Hajdanán meseszép kastélyok voltak - Csodás régi épületek Budapesten, amiket belülről is megnézhetsz

Budapest utcáin csodálatos régi paloták és kastélyok húzódnak meg, amikről sokan nem is tudnak.

Budapest kastélyok nyitó utazás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest tele van régi épületekkel, az ódon macskaköves utcákat járva az ember nap mint nap történelmi emlékek mellett sétál el. De a századfordulós házak szomszédságában palotákba és kastélyokba is lehet ütközni, amiknek gyakran még a belseje is feltérképezhető.

Magyarországra a kastélyok kora a törökök kiűzése után érkezett el, ezért leginkább a rokokó stílus dominál az impozáns épületeken. Itthon összesen 718 védett kastély található, amik közül 51 működik szállóként - jó példa erre a lillafüredi kastélyszálló. Ennél természetesen sokkal több kastély található az országban. És sok közülük épp a fővárosban lapul.

Rejtett kastélyok Budapest utcáin

Főleg a régi palotanegyedben lehet különböző fényűző épületekre bukkanni. Ezek a robusztus építmények nyújtottak hajdanán otthont korabeli nemesek és főurak számára. Mára már régi funkciójukat ugyan nem töltik be, de szerencsére némelyek olyan átalakításokon mentek keresztül, amik nemcsak segítettek karbantartani a csodás építményeket, de látogathatóvá váltak.

Károlyi-palota

A Károlyi-palota eredetileg Károlyi György gróf rezidenciájaként ékeskedett a Károlyi utcában, amit korábban Kecskeméti, illetve Egyetem utcának hívtak. Az épület virágkorában olyan híres magyarok fordultak meg csillogó termeiben, mint Szemere Pál, Vörösmarty Mihály, Kölcsey Ferenc, sőt még Liszt Ferenc is zongorázott az eseményeken.

Károlyi Palota
Fotó: Dezidor / wikipedia CC BY 3.0

Eredetileg a Barkóczy család tulajdonában állt a terület, csak 1768-ban került a Károlyi család birtokába. Ekkor kezdték el megtervezni a palotát klasszicista stílusban. 1928-ban azonban a főváros megvásárolta az épületet, ekkor áthelyezték ide a Fővárosi Képtár gyűjteményét is, amit később a Szépművészeti Múzeumba szállítottak. Végül 1957-ben megnyílt, és a mai napig is itt található a Petőfi Irodalmi Múzeum. Egészen 1999-ig a Károlyi családnak fenntartottak egy külön szobát, majd 2000-ben felújításokon esett át az épület, mégis sikerült megőrizniük az eredeti kialakítást.

Wenckheim-palota

A sokak által ismert épület, a Szabó Ervin Könyvtár hajdanán a Wenckheim-palota nevet viselte. Wenckheim Frigyes gróf építtette a palotát még 1889-ben pusztán azért, hogy legyen budapesti rezidenciája is a családjának.

szabó ervin
Fotó: EtelkaCsilla / wikimedia CC BY 2.5 HU

Azonban nem sokáig volt a család tulajdonában, mivel a gróf 1927-ben elhunyt, az örökösök pedig eladták a fővárosnak az épületet. Ennek köszönhetően azonban 1931-ben meg tudta nyitni kapuit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A neobarokk stílusban épült palotában neoreneszánsz, rokokó és biedermeier elemeket is lehet találni, és ugyan műemlékké nyilvánították az épületet, bárki meglátogathatja - semmihez nem fogható atmoszféra uralkodik régi palotatermeiben.

Gschwindt-palota

1882-ben építtette Gschwindt Mihály, aki a 19. század egyik legnagyobb magyar italgyárosa volt. Abban az időben csakis egy sikeres üzletember vagy gróf építtethetett ilyen drága telekre egy ekkora palotát.

Budapest Gschwindt Palota
Fotó: KovacsDaniel / wikipedia CC BY-SA 3.0

Az épület aljában ráadásul egy külön hangversenytermet alakított ki, a legendák azt rebesgetik, hogy egy titkos alkimistalabort is üzemeltetett az épületben, ahol az örök ifjúság italát próbálták felfedezni. Végül feltételezhetően ez is lett a veszte Gschwindt úrnak, akit holtan találtak meg laborjában. A labor ajtaját befalazták, és a kutatási kísérletekről készült dokumentációkat pedig megsemmisítették. Halála után az épületben arisztokraták és nagytőkések laktak, a mai napig bárki megtekintheti a Bródy Sándor utca és a Puskin utca sarkán.

Tauffer-palota

A jelenleg Brody House dizájnhotelként, rendezvényközpontként működő Tauffer-palota 1892-ben épült, a Bródy Sándor utca 10-es szám alatt található meg. 

Budapest Bródy Sándor utca Brody House
Fotó: KovacsDaniel / wikipedia CC BY-SA 3.0

Dr. Tauffer Vilmos 1892-ben építtette a míves palotát. Mivel szülész-nőgyógyászként praktizált, a mai napig a ház falán erre utaló jegyek díszelegnek, mint a tudást és bölcsességet jelképező bagoly és - talán kicsit bizarr módon - egy gyerekfej. 

A csodás Széchenyi-kastély romjai

Megmutatjuk, milyen volt, és milyen lett az egykor gazdagságtól, úri pompától ragyogó épület és a körülötte elterülő park. A történetnek sajnos, úgy látszik, szomorú a vége.

Ilyen volt, ilyen lett: rommá vált a gyönyörű Széchenyi-kastély

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, wikipedia, wikimedia)

Ezt is szeretjük