A balatoni ufóépítészet ikonikus épületei a ’60-as évekből: sok közülük még ma is létezik

A ’60-as, ’70-es évek futurisztikus stílusa Magyarországon is jelen volt, a Balatonnál különösen sok ilyen épületet lehetett találni.

balatoni-ufóépítészet4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden korszaknak megvan a maga építészeti stílusa, és ez a ’60-as, ’70-es években sem volt másként. Az egész világon tomboló futurizmus nemcsak az öltözködésben és a használati tárgyakban, hanem az épületek kialakításában is fontos szerepet játszott.

Ebben az időszakban elképesztően megugrott az ufóészlelések száma a világban, az emberek mindenhol azonosítatlan repülő tárgyakat láttak, ezek azonban leginkább hidegháborús kémrepülők voltak. Az ufóláz ennek ellenére meghatározóvá vált, és a Balatonnál különösen sok ilyen jellegű épületet terveztek ebben az időszakban.

Sok ufóház még ma is áll

Az ufóházak építésével párhuzamosan a balatoni turizmus is rendkívül fellendült, a ma már csak retrónak számító nyári hangulat is ezekben az időkben alakult ki, az ott szerzett élményeket pedig nemcsak a lángos, a vízibicikli és a SZOT-üdülők, hanem a futurisztikus építmények is meghatározták. Ezek közül néhány még a mai napig meghatározó eleme a partnak, sokat azonban már elbontottak, hiszen az évek során úgy leromlott az állapotuk, vagy kihasználatlanná váltak, hogy nem volt értelme megtartani az ikonikussá vált építményeket.

(Képek forrása: Fortepan)

Ezt is szeretjük