Félelmetes, ami a Földön történik: mutatjuk az idei nyár legpusztítóbb erdőtüzeit
Az idei nyáron számos erdőtűz tombolt a Földön.

Spanyolország-erdőtűz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy az idei év legtragikusabb, legsúlyosabb katasztrófája az amazóniai erdőtűz. A Föld tüdejének is nevezett Amazonas-medence esőerdőin túl azonban sok más erdőség is leégett az elmúlt néhány hónapban.

Súlyos problémákat idézhetnek elő azok az erdőtüzek, amelyek a bolygó különböző pontjain tomboltak az elmúlt időszakban. A gyakori és nagy területet érintő jelenségek ugyanis mind a növényekben, mind a talajban raktározott szén-dioxidot feloldják, és az ökoszisztémában is beláthatatlan károkhoz vezethetnek.

Erdőtüzek a világban

Nem csak az oxigéntermelés miatt fontosak az erdőségek. Az erdőirtások és a klímaváltozás következtében például egyre szárazabbá válik Amazónia, ahova már most egy hónappal később érkezik meg az esős időszak, mint régen - ahogy arra a Magyar Kurírnak adott interjújában Ürge-Vorsatz Diána klímakutató is rámutatott. Ez pedig az El Niño-áramlat által további kontinenseket is közvetlenül érint.

Az idei nyár legnagyobb erdőtüzeiben hatalmas erdőségek vesztek oda Dél-Amerikától Afrikán át Ázsiáig. Közép-Afrikában, elsősorban Kongóban és Angolában az Amazóniánál is nagyobb területen jelenleg is több mint 12 ezer erdőtűz ég. A NASA folyamatosan frissülő térképén az is nyomon követhető, hogy jelenleg mekkora területen ég egy-egy tűz a bolygón.

(Borító- és ajánlókép: MTI/EPA/EFE/APZ)

Ezt is szeretjük