Tilos lefényképezni a kísérteties bábut: elátkozza azt a turistát, aki megteszi

Key West múzeumában bizarr tárgyat őriznek. Meg mered nézni?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az amerikai egyesült államokbeli, floridai Key Westben található Fort East Martello Museum az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a turisták körében, azonban nem kizárólag történelmi kiállításai és polgárháborús gyűjteménye miatt, legalább ekkora szerepe van - ha nem több - a látogatottság növekedésében egy Robert nevű bábunak is.

A Fort East Martello Museum
A hírhedt játékbaba

Az elsőre ártatlannak, története megismerése után azonban inkább ijesztőnek tűnő játékról ugyanis úgy tartják, gonosz lelkek szállták meg, sőt, a kiállítást meglátogató turistákra nézve sem veszélytelen a megtekintése.

Gonosz lelkek szállták meg a babát

1906-ban a ma Robertnek nevezett baba egy kisfiúé volt, Robert Eugene Ottóé, aki családjával együtt a floridai Key Westben élt. A babát egy, a Bahamákról származó szolga ajándékozta neki, aki nem kedvelte túlságosan a családot, illetve, akiről a helyiek úgy vélték, ért a vudu fekete mágiához.

A kisfiú nagyon szerette a babát, hosszasan képes volt elbeszélgetni vele, a családnak és az alkalmazottaknak azonban idővel egyre félelmetesebb dolgok tűntek fel: először azt hitték, Eugene elváltoztatott hangon válaszolgat magának, később azonban biztosra vélték, hogy a baba ad ki hangot, olykor pedig gonosz kacajt.

A szomszédok állítólag azt is látták, hogy mindig másik ablakban jelenik meg, mikor a család nincs otthon. Idővel a bábu gonoszabb játékokat kezdett űzni a kisfiúval, felforgatta a szobákat, és tárgyakat tört össze: a szülők azt gondolták, Eugene a tettes, a rémült gyermek azonban váltig állította, hogy a baba csinált mindent.

Magától táncolt a halott menyasszony ruhája
Az amerikai múzeumokban számos kísérteties tárgyat őriznek. Ilyen az a menyasszonyi ruha is, amely tulajdonosa halála után magától kezdett mozogni. Kattints ide, és ismerd meg a történetet!

A későbbiekről nem sokat lehet tudni. Eugene felnőve művész lett, 1974-es halála után pedig egy másik család vette meg a házat. Tízéves kislányuk meg is találta a félretett babát a padláson: még évtizedekkel később, felnőttként is azt állította az újságíróknak, hogy az élt, és meg akarta ölni. Nem véletlen, hogy Robert ihlette a Gyerekjáték című horrorfilm főszereplőjét, Chuckyt is.

Egyre népszerűbb a torz babák szigete

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ma is furcsa történetek keringenek róla

Robert végül múzeumba került, ma a Fort East Martello Museum gyűjteményének része. Az egykori katonai épületet, melynek megépítését 1862-ben kezdték meg, 1950-ben vette át a Key Westi Művészeti és Történelmi Társaság. A múzeumban ma többek között polgárháborús és helytörténeti kiállítás, valamint népművészeti alkotások és szobrok tekinthetők meg, vezetői azonban kiemelt fontosságú kiállítási tárgyként tartják számon Robertet is.

Hátborzongató szellemvárosok
Örökre elhagyott városok, katasztrófák, tragédiák helyszínei: kattints ide, és nézd meg a világ legfélelmetesebb szellemvárosait!

A babát megtekintő turisták furcsa élményekről számolnak be, egy látogató például a tripadvisor.com weboldalon részletezte, hogy a Robertről készült fényképei később eltűntek a gépéről, és éjszakánként is furcsa zajokat hall.

A babáról ugyanis elterjedt a legenda, miszerint tilos lefényképezni anélkül, hogy a turisták engedélyt kérnének tőle, Robert ugyanis átkot szór arra és annak családjára, akiről úgy érzi, nem kezeli kellő tisztelettel.

Erre a múzeum is figyelmeztet, emellett kiállították azokat a leveleket is, melyekben egykor óvatlan látogatók kértek bocsánatot a játéktól, bízva az átok alól való feloldozásban.

Képek: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük