5 álomszép sóbánya a közelben, amit egyszer látni kell: bányacsúszda és csillogó sószobrok várnak

Némely régi sóbánya tárt karokkal várja a kíváncsi látogatókat - ki ne akarná kipróbálni a bányacsúszdákat?

sóbánya torda

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sóbányászat a kezdetekben az egyik legveszélyesebb szakma volt. Egyrészről a kiszáradás veszélye fenyegette a dolgozókat, akik nem csak a bőrükkel érintkeztek a sóval, de be is lélegezték. Másrészről számolni kellett az esetleges bányaomlásokkal is.

Egészen az ipari forradalomig nagy árat kellett fizetni azért, hogy só kerüljön az asztalra - nem csoda, hogy régen aranyárban mérték. Az ókori Rómában a só a gazdagság jele volt, sőt még a katonák fizetsége is ebből állt. Így jött végül a "salt"-ból a salary, azaz fizetés szó is.

Látogatható sóbányák

A világ sóbányász országai közé tartozik Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Anglia, Etiópia, Németország, Írország, Olaszország, Marokkó, Pakisztán, Lengyelország, Románia, Oroszország és persze az Egyesült Államok is.

Az egykori tengerekből lerakódott só kőtömbök formájában maradt fenn, ezeket bányásszák ki a sólelő régiókban. A működő sóbányák közül nem lehet mindet meglátogatni, ám amelyik kinyitotta kapuit, különleges utazásra hívja a látogatókat. A legtöbb sóbányában védőruhákat adnak, de nem árt rétegesen öltözködni, mivel az átlaghőmérséklet 10-12 fok.

Wieliczka sóbánya

A világ leghíresebb sóbányája a Lengyelországban található Wieliczka bánya. Mindezt nemcsak hatalmas kiterjedésének és látványos vájatainak köszönheti, hanem a sófalakba vésett művészi alkotásoknak is. 1978 óta az UNESCO világörökség része. Az elképesztően mély és szövevényes járatokkal rendelkező bányának mindössze csak a 2%-át lehet bejárni. A 13. század óta bányásznak itt a mai napig, Wieliczka sót bárki tud vásárolni a boltokban.

Két opció közül lehet választani, a bányában végig lehet sétálni a bányászok útvonalán, vagy a turistákén is. A két út teljesen eltér egymástól, az előbbiben egy sólabirintuson kell átvergődni, ami nem kevés adrenalinlökettel jár. Még különböző feladatokat is adnak, például sót kell keresni. Ennek az útnak a hossza 1,9 kilométer, 101 méter mélyen a föld alatt húzódik. Körülbelül három óra alatt lehet végigmenni. A második, a turisták útja látványos elemeket, barlangi tavat, kiépített, deszkázott utat és különböző sószobrokat tartogat a látogatóknak. Itt régi bányászati eszközöket is bemutatnak. A túra hossza 3,5 kilométer, és 135 méter mélyen a föld alatt zajlik, ez is három órát vesz igénybe. 

Parajdi sóbánya

A parajdi vagy székely sót már a 15. század óta bányásszák a Romániában található parajdi sóbányában. Itt föld alatti gyógykezelést is igénye lehet venni az 1960-as évek óta. Mellette foglal helyet a parajdi sós strand is, ahol a gyógyhatásáról híres sós vízben lehet fürdeni. Maga a bánya bejárható része 120 méter mélyen található. Annak ellenére, hogy tüdőbetegségben szenvedő betegek számára javasolt a sóbánya, nem szabad akkor menni, ha TBC-ben, a tüdő gombás megbetegedésében vagy tüdőrákban szenved valaki, illetve különböző szívbetegségek esetén sem ajánlják.

A bányában különböző kalandpályák, játszótér, kisebb bódék, étterem is találhatóak, ezenkívül pingpongozásra is van lehetőség. A sóbányához kétóránként menetrend szerinti busz megy, de akár kocsival vagy mikrobusszal is látogatható. 

Salzburg-közeli sóbánya

Salzburgtól mindössze 20 kilométerre, német területen található a mai napig működő berchtesgadeni sóbánya, ahol már a 16. század óta bányásznak. A túra hossza körülbelül egy-másfél óra. A bánya bejáratánál egy kisvonat várja a kirándulókat, ami sötét, szűk úton visz le a kiindulási pontig, megközelítőleg 150 méter mélyre a földfelszíntől. A bánya mélyebb részébe egy 36 méter hosszú bányacsúszdán lehet lesiklani. Itt található sókatedrális és sólaboratórium is, amik mellett elhaladva a tükörtavat lehet megcsodálni.

salzburg sóbánya 1
Fotó: Victor Wong / flickr , Getty Images Hungary

Tömegközlekedéssel Salzburg városából is gyorsan el lehet jutni a 840-es busz segítségével, ami egészen a Salzbergwerk állomásig visz el, onnan pedig már csak pár perces séta választ el az úti céltól.

Hallstatti sóbánya

Már hétezer éve bányásznak itt, azóta az impozáns régi sóbánya egy részéből bányamúzeumot, kiállítóhelyet készítettek. Maga a sóbánya Felső-Ausztriában található, Hallstatt városából akár gyalogszerrel is megközelíthető, de már siklóval is fel lehet jutni a 891 méter magasan levő vájatba.

sóbánya hallstatt
Fotó: Andrew Bossi / Wikipedia CC-BY-SA-2.5 és Balou46 / Wikipedia CC BY-SA 4.0

A sikló állomása a belváros közelében található, érkezés után körülbelül húszperces séta vár. A legelső teremben bányászok életéről szóló fotókiállítást lehet megtekinteni, majd egy hosszú, szűk folyosón visz az úton tovább, aminek a végén két bányacsúszdát is ki lehet próbálni. Az egyik mintegy bemelegítésként szolgál, csak pár méter hosszú, majd utána következik a 64 méteres óriás csúszda, aminek a végébe még sebességmérőt is helyeztek - a túravezetők akár a 40 kilométer/óra sebességet is el tudják érni. Az út további részében található a kristálytiszta vizű bányató, amit szintén kár lenne kihagyni.

Tordai sóbánya

A Tordai-hasadék mellett az évszázados múlttal rendelkező bánya is a térség nagy látványossága, a székely sóvidék részeként számontartott tordai sóbánya. Már a 11. század óta működik, de feltehetően már a római korban is ismerték. Gyógyhelyként is funkcionál, gyógykezelő központot alakítottak ki benne.

Kisgyerekes családoknak is nagyszerű úti cél lehet, mivel szinte minden megtalálható: műgyepes focipálya, konferenciaterem, ami a Rudolf-bányában kap helyet, óriáskerék, de még csónaktúrára is van lehetőség. A Terézia-bányában gyönyörű föld alatti tó van. Akár vezető nélkül is végig lehet járni az üregeket. Barangolás után érdemes kipróbálni a közelben található dörgői sóstavakat, ahol belépővel bárki megmártózhat a sós vizekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Magyarországi legendás barlangok

Még Budapest alatt is végigfutnak kanyargós barlangláncolatok, amiknek különös történetük van. Itt található Magyarország leghosszabb barlangja is, a Pál-völgyi-barlang, vagy épp a Szemlő-hegyi-barlang, de országszerte számos izgalmas barlangot meglátogathattok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük