3 gyönyörű kálvária Pest megyében: varázslatos helyszíneken idézhető fel Jézus keresztútja
Húsvétkor érdemes lehet meglátogatni egy-egy különleges, szabadtéri keresztutat.

zebegény kálvária2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely Jézus az emberek bűnét megváltó kereszthaláláról, majd a halál felett aratott győzelméről, a feltámadásáról emlékezik meg. Nagypéntek Krisztus kínszenvedésének, keresztre feszítésének a napja. 

Felidézve a Megváltó útját, a katolikus hívők a nagyböjt során péntekenként keresztutat járnak, a templomokban vagy a szabadban lévő kálváriák egyes állomásai előtt imádkoznak. Magyarországon is számos kálváriát lehet felkeresni, ezek pedig nem csak a vallásos emberek számára jelenthetnek élményt, szép környezetük, gondos kivitelezésük a kirándulókat is megörvendeztetik. 

Gyönyörű kálváriák Pest megyében

A Kálvária eredetileg Krisztus keresztáldozatának helyszíne Jeruzsálemben, amit a történelem során sok zarándok felkeresett. Ám nem minden hívőnek volt lehetősége elutazni a Szentföldre, így aztán a római Szentszék engedélyezte, hogy más helyeken is létrehozhassanak kálváriákat, kereszteket és képeket felállítva, amelyek a szenvedéstörténet eseményeit idézik fel.

A keresztút állomásai a stációk, az első azt ábrázolja, ahogyan Pilátus halálra ítéli Krisztust, majd a keresztvitel történései következnek, a tizennegyedik, vagyis az utolsó stáció, amikor Jézust a sziklasírba temetik. A szabadtéri kálváriákat általában a hagyományoknak megfelelően dombokra építik, kiegészítik kápolnával, tetejükről gyakran gyönyörű kilátás nyílik a környékre. 

Zebegény

Zebegény a Dunakanyar egyik ékköve, amit szívesen keresnek fel az egynapos kiruccanásra vágyó turisták. Az itteni kálváriát megmászva a háztetőkre és a Dunára tekintő panoráma tárul fel a kirándulók szeme előtt. Kezdhető a túra a település szívét jelentő Kós Károly és Jánszky Béla elgondolásai alapján épült Havas Boldogasszony-templomnál, ami egy páratlanul szép összművészeti alkotás, a berendezését is az építészek tervezték. Belső festését pedig a gödöllői művésztelep vezetője, Kőrösfői Kriesch Aladár és a tanítványai végezték.

A kálvária a temető mellett közelíthető meg úgy, hogy az első stációnál kezdődjön a felfedezés. Itt van egy kisebb kápolna, majd következik a kilenc stáció. A meredek keresztút végén egy nagyobb, 1853-ban emelt klasszicista kápolna található, falán helyezték el a négy domborművet, ami a szenvedéstörténet négy epizódját jeleníti meg. A 14. stáció pedig az épületbe bepillantva látható. 

A kápolna mellett állították fel az Országzászlót és hősi emlékművet, a másik oldalától nem messze pedig a Kós Károly-kilátó várja a kirándulókat. Az Országzászló mellett lefelé ereszkedve újabb csodás kilátópontok fedezhetők fel. Lent érdemes még megtekinteni a Kálvária-domb alján lévő Sziklakápolnát, ami a település első templomának részét képezte.

Budaörs

A Budaörs központi részén magasodó Kálvária-domb a Kő-hegy szomszédságában található. Aljában, a keresztút kezdetén kis kápolnát emeltek. A sétálók a stációkat követve juthatnak fel a domb tetején lévő impozáns kereszthez, amely mellett két, fehér mészkőből faragott szobor áll, az egyik Szűz Máriát, a másik János evangélistát ábrázolja, az alkotójuk Kőrösi Antal. 

A keresztutat az 1800-as évek első évtizedeiben létesítették, a munkálatok 1851-re fejeződtek be. A második világháború után a kálvária köveit széthordták. A fennmaradt felvételek és rajzok alapján 2002-ben építtette újra az önkormányzat. A stációk fülkéiben Molnár Göb Zoltán ólomüvegképei láthatók. Az eredeti fakereszt megmenekült részei az újjáépített kápolnában találhatók. A békés kis keresztutat a kilátás miatt is megéri felkeresni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Márianosztra

Márianosztrát a Börzsöny egyik legszebb fekvésű településének tartják, és ehhez méltó barokk kálváriája is, ami a község szélén elhelyezkedő Kálvária-hegy éke. Öreg hársfák között vezet a keresztút a dombtetőre, ahol az átépített, egykori Szent Sír-kápolna, valamint a kálváriakápolna és a barokk szoborcsoport várja az érkezőket. Utóbbi részei Krisztus a kereszten, mellette a két lator, valamint a Fájdalmas Szűzanya és Szent János apostol, illetve a térdeplő Mária Magdolna. A stáció képei már nincsenek meg.

A bazilikától kevesebb mint 2 kilométer távolságra lévő kálváriát az 1700-as évek végén hozták létre, nemrégiben felújították. A domboldalban már csak a kilátásért is megéri felkapaszkodni, remekül rálátni innen Márianosztrára és a közeli csúcsokra. 

10 különleges magyar templom

A különböző egyházi felekezeteknek és az építészeti stílusok váltakozásainak köszönhetően igazán különleges, monumentális vagy épp szupermodern templomokat is lehet találni az országban. Akár a kirándulások alkalmával is meglátogathatjátok őket: gyönyörködjetek kicsit a történelmi műemlékekben, és csendesüljetek el néhány percre falaik között!

(Borító- és ajánlóképek: Zebegényi kálvária, forrás: Járfás Eszter. További képek forrása: Indafotó/horvathalmos,baowah.)

Ezt is szeretjük