Mára teljesen kihalt a Bükk kicsi falva: az utolsó üveghutát is megnézhetik a túrázók

A bükki Hór-völgy eldugott kincse Gyertyánvölgy, a kihalt falu.

gyertyánvölgy huta

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország egyik leggyönyörűbb patakvölgye a Bükk-vidéken húzódó Hór-völgy, amely nem csak a természet szerelmesei számára tartogat igazi kincseket. Kihalt falva, Gyertyánvölgy ipartörténeti szempontból is érdekes úti cél lehet.

A varázslatosan szép Hór-völgyben, Répáshuta külterületén található az egykori Gyertyánvölgy, mely egykor virágzó ipari tevékenységéről volt híres, ám az idők során elnéptelenedett.

A kihalt Gyertyánvölgy

Gyertyánvölgy községet a 18. században hozták létre a Bükkben megépült üveghuták dolgozói számára, hasonlóan a szintén a hegységben megbújó Óhutához, Újhutához és Répáshutához. Utóbbi és Kisgyőr között nagyjából félúton található a hegyvidéken.

A gyertyánvölgyi üveghuta egy kemencéje.
A gyertyánvölgyi üveghuta egy kemencéje.
Fotó: Indafotó/lászló lovag

Az egykor élénk, szép reményű település a térségi üveggyártás történelmében is fontos szerepet tölt be, itt működött ugyanis a Bükk-vidék utolsó üveghutája egészen 1897-ig, a Schusselka Gusztáv kezében levő üzem csődjéig és bezárásáig.

Az írásos feljegyzések szerint a festői vidéken megépült üveggyári telep üzemében legalább ötvenen - egyes források szerint még ennél is jóval többen - dolgozhattak egy időben, évente 12 ezer forint értékben nyersanyagot, és 30 ezer forint értékben csiszolt, vésett üvegtárgyakat állítottak elő. A telep bezárása után a környék gyorsan elnéptelenedett, utolsó lakója 1926-ban hunyt el. Elhagyott temetője ma is őrzi az egykori lakók emlékét.

Gyertyánvölgy temetője.
Gyertyánvölgy temetője.
Fotó: Indafotó/lászló lovag

A 2000-es évek elején komoly feltárási munkák indultak el az egykori település területén, melynek eredményeképpen - a műhelyt és a gyár kemencéit mind-mind megvizsgálva - rekonstruálták az üveghutát is. A helyszínen meglátogatható műemlék különösen fontosnak számít a hazai ipartörténelemben, érdemes egy pillantást vetni rá egy Hór-völgyben tett túra közben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Túra a Hór-völgyben

A Hór-völgy télen-nyáron kalandozásra csábítja a természet szerelmeseit is, a névadó patak Répáshuta szomszédságában ered, és egészen Mezőkövesdig szalad, ahol a Kánya-patakba torkollik. 

Számos víznyelő, barlang tarkítja az egyébként is rendkívül változatos tájat, a kirándulók népszerű úti célja a Suba-lyuk nevű barlang, melynek különlegessége, hogy Neander-völgyi emberektől származó csontmaradványokat és rozsomákcsontot is találtak már itt. A leletek másolatát a cserépfalui Suba-lyuk Múzeum mutatja be.

A varázslatos Tebe-rét és a Répáshuta mellett megbújó Balla-barlang is vonzó helyszín a túrázók körében, utóbbiban szintén őskori embercsont-maradványokat találtak a régészek. A környező falvakat is érdemes bejárni, Répáshután a tájházat és a Bükki Csillagdát is felkereshetik az érdeklődők. Cserépfalun a kaptárkövek, a barlanglakások, de a tájház és a Millenniumi Kilátó is felfedezésre csábít.

Varázslatos völgyek az országban

A csodálatos magyar völgyekben és szurdokokban érintetlen vidéken túrázhat az ember.

(Képek: Indafotó/lászló lovag, Kokkobill.)

Ezt is szeretjük