Nem csoda, hogy Világörökséggé választották: ez a konyha tényleg művészet
Most te is megtapasztalhatod.

japan-kyoto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár itthon is egyre népszerűbb a japán konyhaművészet, a különleges japán gasztronómiát az UNESCO is elismeri, így 2013-tól kezdve a washoku, a japánok hagyományos étkezési kultúrája a Világörökség része. Az autentikus ízeket csak kevesen ismerik, és a japán konyháról mindenkinek a sushi jut eszébe, esetleg a miso leves.

A gasztronómia témaköre tehát megkerülhetetlen, ha Japánról van szó. Sok turista kifejezetten azért választja ezt az úti célt, mert itthon megszerette a konyha specialitásait, és ezeket szeretné autentikus környezetben, helyben is kipróbálni. A JTB Hungary körutazásain a helyi kultúra részeként a gasztronómiába is betekintést nyerhet az utazó.

A japán konyha alapelvei 

A japán konyha azért különleges, mert a természetből és a hagyományokból egyaránt merít. Az ételkészítés folyamata nem a konyhában, hanem már az alapanyagok kiválasztásánál megkezdődik - mondja Héder Irma, az autentikus japán gasztronómia hagyományait követő Sushi Sei étterem ügyvezetője.

- Az ételkülönlegességek alapját a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a hal és a rizs képezi, de gyakran használnak húst is a különlegességek elkészítéséhez. Az ételek legfőbb ízesítői a mirin, a szaké, a szójaszósz, a katsu o bushi - füstölt halpehely -, a kombu, a fűszerek közül pedig a leggyakoribb a só, a sichimi, a san sho bors, a fehérbors, a szezámmag, valamint a gyömbér.

Sok Japánba utazó turistában merül fel a kérdés, hol biztonságos enni, szabad-e az utcai árusoktól ételt vásárolni. Simon Karolina, a JTB kiutaztatási üzletágának vezetője megnyugtatja a kétkedőket, hogy Japánban mindenhol étkezhetünk:

- Az utcai árusoktól ugyanolyan biztonsággal vehetünk frissen készített finomságokat, mint az éttermekben, hiszen az egész ország területén kiemelt figyelmet fordítanak az ételek higiéniai és esztétikai minőségére. A japán ételek kiváló minőségű és többnyire helyi, friss alapanyagokból készülnek, így az ételek elkészítésében nagy jelentősége van az adott évszaknak is.

sushi-tal

A szezonalitás az étel dekorációjában, valamint a tálaláshoz használt edények díszítésén is fontos szerepet kap. Így a kisetsukan, az „évszak érzése” és a shun no aji, az „évszak íze” kifejezések elválaszthatatlanok a japán ételektől.

A kések művészete

A japán kések jellemzően egyoldali élezésűek, ami lényegesen megnehezíti azok használatát az európai késhez szokott szakácsok számára. A késeket hagyományosan kétféle, magas széntartalmú acélból kovácsolják. A japánok minden munkafolyamathoz különböző típusú eszközt használnak, ezek közül az öt leggyakrabban használt típus: Deba a hal bontásához; Yanagi a sushi, sashimi vágásához; Usuba a zöldségek aprításához; Gyuto, amely egy általános séfkés; illetve Santoku, a háziasszonyok által használt, általános, többfunkciós kés.

Japán ízei Magyarországon

Magyarországon kevés igazán autentikus japán éttermet találunk, idehaza inkább a fúziós éttermek vannak többségben. A kevés autentikus étterem igazán büszke lehet arra, hogy gyakran a Magyarországon élő japán közösség nagy számban látogat el hozzájuk, hiszen az itt elkészített ételekben visszaköszön az otthoni ízvilág.

A legfőbb különbség egyébként, amiben a magyar és a japán konyha eltér, hogy a japánok sokkal több nyers halat fogyasztanak, és letisztultabb az ételeik ízvilága. Közös viszont a két konyhakultúrában, hogy a japánok is szeretik az olajban sült ételeket és a savanyúságokat. 

Japán gasztrotúrák ínyenceknek

Míg a legtöbb szervezett út a híres látnivalók bemutatására fókuszál, a JTB Hungary kínálatában kifejezetten a gasztronómiai világ megismerése céljából meghirdetett körutat és egyéni utat is találni. A gasztrotúrák résztvevői végigkóstolhatják a legkülönlegesebb japán specialitásokat Tokiótól Kiotón át egészen Oszakáig, miközben megismerhetik a kulturális és történelmi látványosságokat is.

A Japánspecialista a programtervbe beleépíti az adott régió, város tipikus finomságainak kipróbálását, így a résztvevők mindennap más és más specialitással találkozhatnak. A Japánspecialista munkatársai és idegenvezetői folyamatosan tesztelik az éttermeket, így mindig a legfinomabb, autentikus, máshol nem kapható fogásokat, helyi különlegességeket ajánlják. 

A JTB Hungary szakértőinek tapasztalatai szerint egy japán utazás ma már egy közepes árszínvonalú nyugat-európai utazás költségeiből is kigazdálkodható. Az utasok a szakértők nyelv- és helyismeretére hagyatkozhatnak, az idegenvezetők pedig a kulturális szokásokra is felhívják a figyelmet. A friss helyi információkat a Japánspecialista blogon és a Facebook-oldalon is nyomon követhetik az érdeklődők.

Ezt is szeretjük