Képek! Nézd meg a világ legrégebbi építményét
A piramisoknál is öregebb
A titokzatos Newgrange a világ egyik legrégebbi építménye, melyhez képest a Stonehenge csak egy kőrakás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az írországi Dublintól negyven kilométerre található, Brú na Bóinne nevű kamrasír-, kőkör- és megalitikus együttes tagjai az egyiptomi piramisoknál mintegy ötszáz, a Stonehenge-nél pedig ezer évvel korábban épültek. Az ősi misztikumot és letűnt civilizációk titkait őrző leletek Európa legnépszerűbb úti céljai közé tartoznak, egyúttal már 1993 óta a Világörökség részét képezik.

Ír táj, a horizonton a Newrange
A Newgrange
A Brú na Bóinne számos ősi leletet rejt
Titokzatos vésetek

Az utazók, akik valaha megtapasztalták azt a síri csendet, mely az őskori kriptában rájuk borult, olyan élményről számoltak be, melyet sehol máshol a világon nem éreztek addig. Mintha valami misztikus erő kerítette volna őket hatalmába, mely az emberiség hajnalát mutatta meg nekik.

A világ egyik legrégebbi építménye

A Brú na Bóinne 780 hektáros területén negyven neolitikus, körülbelül ötezer éves kamrasír található, közülük a legismertebb a folyosós Newgrange. A világ egyik legrégebbi építménye egy hatalmas, 12 méter magas és 76 méter széles, tojás alakú halom, olyan, mintha egy repülő csészealj bújna meg a fű alatt. Belső terét azonban egy roppant kőbarlang és egy sírkamraszerű üreg alkotja.

Ősi, pogány szertartások színhelye

A régészek szerint a Newgrange pogány királyok temetkezési helye volt. A titokzatos, spirális mintákkal ékesített szegélykövekkel - melyek állítólag az életet, a halált, az örökkévalóságot vagy a napot jelképezik - körülvett Newgrange-ben vallási szertartásokat is tartottak.

Ezek közül a legjelentősebb a téli napforduló idején zajlott le. Ezen a napon hajnalban egy keskeny napsugár 17 percre behatol a roppant építménybe vágott nyíláson, és reflektorfényként egyre előrébb kúszik a kamra padlóján a 19 méter hosszú átjáró végéig - megborzongatva azokat a szerencséseket, akik láthatják.

Amint a fény áthatol a sötétségen, a látogatók ugyanazt érezhetik, mint amit a jelenséget ötezer évvel ezelőtt csodálók tapasztalhattak.

Nem kell azonban ott lenni a téli napforduló idején - ez nem is olyan egyszerű, sorsolással döntik el, ki mehet be -, minden látogatás során megjelenítik az eseményt. De bármikor keresi is fel az utazó, amint belép a hátborzongatóan néma barlangba, azonnal megérzi az idő múlásával soha el nem vesző, síron túli titkok hangulatát.

Ötezer éves kövek

A sírkamra belső terét 97 hatalmas, érdekes, spirális díszítéssel ékesített, faragott szegélykő díszíti. A tudósok szerint egy korábbi temetkezési helyről szállították őket ide. Nem szabad kihagyni a különösen érdekes Küszöbkövet, az északnyugati bejárattal szemközti 52-es szegélykövet és az északkeleti oldalon a 67-es szegélykövet.

Még több izgalmas hely
Ha olyan helyekre vagy kíváncsi, melyek tele vannak misztikummal és titkokkal, válogass a Bizarr helyek gyűjteményében, ha pedig a legizgalmasabb UNESCO-helyszínek érdekelnek, böngéssz a Világörökség részei közül szemezgető gyűjteményünkben.

Belépéskor érdemes megkeresni a téli napfordulókor a fényt beengedő, úgynevezett gyökérdobozt, illetve megfigyelni a hat méter magasan lévő, álboltozatos mennyezetet, mely gyakorlatilag teljesen ép és vízálló maradt az elmúlt több mint 5300 évben.

A kamra bejárata
Egy másik, később feltárt bejárat

Látogatás a Newgrange-hez

Newgrange a december 24. és 27. közötti időszaktól eltekintve egész évben nyitva áll. Főidényben legfeljebb 700 látogatót engednek be naponta. Érdemes korán érkezni, különösen nyáron, ugyanis a belépés érkezési sorrendben történik. Ha valaki a csekélyke esély ellenére is látni akarja Newgrange-ben a téli napfordulót, a tájékoztatóközponton keresztül jelentkezhet a sorsolásra. Évente száz szerencsés látogatót sorsolnak ki, akik ötfős csoportokban élvezhetik a látványt december 19. és 23. között egy adott reggelen.

A helyszín egész évben csak idegenvezetéssel látogatható. A kirándulások a Meath megyei Donore-ban álló Brú na Bóinne Látogatóközpontban indulnak, ahonnan buszok szállítják a helyszínre a turistákat. Newgrange felfedezése a kamra másának megtekintésével kezdődik a látogatóközpontban rendezett kiállításon. Célszerű egy-egy órát rászánni a Newgrange-re és a kiállításra, majd még egyet a közeli Knowth sírjainak megtekintésére.

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 lélekemelő utazás a világ körül című könyve alapján készült. Kép: en.wikipedia.org, Bkwillwm.

OLVASD EL EZT IS!

sziklas part
  • franciaország
  • nagy-britannia

Itt ér véget a világ?

Ezt is szeretjük