Jókai Mór 25 éven át ebben a balatonfüredi villában nyaralt: a gyümölcsöst az író saját kezűleg gondozta
Jókai valósággal rajongott Balatonfüredért, amikor nem írt, a villa kertjében dolgozott.

jókai villa balatofüred
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jókai Mór 25 nyarat töltött el saját balatonfüredi villájában. Az épületben működik ma a Jókai Mór Emlékház.

Az író 1857-ben szeretett bele a településbe, rendszeresen vissza-visszajárt, majd tíz évre rá telket vásárolt, és házat építtetett feleségével, Laborfalvi Rózával. A házaspár a teraszról a Balatonban gyönyörködhetett. 

Jókai Mór villája Balatonfüreden

„Amint Balatonfüreden a kocsiról leszálltál, egyszerre otthon vagy. Ha magyar ember vagy, lehetetlen, hogy ott az első percben ismerősödre ne találj, mert ott minden ember magyar, s minden ember megismeri egymást, az érkező gyorskocsira pedig mindenki vár, és oda inkognitó nem lehet megérkezni” - számolt be lelkendezve Jókai Mór a Vasárnapi Újságban balatonfüredi látogatásáról.

Először 1857-ben járt az ország, de legalábbis a Balaton nyári fővárosának számító településen, ami egyből megragadta, és nem is eresztette. A következő években a Szívkórházhoz tartozó Klotild-udvarban szállt meg. Az írót, aki a helyi gyógyhatású vizeket is élvezte, a sógora, dr. Huray István győzte meg arról, hogy vásároljon egy telket a part közelében, a Kerek-templom mögött. Úgy vélte, a füredi tartózkodás segít majd megszabadulni Jókainak a makacs, hurutos köhögéstől. 

A megvásárolt telekre az író eklektikus stílusú villát építtetett, amit 1870-ben birtokba is vettek a feleségével, a népszerű színésznő Laborfalvi Rózával. A hatszobás villa tágas előcsarnokkal rendelkezett, a teraszáról pompás kilátás nyílt a Balatonra, amelyet Jókai úgy szeretett, és amely már első pillantásra elvarázsolta: „Megérkezésem estéjén gyönyörű holdvilágos idő volt, a Balaton ezüsthímes tükrén csónakok lebegtek, s a csónakok felől andalgó népdalok s méla nemzeti dallamok hangjait ringatta felénk a szélcsendes alkonyi lég.”

A kikapcsolódásra is jutott idő

Jókai világéletében szigorú napirend szerint élt, törődött az egészségével, mindennap hosszú sétákat tett. A munka viszont az első helyen szerepelt, Füreden is sokat dolgozott, itt írta például legnépszerűbb művét, Az arany embert, ami a személyes kedvence is volt egyben. Balatoni időtöltésükről, élményeikről is beszámolt, többek között az általa szerkesztett lapban, Az Üstökösben. 

A szellemi munkát fizikaival is kiegészítette, szívesen kertészkedett, már a Svábhegyen lévő kertjében is rózsákat nemesített, szőlőt művelt. Balatonfüreden a villa előkertjében is illatos rózsák nyíltak, a ház mögött pedig gyümölcsfák sorakoztak, amelyeket a férfi maga gondozott. A természet olyannyira érdekelte, hogy éjszakánként teleszkópjával a csillagos eget kémlelte. Laborfalvi Róza erős kézzel irányította a háztartást, bár volt szakácsnőjük, olykor ő is szívesen főzött. 

A házaspár Füreden a pihenésre is időt szakított. Hajózni és kirándulni jártak, de az író bármennyire is kedvelte a víz látványát, ritkán merészkedett csak bele, mert úszni nem tudott, és nem is szeretett volna megtanulni. A környéken nyaralókkal és élőkkel jó kapcsolatot ápoltak, egyes vélekedések szerit a tőlük hallott történeteket Jókai a műveiben is felhasználta. Az író a kártyajátékot sem vetette meg, kedvence a tarokk volt.

A villa felépülésétől kezdve a nyarakat teljes egészében Füreden töltötték, a férfi csak akkor utazott vissza a fővárosba, ha bokros, halaszthatatlan teendői szólították. A Balatonra magukkal vitték Laborfalvi Róza unokáját, Jókai Rózát, akit a lányukként neveltek, a szakácsnőjüket és két kutyájukat is. A balatoni idillnek Laborfalvi Róza 1886-os halála vetett véget, a szomorú esemény után Jókai már üresek érezte a korábban otthonos villát, így 1890-ben eladta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az épületben az író halálának 50. évfordulóján, 1954-ben nyílt emlékmúzeum, a kiállításon a házaspár füredi mindennapjaiba, társasági életébe is betekintést nyerhetnek a látogatók. Füreden több híresség is nyaralt a múltban, például a Nemzet Csalogánya, Blaha Lujza is ide vonult vissza, ha kikapcsolódásra vágyott. 

8 könnyű túra a Balatonnál

Családdal is bejárható, izgalmas tanösvényeket, gyönyörű kilátópontokat ajánlunk a Balaton környékén. Csomagoljatok elemózsiát, húzzatok bakancsot, és használjátok ki a kellemes időt!

(Kiemelt kép forrása: Indafotó/Puffancs. Cikken belüli képek: Wikipédia, Indafotó/lászló lovag, Wikipédia/Jókai Mór Emlékház / Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., Wikipédia.)

Ezt is szeretjük