50 éve lángol a kísértetváros: képeken a világ 10 hátborzongató helye
Képek!
Nézd meg Centraliát és a világ más híres szellemvárosait!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak turisták, akik felemelő helyekre kíváncsiak, varázslatos természeti csodákra, lenyűgöző fővárosokra és páratlan kulturális értékekre, míg mások azt szeretik, ha egy adott hely látványa vagy épp sötét története belülről és kívülről is borzongatja őket.

Centralia ma az egyik legfélelmetesebb szellemváros

A katasztrófaturizmus meglehetősen visszás jelenség, nem véletlenül háborít fel sokakat, hogy egyes utazási irodák a tragédiákból is hasznot kovácsolnának, vagy épp az, hogy a csapások sújtotta helyeken vannak, akik inkább fényképeznek, minthogy segítséget nyújtanának.

Szellemváros-turizmus

Ugyanakkor léteznek olyan, szintén sötét emlékeket hordozó helyek, melyeket mindenkinek látnia kellene ahhoz, hogy átértékelje a mindennapi, apró-cseprő problémákhoz való viszonyát, történelem-, nem utolsósorban pedig életszemléletét.

Ilyen hely például a franciaországi Oradour-sur-Glane, a második világháború egyik legembertelenebb tömeges kivégzésének helyszíne, melyet szándékosan hagytak meg eredeti formájában.

De komoly tanulságokkal szolgálhat Centralia története is, a városé, mely egy véletlen balszerencse miatt a mai napig lángol: több mint ötven év alatt sem sikerült megoldani a problémát, a város gyakorlatilag bármikor összeomolhat a mélyben égő tűz miatt.

Bár ide nem vezetnek túrákat, sőt, veszélyjelző táblákkal figyelmeztetik az ide tévedő utazókat, sokan figyelmen kívül hagyják a kockázatot, és körülnéznek, mivel a területre lépés nem számít illegálisnak.

Nézd meg a leghíresebbeket!

Minden egyes elhagyott, ma csak romjaiban álló szellemváros hordoz valamilyen tanulságot a ma embere számára, legyen szó Centraliáról, az aranyláz lecsengése után magukra maradt vadnyugati településekről, a felső tízezernek épített, de számos munkás életét követelő üdülőről vagy a csernobili atomkatasztrófa után megmaradt romokról. Nézd meg a világ leghíresebb és legfélelmetesebb szellemvárosait!

Kép: en.wikipedia.org, Navy2004.

Ezt is szeretjük