2 dolog, amit nem tehet meg veled az ellenőr: a MÁV-START-tól kaptuk az infót

Amihez joga van a vonaton a jegyellenőrnek, és amihez nincs.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közbeszédben vagy éppen az interneten számos különféle, olykor ellentmondásos információ kering azzal kapcsolatban, a magyar vonatokon mihez van joguk az ellenőröknek, vagyis hivatalos munkakörük szerint a jegyvizsgálóknak, és mi az, amit nem tehetnek meg.

A kérdések tisztázásában a MÁV-START Zrt. Kommunikációs Szervezetének kommunikációs vezetője, Szabó Anett volt a segítségünkre.

Ehhez van joga a jegyvizsgálónak

Szabó Anett elmondta, hogy a jegyvizsgáló alapvető feladata, hogy az utasok menetjegyét, illetve bérletét ellenőrizze, kezelje, valamint, ha az utas nem teljes árú jegyet fizetett, a kedvezményre jogosító iratot is megnézheti. Utóbbi esetben joga van ahhoz is, hogy megkérje az utast, mutassa meg személyazonosító iratait, hogy kiderüljön, valóban ő jogosult-e az adott kedvezményre.

Ehhez azonban a személyszállítási törvény szerint csak ebben az esetben, tehát a kedvezményre jogosító iratokkal kapcsolatban van joga. Ha kiderül, hogy a kedvezményre jogosító iratot az utas jogosulatlanul használja, a jegyvizsgáló be is vonhatja - többek között - abban az esetben, ha annak kiállítója a vasúttársaság.

Ha az utas nem működik együtt

Ha egy utas nem teszi meg, amit a jegyvizsgáló kér, például nem mutatja meg menetjegyét vagy a kedvezményre jogosító iratot, több lehetőség is fennáll. Az első esetben meg kell adnia az adatait a jegyzőkönyv felvételéhez, együttműködés hiányában azonban a jegyvizsgáló kizárhatja az utast az utazásból, pontosabban felszólíthatja arra, hogy a következő megállónál hagyja el a vonatot - kevesen tudják, de ebben az esetben az ügy mindkét fél részéről lezárul.

7 utazási kedvezmény, amit lehet, hogy nem ismersz: pedig neked is járhat!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A jegyvizsgáló semmiféle fizikai ráhatást nem gyakorolhat azonban az utasra, vagyis nem érhet hozzá. Ha utóbbi a felszólítás ellenére is a vonaton marad, rendőrt hívhat, aki előállítja az utast, megadva adatait a jegyvizsgálónak a szükséges eljárás megindítása érdekében.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amihez nincs joga az ellenőrnek

Az utasok átadhatják a jegyvizsgálónak menetjegyüket, kedvezményre jogosító, illetve személyazonosításra szolgáló iratukat, azonban utóbbi ezt nem tarthatja magánál, nem veheti el erőszakosan az utastól, és semmiképpen sem éreztetheti azt vele, hogy kiszolgáltatott helyzetben van. Ha például jegyellenőrzés közben áll meg a vonat, a jegyvizsgálónak pedig le kell szállnia, arra az időre vissza kell adnia mindent.

Bűbájos képek! Így utaztak 100 évvel ezelőtt az emberek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Emellett semmilyen céllal nem érhet az utashoz, nem tarthatja például vissza úgy, hogy lefogja, és alapesetben fel sem tartóztathatja például úgy, hogy elállja az útját.

Ez alól azonban létezik kivétel, ez pedig az, ha az utas bűncselekményt követ el, például testi sértést, lopást, rongálást. Ilyenkor a jegyvizsgálónak - és a többi utasnak is - joga van ahhoz, bármiféle fizikai kontaktus nélkül, hogy feltartóztassa az elkövetőt, például úgy, hogy beáll az ajtóba. Ilyenkor a vonatajtókat központilag is lezárhatják, az elkövetőt ily módon a vonaton lehet tartani a rendőrség kiérkezéséig.

Ezt is szeretjük