A te parfümöd is életveszélyes lehet: ha ide mész, szigorúan tilos használni!
Ha nem akarsz bajt, jobb, ha nem teszel fel semmit.

parfum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha lakóhelyed környékén jelennek meg nagyobb számban a darazsak, van választásod annak tekintetében, teszel-e ellenük valamit, a szabadban kirándulva azonban ennél kiszámíthatatlanabb a helyzet.

Bár az apró kis rovaroknak korántsem áll szándékukban bárkit is megtámadni - ha ezt teszik is, csak magukat, illetve otthonukat akarják védeni a vélt vagy valós veszélytől -, egy-egy találkozás kellemetlen, illetve akár tragikus következményekkel is járhat, ha nem vagy kellően elővigyázatos.

Ne viselj parfümöt, ha kirándulsz!

Ha kirándulni indulsz, lehetőleg ne vegyél fel élénk árnyalatú, színes ruhát, ami azonban még ennél is fontosabb, soha ne használj parfümöt, illata ugyanis, különösen, ha édeskés, odavonzhatja a darazsakat. Ugyanez igaz az arcszeszekre, sőt, a dezodorokra, illetve bármiféle kozmetikumra - akár testápolóra, naptejre -, amely intenzívebb illatanyagokat tartalmaz.

Vigyázz, ha piknikezel!

Bármilyen kellemes is egy szabadban elköltött piknik, az ételek, italok illata szintén odacsábíthatja a darazsakat - ha jelenlétüket tapasztalod, inkább tedd el az ételt, és fogyaszd el azt zárt térben, akár az autóban, akár egy menedékházban, illetve nagyon figyelj az olyan italosüvegekre, amelyeket már korábban kinyitottál, ezekbe ugyanis könnyen belemászhatnak. Ha a darázs a szádba kerül, az életveszélyes helyzetet is jelenthet, ha lehet, az ilyen italt inkább töltsd ki pohárba.

Így viselkedj, ha darazsat látsz

Ha darázs köröz körülötted, esetleg rád is szállt, ne hessegesd heves mozdulatokkal, és próbálj meg nyugodtan viselkedni, ugyanis csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát.

Kirándulás közben ne nyúlj be fák, sziklák üregébe, és akkor is nagyon figyelj a furcsa üregekre, ha a földre terítesz plédet. A kijelölt útvonalról lehetőleg ne térj le, illetve érdemes figyelni a neszekre is, a darázsfészkekre például jellegzetes, zúgó hang figyelmeztet - a lódarázsfészek esetében ezt inkább búgásként lehet leírni.

Ha sajnálatos módon mégis darázsfészekbe botlasz, nagyon fontos, hogy ne bolygasd, ha pedig esetleg már felhőben támadnak a rovarok, takard el az arcod, viselkedj nyugodtan, feküdj hasra, és várd ki a támadás végét. A darazsak általában elég gyorsan repülnek, így sokszor a futásnak sincs értelme, ha csak nem tudsz mielőbb víz alá merülni.

Ha egy darázs megszúrt, a helyét borogasd hideg, ha teheted, jeges vízzel, jégakkuval, ezzel lassíthatod a méreganyag terjedését. Ha a csípés helyén a bőrpír és a duzzanat egy nap elteltével sem csökken, vagy akár terjed is, keresd fel orvosodat, ha ugyanis allergiás vagy, a következő alkalommal már súlyosabbak is lehetnek a tünetek, sőt, akár anafilaxiás sokk is bekövetkezhet - ennek tünete a csalánkiütésszerű reakció, a hidegrázás, nehézlégzés, szédülés, hányás -, ami akár halálos is lehet.

Ha ennek kockázata a teszt során bebizonyosodik, egy injekciót kell majd magadnál hordani, emellett nagyon fontos, hogy kirándulás közben telefon is legyen nálad, hogy probléma esetén mielőbb segítséget tudj hívni.

Ezt is szeretjük