Teljesen kihalt a magyar falu: 3 elhagyott település, aminek szomorú sors jutott

A szomorú múltú magyar szellemfalvak már csak a túrázókat vonzzák.

Hács, középkori templom romja
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ember előszeretettel járja az ország különféle túraútvonalait, nem csak virágzó turistaparadicsomokkal találja magát szemben. Előfordul, hogy az erdők mélyén vagy a pusztaság kellős közepén egy elhagyatott település romjai lapulnak, melyek csendesen őrzik a régmúlt nyomait.

Kihalt, elhagyott falvak sajnos szép számmal találhatók az ország minden táján, az egykor talán élettel teli települések házain, udvarain mára átvette az uralmat a természet. Az elnéptelenedés néhol egészen hirtelen ment végbe egy állami döntés, például egy bányamegnyitás után, ám még gyakoribb, hogy lassan, fokozatosan hagyták magára a házaikat a lakosok.

Kihalt magyar falvak

Béndekpuszta a Balaton közelében

A Somogy megyei Hács község szomszédságában bújnak meg az egykori Béndekpuszta romjai. Temploma eredetileg a 12-13. században épülhetett meg, ám a török hódítások idején a falut és vele együtt az épületbe menekülő lakosokat is kegyetlenül elpusztították a portyázó csapatok.

Közzétette: Béndekpuszta – 2013. november 2., szombat

Az elnéptelenedő falu csak a 18-19. században kapott új életet, templomát is újraépítették, sőt, az 1970-es évekig még használatban is volt, majd a végleg elnéptelenedett falu egyre romosabbá vált. A templom romjai és a síremlékek bárki számára megtekinthetők az erdő mélyén.

A béndeki templom 1900 körül

Közzétette: Béndekpuszta – 2016. február 14., vasárnap

Kakpuszta romjai

A somogyi Nagybajom mellett, a mesztegnyői kisvasút végállomása közelében található az egykori Kakpuszta, amely fénykorában több száz fős település volt, majd az 1970-es évekre néptelenedett el teljesen. Az elköltözések közvetlen oka az infrastruktúra elmaradottsága lehetett, sem az áram-, sem a megfelelő úthálózat nem épült ki.

A település története ráadásul egy rettentően szomorú eseménnyel zárult le, utolsó lakója egy bizonyos Teri néni volt, aki 2006-ban megfagyott az erdőben. Ma már csak néhány rom és egy temető árulkodik Nagybajom mellett az egykori faluról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Márcadópuszta, a Zselic titkos helye

Márcadópuszta szintén egy elnéptelenedett település, Márcadó nyomait őrzi. A Zselickisfalud mellett található romok, házmaradványok, telepített fák és sírkövek egy 13. századi faluról árulkodnak. A község névadója a térség egy gasztronómiai különlegessége, a márc volt, hiszen itt készítették a mézsört a királyi udvar számára. Emellett a környéken disznótartás, makkoltatás zajlott.

A fénykornak itt is a török hódítások vetettek véget, az ezt követő időben a faluból elköltöző lakók Zselickisfaludra mentek. Az 1930-as években még nagyjából százan lakták, de egyre fogyott a népesség, míg végül teljesen kiürült Márcadó.

Elhagyatott szovjet laktanya Magyarországon

Szentkirályszabadja elhagyatott szovjet laktanyáját a magyar Csernobilnak is szokták nevezni. Olvass bele, ha érdekel a története!

(Borító- és ajánlókép: Wikipedia/Zerind.)

Ezt is szeretjük