Ősszel igazán csodás a vidék: kevés turista, mediterrán utcácskák és napsütés vár Szlovénia tengerparti városaiban

Szlovénia tengerparti városai és a környékük az utószezonban is napsütéssel, mediterrán klímával, illetve gyönyörű látnivalókkal várnak.

piran-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szlovénia kis ország, de bővelkedik látnivalókban és természeti csodákban: szép és nyugodt városok (még Ljubljanát, a fővárost is csak bő negyedmillióan lakják), erdők, tavak, hegyvidék (legmagasabb csúcsa, a Triglav 2864 méter) és mediterrán tengerpart. Az Adriai-tenger partját ősszel is érdemes felkeresni, pláne azoknak, akik nem szeretik a nyári kánikulát és a rengeteg turistát - ráadásul az utószezonban a nyaralás költségein is sokat lehet spórolni.

Ha az Isztriai-félszigetre autózunk, Budapestről az 580 kilométert bő öt óra alatt megtéve máris elérjük a tengerpartot, amin két ország, Szlovénia és Horvátország osztozik. A PR in Hungary Kft. illetve a Kempinski Hotel Portorož és a Kempinski Hotel Adriatic szervezésében három, az Isztrián töltött éjszaka után nemcsak térbeli, hanem egyfajta időutazásban is részem lehetett. Bár több hazai időjárás-előrejelző oldal szerint esős napokra kellett volna felkészülnünk, és a szlovén autópályán volt is részünk szakadó esőben, valamint ködben is, Portorožban napsütés és 25 fok fogadott bennünket október elején.

Portorož és az Osztrák-Magyar Monarchia hangulata

Portorož kellemes tengerparti klímájával már évszázadok óta ismert gyógyfürdőhelyként, a Kempinski Hotel Portorož az Osztrák-Magyar Monarchia idején az arisztokrácia egyik kedvelt szállodája volt. A letűnt idők luxushangulatát kívül-belül megőrizték, miközben a 21. század kényelmével és technikai vívmányaival is felszerelték. Az ötcsillagos szálloda egy örökségvédelem alatt álló parkban áll a település központjában, egy ugrásra a tengerparttól, és a vendégek választhatnak szobát az eredeti, felújított és az újonnan, modern stílusban épített részében is, amelyeket üveghíd köt össze.

kempinski-portoroz1

A svédasztalos reggelit elfogyaszthatjuk a lenyűgöző Crystal Hall szalonban vagy annak teraszán is. Kékvérűnek érezhetjük magunkat az egykori bálteremben, amelyben az eredeti, de immár árammal ellátott csillárok adják a világítást, de ugyanez elmondható a Sophia Lorenről elnevezett teremről is (a világhírű olasz színésznő gyerekkorában többször is nyaralt a hotelben), a bárban pedig az az ember érzése, hogy bármelyik pillanatban beléphet akár James Bond is.

A szállodának saját strandja van, de aki októberben már nem akar megmártózni a tengerben, az a több mint 1500 négyzetméteres Rose spa- és wellnessrészlegben csobbanhat a tengervizes medencében, ejtőzhet a pezsgőfürdőben, lazíthat a szaunarészlegben, mielőtt választ a különböző masszázsszolgáltatások közül.

Piran: só, olívaolaj és bor

Portorož településsel szinte összenőtt Piran. Főterének épületein érződik az olasz hatás, ami nem csoda, hiszen majdnem ötszáz évig velencei uralom alatt állt. A település kétnyelvű, a szlovén mellett az olasz is hivatalos nyelv, a legmagasabb pontjáról el is lehet látni az olasz és a horvát tengerpartra is.

piran4

A templomhoz vezető szűk, kanyargós utcák több szempontból is védik a lakosokat és a turistákat: a fölénk magasodó házfalakkal árnyékot adnak, nem csap arcunkba a bóra szél, annak idején pedig lelassították a városra támadókat, akik nehézkesen és lassan haladtak a szűk utcácskákban, pláne, ha azok zsákutcába futottak be.

piran3

Piran egyik legismertebb exportcikke a só, a kikötőváros körül ma is évszázadok óta használt technikával nyerik ki a tengervízből a fehér aranyat, amit nem csak ételízesítésre, hanem kozmetikumok készítéséhez is használnak. A tengeri sós csokoládét se hagyjuk ki.

piran3

Két másik luxusexportcikk az olívaolaj és természetesen a bor. A lejtőkön számos kisebb-nagyobb szőlő- és olívaültetvényt láthattunk, amikor Lisjak Matej az általa felújított vintage kisbuszokkal elvitt az olívamanufaktúrájába, ami családi vállalkozásként működik. A hidegen sajtolt, prémium-olívaolajaikkal számos világversenyről hoztak el díjakat, Svédországtól Dubajig a legelőkelőbb hoteleknek és éttermeknek szállítanak. Kóstolhattunk náluk a natúr olajok mellett narancsos, citromos, chilis, fokhagymás, tökmagolajjal kevert vagy szarvasgombás ízűt is.

Különleges zamatú, malvazija boraik is vannak, de azokat megtartják maguknak, csak a kóstolókon kínálják a vendégeknek, akik az olívaolaj-bemutató után sajtokkal, sonkákkal, szalámikkal és persze olívabogyókkal borított tálakról csemegézhetnek, miközben a Veronából származó Rómeó kutyus társaságát is élvezhetik.

A meseszép Szlovénia középső és nyugati része

Bledtől délre, Ljubljanától pedig délnyugatra indulva találjuk Szlovénia kicsi, ám annál gyönyörűbb tengerparti részét, ahol a négy jelentősebb város, Koper, Izola, Portorož és Piran közül mindegyiket érdemes felkeresni.

Fotók: Femina/Orbán Violetta

Cover-fotó: Piran főtere 

Ezt is szeretjük