4 hely, ahol meggazdagodhatsz!

Legendás kincses szigetek

Íme, négy gyönyörű, paradicsomi sziget, mely a kincsvadászokat sem hagyja hidegen.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van valami az elvetemült kalóztörténetekben, ami a modern, földhözragadtabb korokban is magával ragadja az embert, aki a legendák ködébe és a kincsvadászat misztikumába veszve valahol mélyen elhiszi, hogy létezik a korlátlan szabadság és a kalandok földje - még, ha csak egy messzi-messzi szigeten is.

Az Ifjúság szigete, Kuba

A következő négy paradicsomi hely segít elcsípni valamicskét a tenger ördögei által uralt évszázadok hangulatából, emellett valódi kincseket rejt, ami, ha nem is feltétlenül aranyban, de természeti látnivalókban mindenképp mérhető.

Ahol aranyat mos partra a víz: Mona szigete, Puerto Rico

A Puerto Rico nyugati részén található, kaktuszokkal és erdőkkel gazdagon benőtt egykori kalózsziget mára mesebeli üdülőparadicsommá vált, különleges növény- és állatvilágának köszönhetően pedig a természetbúvárok és a cserkészcsapatok egyik legkedveltebb úti célja - a mona iguána például kizárólag a Föld ezen pontján található meg.

A sziget többek között a hegymászásra, a barlangtúrákra, a búvárkodásra, a kajakozásra és más vízi sportokra is lehetőséget ad, ám akkor is érdemes idelátogatni, ha szeretnél belekóstolni a kincsvadászat rejtelmeibe, Mona ugyanis csak egy lenne a térség homokos tengerpartokkal és azúrkék vizekkel szegélyezett kis szigetei közül, amennyiben története nem kapcsolódna oly szorosan a kalózokéhoz. A sziget ugyanis kedvelt pihenőhelye volt a rettegett angol kalóznak, Henry Jennings-nek, aki állítólag kincseit is itt rejtette el.

Egy 1939-es expedíció fel is fedezett egy arany pénzérmékkel teli ládát - ezt később Chicagóban egymillió dollárért árverezték el -, ám a szóbeszéd szerint ez csupán töredéke annak, amit még rejt a sziget - állítólag nem ritka, hogy a tenger aranypénzeket mos a partra.

Az érintetlen szigeten mindemellett a Gustav Eiffel által tervezett kísérteties világítótornyot is érdemes megtekinteni, mely szintén a tengeri rókák kalandos világát idézi.

A francia és dán kalózok rejteke: Roatan, Honduras

A Honduras egyik legnagyobb szigetének számító Roatan, melynek partvidéke a Karib-tenger jelentős kiterjedésű korallzátonyának is otthont ad, valódi búvárparadicsom, emellett a Karib-tengeri hajótúrák, illetve az egzotikus utazások kedvelőinek is népszerű célpontja. A gyönyörű pálmafákkal és fehér homokos tengerparttal övezett érintetlen szigeten azonban nemcsak pihenni lehet: ha belefáradtál a vízi sportokba, és a napozás sem köt le, a kalózok nyomába eredhetsz, ugyanis a sziget igen fontos szerepet töltött be 17. századi történetükben, mivel a híres kalóz, Henry Morgan székhelyeként jelölte meg.

Roatan elsősorban az angol, a francia és a dán kalózoknak jelentett menedéket, minek köszönhetően az őslakosok szerint a sziget és környéke a mai napig számos kincset rejt. Állításaikat az 1930-as években egy Mitchell Hedges nevű archeológusnak sikerült is igazolnia, miután négy arannyal teli ládára bukkant a szigeten. A hatóságoknak azonban csak egyet ismert be, a maradék háromból kastélyt vett Angliában. Azóta senki nem talált újabb kincseket, azonban a helyi kalózkultusz mindmáig erőteljesen él a környéken.

Az igazi kincses sziget: az Ifjúság szigete, Kuba

A Kuba egyik legnépszerűbb úti céljának számító Ifjúság szigete - Isla de la Juventud - egykor olyan ismert kalózok menedékhelye volt, mint Francis Drake, Henry Morgan, John Hawkins vagy Edward Tich. Ebből kifolyólag nem véletlen, hogy a Kubához tartozó második legnagyobb szigetként számon tartott területet korábban Kincsek szigetének is nevezték, a mendemondák szerint ugyanis a föld mélyén, a barlangokban és a tenger fenekén még mindig ott rejlenek az egykor zsákmányolt kalózkincsek.

Azonban a sziget nem csak aranyban, hanem természeti kincsekben is gazdag: a turisták homokos, napsütötte partjai és kristálytiszta vizei mellett trópusi élővilága és gazdag növényvegetációja miatt is előszeretettel felkeresik. A 2200 négyzetkilométer területű sziget főbb látványosságai közé tartozik híres börtöne, melyben egykor Fidel Castro is raboskodott, továbbá érdemes ellátogatni a korabeli és modern hajókülönlegességeket felvonultató kikötőkbe, illetve a rendkívül ritka fajoknak otthont adó krokodilfarmra.

A korallok és a maja titkok világa: Cozumel, Mexikó

Ha életed során egyszer eljutsz Mexikóba, a Yukatán-félsziget partjainál található Cozumel álomszép szigetét - különösen, ha a búvárkodás szerelmese vagy - érdemes útba ejteni.

Nemcsak azért, mert egész évben ragyog a nap, és a víz sem hűl soha 26-27 fok alá, hanem a kultikus maja romok felkeresése végett is, melyek állítólag számos kincset rejtenek. Miután ugyanis a spanyolok lerohanták a szigetet, és romba döntötték a maja civilizációt, a hely lakatlanná vált, így ideális terepet biztosított a törvény elől bujkáló kalózoknak, kiknek kincseiről sokan úgy tartják, hogy mindmáig az ősi maja katakombák - melyek Ischtel-nek, a termékenység istenének állított szent helyhez tartoznak - őrzik őket.

A sziget azonban más okból is nevezetes, partjainál található ugyanis a világ második legnagyobb korallzátonya, mely hihetetlen lehetőségeket biztosít a vízi világ felfedezésére: a szigeten körülbelül 130 búvárbázis található, melyek segítségével korallerdők között, cseppkőbarlangok mélyén vagy akár rájákkal és delfinekkel is merülhetnek a kalandvágyó utazók.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük