Egyedülálló kincset őriz a Hévíz melletti falu: Kehidakustányban minden víz aranyat ér

A Hévíz melletti kis településen, Kehidakustányon gyógyvízre bukkantak, termálfürdője miatt nagyon népszerű.

Kehidakustányi gyógyvíz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kehidakustány kisebb falvak egyesítéséből jött létre még 1977-ben, így viszonylag fiatal községként tartják számon. Hévíz és Keszthely sokakat csábít a térségbe, mégis kevesen tudják, milyen gyöngyszemet rejt Alsó-Zala-völgye.

A Zala folyó két partján terül el a bűbájos település, melynek keleti oldalát Kustánynak, nyugati oldalát Kehidának hívják - épp úgy, ahogy a Duna esetében is megkülönböztetnek pesti és budai oldalt.  Legkorábbi lakott része már a bronzkorban állt, majd kelták és avarok is éltek a vidéken.

Kehidakustány gyógyvize

A Zala megye északi részén található apró község feltehetően a feledés homályába merült volna, ha nem találnak itt gyógyvizes forrást. Egy időben elnéptelenedett, mert megszüntették a térségben közlekedő vasútvonalat, illetve a mezőgazdasági szakiskoláját is bezáratták - egyedül gyógyító termálvizének köszönhette felvirágozását.

A Zala folyó.
A Zala folyó.
Fotó: Attila Viktor Molnár / Wikipedia CC BY-SA 3.0

1977-ben, a falvak egyesülésekor ivóvizes kutakat ástak, ekkor bukkantak az értékes forrásra. Három medencét építettek a gyógyvízlelőhelyre, és a '90-es évekig falufürdőként használták. A kétezres években fürdőkomplexumot húztak fel a területen. 

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő kénes gyógyvize sokakat vonz a környékre, kalcium-, magnézium-hidrogén-karbonát-tartalmának köszönhetően idegrendszeri bántalmak vagy nőgyógyászati megbetegedések esetén is segít a tünetek enyhítésében. 

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő.
Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő.
Fotó: Teteneverdle / indafoto

A fürdőben ivókutakat is építettek, főleg étkezés után fogyasztva fejti ki jótékony, emésztést támogató hatását, de akár inhalálni is lehet. Azonban néhány betegség, magas vérnyomás esetén nem is javasolt fogyasztása, illetve a benne való fürdőzés.

Deák-kút

A haza bölcse, Deák Ferenc is Kehidán lakott életének utolsó húsz évében, itt található a Deák-kúria, mely műemlék, és jelenleg múzeumként funkcionál.

Deák kút.
Deák kút.
Fotó: fkolesdi / indafoto

Az épülettől indul az erdei túra a Deák-kút nevű ásott vízforráshoz, melyből 150 éve még maga Deák Ferenc is előszeretettel kortyolgatott. A kutat körülölelő erdő és a kút alatt húzódik a Szt. György törésvonal. Esős időszakban nem érdemes nekivágni az útnak, mivel földút vezet az értékes forráshoz, ám a környék hangulata és gyógyereje érződik messziről is. 

Túra közben

A Deák-kúria felől induló út elhalad a Kehidakustányi Szent László-kápolna mellett is, ami szintén érdekes történetről emlékezik meg. Formáját egy Szent László-legendának köszönheti, a szent kardját szimbolizálja. A történet szerint szomjazó csapatának vizet fakasztott egyetlen csapással a tordai hegyekben húzódó sziklákból, így megitathatta harcosait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Meseszép falucskák a Vértesben: festői völgyekben találod őket

Egy kis időt a kis falvakra is érdemes szánni, akár egy-egy ebéd, egy nagy séta erejéig, vagy megszállva a helyi panziók, vendégházak egyikében.

Hiába csodaszépek! Magyar falucskák, ahol már csak maréknyian laknak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: indafoto, facebook, borítókép forrása: Bükki Géza / indafoto)

Ezt is szeretjük