150 ezer forint büntetés jár érte nyáron! Akkor is tilos, ha mindenki csinálja
Ha strandolni mész, légy óvatos! Mutatjuk, mit tarts szem előtt, hogy ne bírságoljanak meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár beköszöntével az ember semmire sem vágyik jobban, mint egy önfeledt strandolásra. Nem mindegy azonban, hogy választod meg a csobbanás helyszínét, ha ugyanis véletlenül tiltott helyen mártózol meg, nemcsak veszélybe sodorhatod magadat, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak rád a hatóságok.

Úgy tűnhet, hogy ez az összeg irreálisan magas egy vétlen cselekedethez, de fontos tudni, hogy a tilalom általában nem öncélú, hiszen a balesetek megelőzését hivatott biztosítani. Többségében hirtelen mélyülő bányatavak, veszélyes hulladékkal szennyezett vizek tartoznak ebbe a kategóriába, ezek ugyanis akár életveszélyesek is lehetnek.

A fürdőzési tilalom alá eső tavak partján nincsenek higiéniai, elsősegélynyújtó helyiségek sem, amelynek hiánya szintén többnyire egy baleset megtörténtét követően válik problémává.

Akkor is tilos, ha mindenki csinálja

A bányatavak többségében tilos a fürdés még akkor is, ha a helyszín nyári képe nem ezt tükrözi. A budakalászi Omszki-tó például közkedvelt strandolóhely, ennek ellenére majdnem teljes tilalom alatt áll, hiszen az egykori kavicsbánya hirtelen mélyül, és alacsony hőmérséklete is megterhelheti a szervezetet. A tavon csak a wakeboardpálya melletti területen lehet megmártózni, úszni azonban itt sem engedélyezett.

Életveszélyes sodrásban

A folyóvizekben és a tavakban is csak akkor szabad fürdeni, ha azok kijelölt fürdőhelynek minősülnek, melyet jogszabályban határoznak meg, és minden esetben jelölnek. Tábla, illetve bólya jelzi azt is, amelyen túl már nem merészkedhetsz büntetlenül. Alapszabály, hogy tilos fürödni hajóutak, vízlépcsők, hidak környékén, éjszaka és általában korlátozott látási viszonyok között. Büntetésre számíthat az is, aki a városok belterületén, szökőkutakban mártózik meg. 

Még kijelölt fürdőhelyen is tilos vízben tartózkodni, és csónakkal, vitorlással vízre menni másodfokú viharjelzés esetén. A nagyobb tavainkon számos állomás és viharjelző berendezés rendelkezésre áll a riasztásra. Sajnos azért is több tízezres büntetést kaphatsz, ha kutyádat nem a neki kijelölt helyen fürdeted meg. Ha kutyabarát strandot keresel, a linken elérhető térkép segítségedre lehet az eligazodásban.

Nem csak a rendőr büntethet

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító korábban már felhívta a figyelmet a bírságok borsos összegére és a kiszabásra jogosultak körére is. Ugyanis nemcsak rendőr büntethet meg a fürdőzésért, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is, akik három utat választhatnak: figyelmeztetést, helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést. A helyszíni bírság jelenleg 5-től 50 ezer forintig terjedhet, ha azonban újra rajtakapnak, akkor már akár 70 ezer forintot is veszíthetsz, szabálysértési eljárás esetén pedig akár 150 ezer forintot is követelhetnek rajtad.

Ezt is szeretjük