Ezek a férgek okozzák a lenyűgöző szépségű illúziót: csillagos égboltot varázsolnak az új-zélandi barlangba
Gyönyörű fényjelenség látható az új-zélandi barlangban.

waitomo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új-Zéland méltán szerepel annyi utazó bakancslistáján, hiszen valóban szebbnél szebb természeti látnivalóknak ad otthont. Ezek közé sorolható a különleges Waitomo-barlangrendszer, amelyben ezer meg ezer kis fényforrás világítja meg a járatokat.

A helyszín látogatója úgy érezheti, mintha a csillagos égboltot vehetné szemügyre egészen közelről. A lélegzetelállító látványt apró kis lények, izzóférgek okozzák.

Varázslatos világ a barlang mélyén

A Waitomo-barlangrendszer az Új-Zélandot alkotó két nagy sziget egyikén, az Északi-szigeten található. A régióban az elmúlt több mint harminc millió évben körülbelül 300 mészkőbarlang keletkezett. A mészkő megkövesedett korallokból, tengeri kagylókból, halak csontvázaiból és számos kis tengeri élőlényből áll. Az izzóférgek barlangjában is különleges formációk figyelhetők meg, többek között állócseppkövekben és függőcseppkövekben gyönyörködhetnek a látogatók.

A különleges rendszert a 19. század végén kezdték feltárni, bár a helyiek már ennél jóval korábban is tudtak róla. Napjainkban már modern látogatóközpont várja az érdeklődőket, szervezett túrákra lehet benevezni, amelyek során még hajókázásra is lehetőség van a ragyogó kis lények alatt. Hiába az érdekes mészkőalakzatok, a fő attrakciót a csak Új-Zélandon megtalálható izzóférgek jelentik.

Éhes és csábító rovarok

A barlang leghíresebb lakói az Arachnocampa luminosa nevet viselő izzóférgek, amik igazából nem is férgek. Petéből fejlődnek lárvává, majd szúnyogokhoz hasonló szárnyas, de kevéssé röpképes kis rovarokká. Lárvákként még mindkét nem fényt bocsát ki magából, biolumineszcens. Ezzel több dolgot is elérnek: egyrészt távol tartják a ragadozókat, másrészt pedig magukhoz vonzzák a zsákmányt az általuk termelt ragacsos fonalaikba, amelyek a barlang mennyezetéről lógnak gyöngysorszerűen. A fény erőssége attól is függ, hogy épp mennyire éhesek a lárvák, minél éhesebbek, annál ragyogóbbak és csalogatóbbak is egyúttal.

A kifejlett példányok közül a nőstények világítanak, a feltételezések szerint azért, hogy ezzel hívják magukhoz a hímeket. A kutatók szerint a felnőtt nőstények ragyogásának intenzitása kapcsolatban lehet azzal is, hogy mennyi petét tudnak lerakni.

A szakemberek egyébként úgy gondolják, hogy az már önmagában is érdekes, hogy ennél a fajnál a nőstények hívják fel magukra külső jegyeikkel a figyelmet, a legtöbbször ez másként van, a hímek versengenek a nőstények figyelméért. A barlangban uralkodó körülményeket, a páratartalmat, a hőmérsékletet és a szén-dioxid-szintet rendszeresen monitorozzák, ezek alapján határozzák meg azt is, hogy mennyi látogatót engednek be. Az élőlények védelmére különös gondot fordítanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vezetett túra a barlang három szintjére viszi el a látogatókat, a csúcspont egyértelműen az a rész, ahol megannyi csillagként ragyognak a kis lények. A helyszín Aucklandtől délre található, mintegy kétórányi kocsiútra. A National Geographic 360 fokos videójának segítségével, az egeret mozgatva te is körülnézhetsz ebben a varázslatos világban.

Hihetetlen látvány a tenger alatti folyó Mexikóban

A mexikói dzsungel egyik víznyelőjében a felszín közelében még csak a víz kékjét láthatják a kalandra vállalkozók, ám lejjebb haladva, körülbelül harminc méter mélységben sűrű ködfátylat pillanthatnak meg, amit sziklák szúrnak át. A jelenség egy felszíni folyó benyomását kelti.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Steve Kerr, Otago Museum.)

Ezt is szeretjük