűbb tájak közé sorolják a Hortobágyot, ahol a gémeskút és a napfelkelte mellett a magyar cowboyoknak titulált csikósokat is a turisták figyelmébe ajánlják.

Több listában javasolják felkeresni Pécs környékét a török kori emlékekkel és a közeli Villányi borvidékkel, de a hollókői húsvéti szokásokat, Aggteleket, a tihanyi visszhangot, Szentendrét és az Őrséget is sokszor emlegetik, Siófokot pedig egyenesen a magyar Ibizaként írják le.

A történelem nem vicctéma

Külön felhívják a figyelmet arra is, hogy a történelem a magyarok számára egy nagyon sarkalatos téma, ezért jobb nem tévedni a társaságukban, vagy kényelmetlen helyzetbe hozni magukat egy-egy elszólással. Megfigyelték például, hogy a helyiek kikérik maguknak, ha a környező szláv népekhez sorolják őket, hiszen ők egy egészen más múlttal rendelkező nép, ami a sztyeppéről vándorolt a Kárpát-medencébe.

A magyar nyelv különlegessége inkább nehézséget jelent a külföldiek számára, a legbonyolultabbak közé sorolják, aminek semmi kapcsolata nincs a germán, román és indoeurópai nyelvcsaládokkal, ráadásul a ragok változását sokszor a jelentés, a szavak funkciói vagy éppen a hangzásuk határozza meg.

Arra is kitérnek még a listán, hogy az államhatárokról és a trianoni békeszerződésről nem szabad érzéketlenül beszélni egy magyar ember társaságában, hiszen ez egy történelmi tragédia az ország életében, de a kommunizmussal sem szabad viccelődni, hiszen a legtöbben úgy tartják, hogy a kiszámítható munka és fizetés mellett az oroszoktól való függés még a gulyáskommunizmus idején is nagyon komoly problémákat okozott az ország boldogulásában.

(A kép forrása: Indafotó/fülemüle és Indafotó/Ql3r)

Ezt is szeretjük