A Bakony egyik legszebb, apró szurdoka: mintha egy mesevilágban töltenél fél órát

A Kerteskői-szurdok, amilyen rövidke, olyan gyönyörű.

gerence
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bakony zegzugos erdeje valóságos paradicsom a túrázók számára. A karszthegység nem minden látnivalója olyan ismert viszont, mint a Cseszneki-vár, a Hubertlaki-tó, Zirc, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély vagy a Római-fürdő. 

A legizgalmasabb bakonyi csodák közé tartoznak a meseszép patakvölgyek. A Kőmosó-árok via ferratája, a Cuha-völgy kisvasútja és a Gaja-patak hosszan nyújtózó szurdoka mellett akad egy aprócska testvérük is, amiről sokkal ritkábban esik említés.

A Kerteskői-szurdok

A Kerteskői-szurdok Bakonybélhez tartozik, ám körülbelül félúton van Pénzesgyőr felé. A Gerence-patak vágta völgy legizgalmasabb szakasza mindössze háromszáz méter hosszú, ám valóságos tündérmese vár itt a túrázókra.

A Gugyor, azaz a Kerteskői-szurdok.
A Gugyor, azaz a Kerteskői-szurdok.

A tíz-ötven méter széles völgyet oldalról meredek, akár harminc-negyven méteres sziklák határolják, haladni szinte csak a vízmosás rögein bukdácsolva lehet, amihez jól jön néha a vízálló cipő. Nyáron általában csak szelíden csordogál a Gerence, így a néhány centis víz nem jelent komoly akadályt. Tavasszal azonban jócskán megduzzad a folyam, ráadásul ilyenkor hidegebb is sokkal.

A sziklafalak szegélyezte völgytálat a helyiek csak úgy emlegetik, Gugyor. Ez nem gúny vagy tréfálkozás a részükről, egyszerűen csak ezt a tájszót használják a hasonló völgyekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A körülbelül fél óra alatt végigjárható völgykatlan szikláit dús moha borítja, a fák alja pedig sűrűn zöldell a páfrányok és apró cserjék tömegétől. A földből kifordult, korhadó fák, melyek törzséből máris új élet nő, azt az érzést keltik, mintha a természet egy teljesen érintetlen zugába tévedtél volna. Csak az itt-ott feltűnő zöld turistajelzés emlékeztet arra, hogy még nem sétáltál le egészen a térképről.

A szurdok megközelíthető a Rómer Flóris Emlékúton. A környéken járva érdemes a Judit-forrást, a Borostyán- és a Szent-kutat, a bakonybéli kálváriát és a falu többi látnivalóját is megnézni.

A kép forrása: orszagalbum.hu / JUHASZJ, indafoto.hu / pelikanjozsef.

Barangolás a Somló lejtőin

A Bakonytól nem messze a Somló aprócska borvidéke is csodákat rejt. Nemcsak a zamatos nedűk miatt érdemes a magányos tanúhegyet felkeresni!

Ezt is szeretjük