A fallal körülvett, törvényen kívüli város Hongkongban: Kowloon gigaháztömbje a világ legsűrűbben lakott területe volt
A már lerombolt épületkomplexum a világ egyik legkülönlegesebb, mindenféle szabályszerűséget mellőző képződménye volt, ami mindent megtestesített, ami egy nagyvárosban rossz lehet.

KWC - 1989 Aerial
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes vélekedések szerint a fallal körülvett város, Kowloon Walled City maga volt a földi, nagyvárosi pokol, ami mindent magába sűrített, ami rossz lehet egy metropoliszban. Virágzott itt a bűnözés, és teljes mértékig hiányzott mindenféle szabályozás, úgy az építésében, mint a lakóinak életében.

Az 1994-ben földig rombolt, Hongkong területén lévő óriási háztömb különálló, törvényen kívüli sejtként létezett, ennek okai a környék történelmében keresendők. Míg még állt, ez volt a világ legsűrűbben lakott területe, ami szintén borzalmas életkörülményekre enged következtetni. 

A törvényen kívüli város

A fallal körülzárt Kowloon városrész története a Song-dinasztia (960-1279) idejére vezethető vissza, ekkoriban a sókereskedelem irányításában játszott fontos szerepet. A 19. század első évtizedeiben egy kis erődöt építettek ki itt, amit megerősítettek, masszív fallal vettek körbe a kínai hatóságok, amikor a szomszédos Hongkong-sziget a britek kezére került 1842-ben. 1898-ban még több hongkongi terület irányítását kapták meg, de a körülbelül 700 fős Kowloon Walled City kínai territórium, enklávé maradt. Az összeesküvést sejtő britek egy évvel később megtámadták az erődöt, de ott nem találtak katonákat.

A Csing-dinasztia 1912-ben fejezte be pályafutását, ekkor a terület irányítását a gyarmatosítókra hagyta, akik nem nagyon tudtak mit kezdeni vele, építettek néhány intézményt, és elnevezték China Townnak, azaz kínai városnak. A hongkongi hatóságok terveket készítettek a fallal körülvett város lebontására, ám ez ellen a kínai kormány tiltakozott. A kínai-japán háború alatt az épületek többségét elbontották, a falat a japánok a közeli reptér bővítéséhez használták fel. A háború után Kína ismét igényt tartott a területre, 1947-re körülbelül 2 ezer kínai menekült telepedett le itt, a britek pedig jobbnak látták nem törődni a hellyel. A következő években, egy pusztító tűzvész után a különös státuszú város teljesen kiépült. A kínaiak és a britek sem avatkoztak be a működésébe, a hongkongi rendőrség néhány rajtaütésétől eltekintve a fallal körülvett város mindenféle kontroll nélkül működött, és a bűnözők Paradicsoma lett. Virágzott a prostitúció, a szerencsejáték és a drogkereskedelem is.

A szabályszerűségek teljes hiánya az építkezésekben is megmutatkozott, maximális nagyságát az 1970-es évek végére, 1980-as évek elejére érte el a város. Az egyedüli kikötés a magasságkorlát volt a közeli reptér miatt, ami egyébként jelentős zajszennyezéssel is járt a lakók számára.

Rossz körülmények

A város lakói természetesen nem mind bűnözők voltak, a kicsit több mint 2,8 hektáros területen több mint 33 ezren zsúfolódtak össze, így az „fénykorában” a világ legsűrűbben lakott részének számított. A rendkívül sűrű szerkezet miatt a sikátorszerű utcákba alig hatolt be a fény, a sötétben patkányok surrantak a köveken. Bár a bűnözés idővel alábbhagyott, a körülmények nem javultak. Az itt élők a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz sem juthattak hozzá. Az egészségügyi kezeléseket engedély nélkül tevékenykedő orvosok végezték. A nehézségek összekovácsolták a lakóközösséget, a családok, amiben csak tudtak, segítettek egymásnak, közös programokban sem volt hiány. Különösen népszerű hely volt a találkozóra a tető, ahol a felnőttek relaxáltak, a gyerekek pedig játszottak vagy a házi feladatot csinálták. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az 1980-as években a kínai és a brit kormány megegyezett, hogy lebontják a törvényen kívüli létesítményt. Kártérítést nyújtottak a lakóknak, ám ezzel nem mindenki volt elégedett, többeket erővel kellett kiköltöztetni 1991 és 1992 között. Az elbontás 1993 márciusában kezdődött, és egy évre rá be is fejeződött. A fallal körülvett város helyén parkot hoztak létre, amely néhány kővel megemlékezik a korábban ott álló, különös komplexumról is. 

Monster Building, Hongkong

A Monster Buildingként elhíresült építmény Hongkong-sziget Quarry Bay nevű részén helyezkedik el. Az ikonikus lakókomplexum napjainkban az egyik legnépszerűbb fotótéma, a világ minden pontjáról érkező turistákat szinte megbabonázza a különös szimmetriája és a feltűnő sűrűsége is.

(Képek: Wikipédia/ShockD, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük