Harapni való levegő, csodás panoráma: 4 gyönyörű, őszi kirándulóhely Budapesten
A jó levegő, szép tájak: a fővárosban is remek kirándulóhelyek várják a túrázókat.

oszi-taj
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszhöz a kirándulás, a séta és a természetben való gyönyörködés éppúgy hozzátartozik, mint a sárguló falevelek vagy épp az iskola. A kánikula elbúcsúzik, a nappalok rövidülnek, de a színesedő táj és a friss levegő kicsalogatja az embereket a négy fal közül.

Az is remek kirándulóhelyeket találhat, a főváros területén mozdulna ki, hiszen Budapesten számos csodás, természetközeli és könnyen megközelíthető látványosság várja a túrázókat. Ezekből mutatunk most négyet.

Árpád-kilátó és Kecske-hegy

A Budai-hegységben, a Látó-hegy délkeleti oldalán, a II. kerületben található az 1929-ben épített Árpád-kilátó, ahonnan remek panoráma nyílik a fővárosra és a Duna budapesti szakaszára. Itt halad a szállodaiparos és várospolitikus Glück Frigyesről elnevezett turistaút, ami az Országos Kéktúra része. Glück Frigyes kezdeményezésére épült az Árpád-kilátó és a János-hegyi Erzsébet-kilátó is.

Árpád-kilátó
Árpád-kilátó

A Látó-hegyi építménytől könnyen, kicsit több mint negyedórás sétával elérhető a 384 méter magas Kecske-hegy, amelynek tetején fakereszt és egy kis rét fogadja a kirándulókat. Lejjebb haladva megtekinthető az Oroszlán-szikla, az a dolomittömb, amit egy picit után is faragtak, hogy jobban hasonlítson a nagymacskára, a második világháborúban viszont megsérült.

Apáthy-szikla

Az előző túrához könnyűszerrel kapcsolható az Apáthy-szikla felkeresése is. A dolomitrög a Látó-hegyen található, az Ördög-árok lipótmezei része fölé magasodik. Nevét a terület egykori tulajdonosáról kapta, alatta helyezkedett el az Apáthy-major.

Apáthy-szikla
Apáthy-szikla

A szikla és közvetlen környezete védett természeti érték, védett állatok is élnek itt, többek között hét futrinkafaj. Az Oroszlán-sziklától körülbelül félórás sétával elérhető, a Széll Kálmán tértől villamossal (56, 56A, 61) a Nagyhíd megállóig haladva, majd onnan gyalog, jól kiépített ösvényen közelíthető meg. Közel van ide a Kőkapu nevű, barlangszerű sziklaképződmény is, de érdemes egy kis kitérőt tenni a Kondor úti öreg libanoni cédrushoz is, mely Fedák Sári színésznő egykori villájának parkjából maradt fenn, és a becslések szerint 120-130 éves.

Nagy-Hárs-hegy, Kaán Károly-kilátó

Szintén a II. kerületben található a Nagy-Hárs-hegy, amelynek 454 méter magas csúcsán a 2016-ban teljesen felújított Kaán Károly-kilátóra kapaszkodhatnak fel a kirándulók. Az építmény legfelső szintjéről csodás körpanoráma nyílik, szép időben a főváros és a Budai-hegység jelentős része tökéletesen belátható.

Kaán Károly-kilátó
Kaán Károly-kilátó

Hogy még tartalmasabb legyen a túra, Gyermekvasúttal is megközelíthető a helyszín, méghozzá a Szépjuhászné megállónál leszállva. A kilátó közelében lévő Csanádi-pihenőről is érdemes körülnézni. A Szépjuhászné mellett a budaszentlőrinci pálos kolostor romjai is felfedezésre érdemesek. A 13-14. században telepedtek le itt a pálos szerzetesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület belépőjeggyel és terepvezetéssel látogatható. Körbekerítésére többek között azért volt szükség, mert fokozottan védett, különleges növények élnek itt, amelyeket a 850 méter hosszú, nyolcállomásos tanösvényen haladva vezetéssel ismerhetnek meg a látogatók.

Tanösvény a Sas-hegyen
Tanösvény a Sas-hegyen

A hegy peremén futó hangulatos útról pazar körpanoráma nyílik. A Keleti pályaudvartól 8-as busszal a Korompai utca megállónál leszállva, a Széll Kálmán tértől 59-es villamossal a Farkasréti temetőig utazva közelíthető meg.

3 álomszép túraútvonal Budapest környékén, ami kisgyerekkel is bejárható

A főváros környékén is számos programlehetőség, könnyen teljesíthető kirándulás várja a családokat. Három, gyerekekkel is megtehető túraútvonalat mutatunk be Budapest közelében.

(Borító- és ajánlókép forrása: Országalbum/fotoman. Képek forrása:  Országalbum/ juhaszj Indafotó/solio, ibi67)

Ezt is szeretjük