Egy tenger, ami rendszeresen eltűnik: nézd meg a ritka természeti jelenséget!
A Watt-tenger hol van, hol nincs. Ismerd meg ezt az egyedülálló helyet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hollandia és Németország területén található Watt-tenger sokkal több egyszerű, összefüggő vízfelületnél. Földünk egyik legkülönlegesebb tengerét jelenti, hisz földrajzi és természeti sajátosságaiból adódóan hol látszik, hol eltűnik.

A kékkel jelölt terület maga a Watt-tenger
A tenger apály idején eltűnik
Az ár-apály különleges formákat hoz létre

Különleges tulajdonságainak köszönhetően a furcsa tenger 2009-ben az UNESCO Világörökség listájára is felkerült olyan természeti jelenségként, amely Földünk kialakulását és fejlődését mutatja be, egyúttal olyan ökológiai rendszer, mely az állat- és növényvilág létrejöttét prezentálja, valamint a biológiai sokféleség megóvásának lelőhelye.

A bolygó legnagyobb árapály-síksága

Az Északi-tengerhez tartozó Watt-tenger Földünk legnagyobb összefüggő árapály-síksága. A Watt a fokozatosan mélyülő, homokos-iszapos tengerfenéknek azt a részét jelenti, mely apály idején szárazra kerül.

A visszavonuló víz után a terület tele van árapály-csatornákkal, homokpadokkal, hínármezőkkel, kagylóágyakkal, homokzátonyokkal, iszapos árapály-síkságokkal, sós mocsarakkal, homokos partokkal es dűnékkel.

A tenger gazdag halállománya, a szárazra kerülő csigák, kagylók, valamint a szárazföld part menti területeinek fűféléi pazar éléstárat és kitűnő fészkelőhelyet jelentenek az itt előforduló madarak számára. Rajtuk kívül a terület számos növény- és állatfaj otthona, beleértve olyan ritka tengeri emlősöket is, mint a borjúfóka, a kúpos fóka vagy a barna delfin.

A Watt-tenger sokszínűsége emellett is egyedülálló. Különlegessége abban áll, hogy majdnem teljes egészében árapály-síkság, egészen kevés folyóvízi hatással. A dinamikus természeti folyamatok a sáncszigetek, csatornák, vízmosások, sós mocsarak és más tengerparti, illetve üledékes formák folyamatosan változó együttesét alkotják itt meg, egyedülálló módon a bolygón.

A furcsa tengert a turisták is kedvelik, azonban a kikapcsolódás egy igen sajátos formáját gyakorolják itt: a frízek körében népszerű sportnak számít az úgynevezett wadlopen - a tenger neve is iszapos lapályt jelent -, vagyis az iszapséta. Ennek során apály idején a tenger iszapjában gyalogolnak. Ha szeretnél megismerni egy falut, ami szintén csak időnként, tízévente látszik, kattints ide!

Cikkünk megírásában a Világörökség - Az emberiség kulturális és természeti értékei című könyv segített, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org Wadden Sea szócikke, Jaho.

Sétálnál a Watt-tenger iszapjában?

Ezt is szeretjük