Pompás őszi kirándulások a Dunakanyarban egyetlen napijeggyel: hajóra, buszra, vonatra és HÉV-re is használható
Egyetlen jegy megváltásával tartalmas kirándulásokat tehettek a Dunakanyarban.

dunakanyar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dunakanyar ideális kirándulóhely, lehetetlen vele mellényúlni, könnyen megközelíthető a fővárosból, és mi tagadás: meseszép. Talán mindenkinek megvan a kedvenc helye a környéken, a legkedvesebb városkája, Duna-parti szakasza, kilátópontja, túraútvonala - és a sort még folytathatnánk.

Ősszel a csodás látnivalókon túl a színesedő levelekben is gyönyörködhetnek a kirándulók. Még nyáron bevezettek egy új, összevont közlekedési napijegyet a Dunakanyarban, és bár az eredeti tervek szerint szeptember 30-ig lehetett volna csak megváltani, meghosszabbították november 1-ig. Érdemes lehet kihasználni, és szervezni hozzá egy kiadós programot az ország talán egyik legszebb részén.

Mire jó a napijegy?

A napijegy különlegessége, hogy az érvényességi időn belül korlátlan számú utazásra jogosít a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MAHART Passnave meghatározott járatain. A jegy személyhez kötött, október 1-től november 1-ig csak hétvégente és október 23-án váltható meg. Busszal, vonattal, HÉV-vel és hajóval a Dunakanyarban számos turistacélpont felkereshető, egy napba pedig némi szervezéssel több dolog is beleférhet.

Visegrád.
Visegrád.
Fotó: sndr / Getty Images Hungary

Utazás előtt az adott társaságok honlapjainak megtekintése ajánlott, hogy pontosan melyik járatokon használható a jegy, amit a MÁV-pénztárakban és a MÁV-applikációban vásárolhattok meg. További információt itt találhattok.

Ötletek a tartalmas őszi kirándulásokhoz

Bár lehetetlen lenne az összes, Dunakanyarban található kirándulóhely összegyűjtése, tippeket adunk a tartalmas kiruccanásokhoz. Amennyiben hajózásra vágynátok, a Visegrádról induló és oda érkező körjárat mellett tehetitek le a voksotokat, ami Nagymaros, Zebegény és Dömös érintésével közlekedik. Minden állomás nagyszerű kirándulások és andalgások kiindulópontja lehet.

Nagymaros.
Nagymaros.
Fotó: Valentyna Gupalo / Getty Images Hungary

A Duna bal partján, a Börzsöny lábánál fekvő Nagymaroson a Duna-parti korzó mellett ajánlott a Kálvária-domb megmászása, a tetején elhelyezkedő kápolna felkeresése. Ha túrázni szeretnétek, Nagymarosról az Országos Kéktúra vonalán felkapaszkodhattok a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátóhoz, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a környékre. Zebegény leghíresebb látnivalója a Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett Havas Boldogasszony-templom, de a Kós Károly-kilátó is megér egy sétát.

Zebegény, Kós Károly-kilátó.
Zebegény, Kós Károly-kilátó.
Fotó: sndr / Getty Images Hungary

Visegrádot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a Salamon-torony, a felette magasodó fellegvár és a királyi palota egész napra elegendő elfoglaltságot biztosítanak. Visegrádra Budapesttől Volánbusszal is eljuthattok.

Többek között HÉV-vel is utazhattok Békásmegyerről Szentendrére, ami minden évszakban jó választás. Andalogni, kulturális élményeket gyűjteni egyaránt tökéletes, utóbbihoz látogassátok meg például a Czóbel Múzeumot, a Ferenczy Múzeumot vagy a Kovács Margit Kerámiamúzeumot. 

Szentendre.
Szentendre.
Fotó: PeterTakacs / Getty Images Hungary

Ha a HÉV-ről már Pomázon leszálltok, busszal utazhattok tovább Dobogókőre, ahonnét sokfelé indulhattok, kihívásokkal teli túra a Prédikálószék és a Vadálló-kövek megmászása, ha kényelmesebb programot kerestek, igyatok egy teát a különleges hangulatú Zsindelyesben, majd sétáljatok el a 10 percnyire található Dobogókői-kilátóhoz, ahonnan remek a kilátás egészen a Dunakanyarig. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ország egyik legszebbjének tartott Vác-Balassagyarmat vasútvonal mentén ugyancsak jobbnál jobb helyszínek várnak. A Dunakanyar barokk ékköveként is emlegetett Vácon a Székesegyházon kívül is bőven van mit felfedezni.

Volánbusszal egészen Esztergomig is mehettek, de felkereshetitek a nyugalmas, festői szépségű, tavakban gazdag Búbánatvölgyet, ehhez a Búbánatvölgye megállónál érdemes leszállni. 

Bármerre is induljatok, mindenfelé szépségekbe ütközhettek, a kikapcsolódás adott.

Mesés falvak a Budapest fölötti Duna-szakasz mentén

Nehéz eldönteni, melyik is a Dunakanyar legszebb arca: sokan a Prédikálószékről vagy a visegrádi fellegvárról nézik legszívesebben a panorámát, mások a hangulatos, parti utcákra voksolnak inkább. Noha biztos, hogy egyiket sem lehet soha megunni, most az utóbbiból szemezgettünk a teljesség igénye nélkül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük