Itt lakik Gerald, a szellem: a világ legszebb kastélyszállóját választotta
Ashfordban nemcsak hírességek szállnak meg: íme, a legöregebb lakó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy melyik a világ legszebb kastélyszállója? Bár a Dublintól 209, Galwaytől pedig 43 kilométerre található Ashford-kastély esetében méltatlan szó a szálló, a címet joggal érdemelte ki.

Az Ashford-kastély
Középkori épület
Asford ősszel

Hírességek kedvenc helye

A neogótikus, középkori vár épületében ma ötcsillagos luxushotel működik, mely egy, a világ vezető hoteljeit tömörítő szervezetnek is előkelő tagja. Az 1228-ban felépített kastély gazdag történelemre tekint vissza.

Az egykori erőd később majdnem száz éven át a sörgyártásról híres Guinness család otthona volt, napjainkban pedig úgy tartják számon a világon, mint az ír álomszállodák egyikét.

Mindemellett kedvelt filmforgatási helyszín, nyitva tartása óta pedig olyan illusztris vendégek is megfordultak a falai között, mint John Lennon, George Harrison, Oscar Wilde, Brad Pitt és Pierce Brosnan, de főméltóságok is szívesen szálltak itt meg, többek között V. György brit király, a monacói Rainier herceg és kedvese, Grace hercegnő.

Kísérteties mesekastély

Kívül tornyok, felvonóhíd és lőréses oromzatok, belül baldachinos ágyak, fegyverekkel díszített folyosók, a faburkolattal gazdagon borított szalonokban pedig pattog a tűz a kandallókban.

Ettől olyan varázslatos hely az Ashford-kastély, emellett a 20 ezer hektáros Lough Corrib, melynek vizében a kastély tükröződik, a második legnagyobb tó Írországban. Aki képes ellenállni a szálló nyújtotta kényelem csábításának, barangolhat a 130 hektáros erdős birtokon, vagy ellátogathat Congba, mely meghitt, barátságos hangulatával jól egészíti ki Ashford fenségességét.

A félórányi autózással elérhető Welportot sokan kedvenc ír városukként emlegetik, és valóban a meglátogatandó helyek egyike. Egyszer még várossá is kinőheti magát, de évszázadok óta azért vonzza az embereket, mert kicsi, szépséges és barátságos. A kastélyt és környékét leginkább a tavasztól őszig tartó időszakban érdemes meglátogatni.

Háziszellemek a környéken

Bár sokak szerint az egyetlen ijesztő dolog a kastélyban a távozáskor fizetendő számla, mint ahogy számtalan ír kastély, az Ashford sem nélkülözheti egy igazi háziszellem legendáját.

Az említett bentlakó a szóbeszéd szerint a Gerald névre hallgat, és nem más, mint egy középkori katona. Bár Gerald jámbor, kedves és jó szándékú, arca, melyet némelyek a földszinti farburkolaton kirajzolódva véltek felfedezni, sokakból váltott ki rémületet. A helyi szellemtúrák kedvelt célpontja továbbá Cong is, pontosabban az ottani pub, ahol a legendák szerint lelőtték a Quiet Mant, vagyis a Csendes Embert. Állítólag itt az ő szelleme kísért, melynek bizonyítékául a tulaj fotókat és videós dokumentációs is szívesen az utazók elé tár. Még több kísértetkastélyért kattints ide!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org Ashford Castle szócikke, Ericci8996; Smugbastard, Zertrin.

Aludnál szellemkastélyban?

Ezt is szeretjük