Nem photoshop, tényleg létezik a falanszter Hongkongban: a legtöbbet fotózott turistalátványosság a Monster Building
Nehéz elképzelni, hogy milyen lehet egy ilyen helyen élni.

monster building
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internethasználók zöme valószínűleg találkozott már Hongkong egyik leghíresebb épületének fotójával, manipulált vagy a valósághoz hű formában - utóbbi egyébként szintén átalakítottnak tűnik, annyira hihetetlen látványt nyújt a létesítmény, főleg, ha megörökítik, amint repülőgép halad el felette, ami gyakori esemény.

Az ember persze tudja, hogy Hongkong a világ egyik legsűrűbben lakott területe, de amikor a Hongkong-szigeten található monumentális Monster Buildingre néz, mégis megdöbben, hogy így is lehet élni. Ha valaki a hazai lakótelepekről úgy gondolja, hogy azokban egymás hegyén-hátán élnek a lakók, és olykor nemcsak nehéz, hanem egyenesen lehetetlen is kizárni a szomszédból érkező hangokat, akkor a hongkongi épületre tekintve lehet, hogy egyből rózsásabbnak látja majd a helyzetet. A helyről sokaknak egy teljesen zárt közösség, valóságos falanszter jut eszébe.

Monumentális épületszörny

A Monster Buildingként elhíresült építmény Hongkong-sziget Quarry Bay nevű részén helyezkedik el. Az ikonikus lakókomplexum napjainkban az egyik legnépszerűbb fotótéma, a világ minden pontjáról érkező turistákat szinte megbabonázza a különös szimmetriája és a feltűnő sűrűsége is. A meglehetősen szűkös belső udvarok egyikéből felnézve a látogató úgy érezheti, hogy valósággal körbefonják őt a fölé magasodó falak, és az ablakok tömött sora, az égboltból csak egy kisebb sáv maradt. 

A különös lakótelepet az 1960-as években húzták fel, Parker Estate néven. A cél korántsem az volt, hogy emblematikus látványosság legyen belőle, a lakhatási nehézségeket kívánták vele orvosolni, otthont biztosítva az alacsony jövedelmű polgároknak. Ekkoriban Hongkongba rengeteg bevándorló érkezett Kínából, ami súlyos lakáshiányt idézett elő, és arra kényszerítette a kormányt, hogy magasba törő lakótornyokat építtessen, amelyek sok lakó befogadására képesek.

A komplexum öt épületből áll, amelyek felülnézetből „E” betűt formálnak, két keskeny udvarral. Ezek egyikét tulajdonképpen négy oldalról veszik körbe épületek, a ’90-es években emelt Kornville Tower 2 néven ismert, 49 emeletes torony közelsége miatt. Az öt épületben több mint 2200, zömében nagyon apró lakás található, és ezek együttesen mintegy tízezer embert tudnak elszállásolni. A legmagasabb az Oceanic Mansion névre keresztelt ingatlan, ami 18 emeletes. A folyosók szűkösek és sötétek. Az utcafronton a földszinten  többnyire üzletek, kifőzdék és éttermek kaptak helyet. A Parker Estate után megváltoztak a trendek, Hongkongban is inkább a szellősebb képet mutató, karcsúbb toronyépületek jöttek divatba.  

Kétségtelen, hogy van a Monster Building komplexumnak egyfajta sajátos, kissé baljós esztétikája, ami filmeket is megihletett, szerepelt például a Transformers: A kihalás kora című 2014-es sci-fi-moziban, és a 2017-es Páncélba zárt szellemben is. Fotogénsége mellett elsősorban a Transformers-filmnek köszönheti népszerűségét a helyszín, ám a lakók érthető módon nincsenek túlzottan elragadtatva ettől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Többen már a fényképezés tiltására szolgáló táblákat is kitettek, de ez nem tántorítja el a különleges élményt megörökíteni vágyó turistákat. A helyiek, főleg az idősek régebben szívesen ücsörögtek az udvarokon, madzsongot játszottak, sakkoztak, a gyerekek tollasoztak és futkároztak, de ez a szokás lassan kikopik a látogatók miatt.

Milyen lehet itt élni?

Hogy milyen lehet egy ilyen épületben lakni? Eva Ho egész életét itt töltötte, és nem is lát benne semmi szokatlant. A boltok, gyógyszertárak és éttermek közelségét kényelmesnek tartja, ugyanakkor azt elismeri, hogy az épület egy kicsit rosszkedvűnek tűnhet a fél évszázad alatt rárakódott kosz és rossz szellőzés miatt. Ezenkívül a kilátás hiánya zavarja a leginkább: „Amit az ablakomból kinézve látok, az a két másik épület.” Nem nagyon tud mit kezdeni az otthonára irányuló figyelemmel, ő maga a fotósok felbukkanásáig sosem érezte, hogy különösebben esztétikus volna. Elköltözne, ha megengedhetné magának, de nem így áll a helyzet. A komplexumban egyébként tényleg szinte minden megvan, amire szükség lehet, orvos, hentes, szupermarket, mosoda. A Monster Buildinget többen szívesen lerombolnák, hogy a helyére luxuslakásokat húzzanak fel, azonban rengeteg lakót kéne kivásárolni, és feltételezhetően óriási felháborodás kísérne egy ilyen döntést, amit senki sem mer bevállalni. 

Hihetetlen luxusban élnek Kína leggazdagabb falujának lakói

A lakók országos viszonylatban kiemelkedő pénzügyi megtakarításokkal és nyugati luxusautókkal rendelkeznek, ám mindennek komoly ára van. A zavarba ejtően precíz tervezettség az élet minden területére beszivárgott, szigorú szabályok szerint telnek a helyiek mindennapjai.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük