Kína legnagyobb esőerdeje szépen gyógyul: összefogással sikerült megfékezniük a pusztulást

Az illegális fakitermelés, a gyújtogatás és a vadászás miatt az esőerdő jelentős része kipusztult. Azonban sikerült elindítani a gyógyulás folyamatát.

Yanoda esőerdő egész
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kína legnagyobb trópusi esőerdeje az ország déli részén fekvő szigetek egyikén, a Hajnan-szigeten található. Az elmúlt 20 év alatt 200 ezer hektáron növekedést értek el az erdőben, amit a magas fokú védelemnek és helyi lakosok kampányainak köszönhető.

A helyi lakosok keményen kampányoltak az illegális fakitermelés, gyújtogatások és vadászás ellen, aminek már most mérhető hatása van az ősi erdő gyógyulásában.

Kínai trópusi esőerdő védelme

Hanjan szigetén található az ország legnagyobb ősi esőerdeje, ami rengeteg veszélyeztetett fajnak ad otthont például a kihalás szélén álló hajnani gibbonoknak, melyek a világ legritkább emberszabású állatai.

Hajnani gibbonok, ostorkígyó, kormorán, ázsiai elefánt, kék cyornis hainanus és trópusi pillangó.
Hajnani gibbonok, ostorkígyó, kormorán, ázsiai elefánt, kék cyornis hainanus és trópusi pillangó.

Hajnan erdészeti irodája szerint a tartomány esőerdeje, a Yanoda-esőerdő 2018-ra elérte a 659 300 hektárt, ami azt jelenti, hogy az erdő védett területeinél 90-98%-os növekedést értek el az elmúlt két évtizedben.

Az esőerdőt az emberi tevékenységek taszították a pusztulás szélére, a 20. században a korlátozás nélküli fakitermelés, a gyújtogatások és a vadászok ténykedései hatalmas károkat okoztak az erdő ökoszisztémájában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ám 1990-től a szigeten betiltották a fakivágást, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az esőerdő magától meggyógyuljon. A helyi lakosok is hozzátettek az elképesztő sikerhez, ökobarát farmokat építettek, ezenkívül méheket vittek a védett, kipusztult területekre, hogy a beporzással segítsék a növények elterjedését.

Yanoda park

A tervek szerint 2020-ra a szigetnek még egyheted részét védett területnek fogják nyilvánítani.

- A trópusi esőerdő sok turistát csalogat ide, úgyhogy figyelnünk kell az ökoturizmusra, hogy a helyiek bevétele is megmaradjon - mondta Wang Ce, a Yingge Nemzeti Park tisztviselője a ChinaDaily oldalának.

10 csodaszép állat, amivel nemsokára már csak a tankönyvekben találkozhatunk

Ökológusok és természetvédelmi szakemberek fenntartható erőfeszítéseket sürgetnek, különben egy évszázadon belül már csak a könyvekben találkozhatunk ezekkel a különleges élőlényekkel.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük