Varázslatos tájak, amiket érdemes felfedezni Szlovénia nyugati részén: nem csak a Bledi-tó nyújt felejthetetlen élményt

Talán nem is sejtjük, mennyi felfedezésre váró csoda rejtőzik a szomszédban.

DSC 0044 (26)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elképesztően szép, zöldellő tájak, finom ízek és kedves emberek jellemzik Szlovéniát, mégsem olyan népszerű úti cél a magyarok körében, mint például Horvátország vagy Olaszország. Pedig közelsége, jó megközelíthetősége és élményekben gazdag közege mindenki számára vonzó lehet.

Cikkünk előző részében bemutattuk, milyen kincseket érdemes felfedezni az ország keleti és déli részén, most pedig Szlovénia középső és nyugati régiójába nyújtunk bővebb betekintést. Talán sokat segíthet azoknak is, akik éppen a nyaralást tervezik, ám még nincs igazán ötletük, merre induljanak.

Kedves kis főváros az ország szívében

Magyarországról és Szlovénia többi részéről is remekül megközelíthető az ország fővárosa, Ljubljana központi elhelyezkedése miatt, ráadásul Budapestről közvetlen vonatjárattal is el lehet jutni ide, ha valaki inkább a környezetbarát módját választaná az utazásnak. A település össze sem hasonlítható a több milliós Európai fővárosokkal, hiszen még 300 ezren sem lakják, de pont emiatt nagyon barátságos, és akár egy nap alatt is fel lehet fedezni a csodáit. Mivel nem lakják sokan, így a metró sem indokolt a városban, de gyalog is könnyen bejárható, hiszen a legismertebb látványosságai nagyrészt egy helyre, a belvárosba koncentrálódnak.

Ljubljana gazdag történelmű főváros, itt találták meg a világ első kerékmaradványait a Kr. e. IV. évezredből, Kr. e. 2000 körül pedig már kis falu volt a helyén. Az egyik legismertebb nevezetessége, a Ljubljanai vár, aminek első írásos említése 1144-ből származik, és nemcsak azért érdemes meglátogatni akár gyalog, akár felvonóval, mert falai bepillantást engednek a történelembe, hanem mert tetejéről varázslatos panoráma nyílik az egész városra, valamint a kettészelő Ljubljanica folyóra. A vár tetejéről is jól látszik, hogy Ljubljana nem egy nagy metropolisz, viszont körülölelik a hegyek és erdők, így sokkal közelebbinek érezhetjük itt a természetet, mint bármelyik másik fővárosban. 

Milyen feltételekkel lehet most Szlovéniába utazni?

Május 1-jétől a Szlovéniával közös megegyezés értelmében a két ország között szabadon lehet mozogni védettségi igazolvánnyal, bármilyen, nálunk is elérhető oltást elfogadnak. A karantén és a teszt abban az esetben kötelező, ha az utazó nem tudja igazolni az oltást, valamint az alábbi feltételek nem teljesülnek:

  • Megkapta a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább hét naptári nap.
  • Megkapta a Moderna oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Szputnyik V oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Sinopharm oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját, és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap.

További és folyamatosan frissülő információkat ezen az oldalon lehet olvasni a beutazásról.

A várból az óváros felé haladva további érdekes látnivalókat is felfedezhetünk. A Sárkány híd és a Három híd között, a folyó partján húzódik Ljubljana vásárcsarnoka, ami mindig friss, és nagyon minőségi helyi árukat kínál, de több étterem is nyílt már itt, így akár a szlovén ízekbe is bepillantást nyerhetünk. Ez természetesen igaz a város több éttermére is, a különleges ízek, és a minőségi ételek kedvelőinek különösen ajánlott a főpályaudvar szomszédságában található Restavracija JB, ami a Szlovénia egyik legjobb mesterszakácsának, Janez Bratovžnak a munkáját dicséri. A séf nemcsak lenyűgöző ízeket, hanem kedves kiszolgálást és remek hangulatot kínál, ami felejthetetlen élménnyé teszi a vacsorát.

Képeslapra illő táj Szlovéniában

A fővárostól 55 kilométerre, északnyugat felé haladva találjuk az ország talán legismertebb nevezetességét, ami nem más, mint a Bledi-tó. Ha Szlovéniára gondolunk, talán a legtöbb embernek a kristálytiszta, kék vizű tó, és a közepén található piciny sziget ugrik be – és nem véletlenül lett olyan kedvelt úti cél. A Triglavi Nemzeti Parkban található, gleccserek formálta tó és az azt körülölelő hegyvonulatok látványa festői szépségű, és kis szigeten álló Nagyboldogasszony-templom is kihagyhatatlan program, hiszen akár kívánságokat is teljesíthet.

195078957 147153607467097 5213443183775724267 n
Fotó: Simon Dorina / Femina

Bár a tó nyáron kellemesen meleg vizű, így úszásra is tökéletesen alkalmas, a Bled-szigetet legkönnyebben a jellegzetes helyi hajókkal, vagyis pletnákkal lehet megközelíteni. Ezeket nem hajthatja akárki, hiszen a hagyománya még a 16. századra nyúlik vissza, nemzedékről nemzedékre száll a pletnahajtók megbecsült szakmája. A szigetre érve 99 lépcső vezet a templomhoz, a hagyományok szerint ha esküvőt tartanak itt, a vőlegénynek csendben kell vonulnia a lépcsőn a menyasszony mellett. A Nagyboldogasszony-templomhoz érkezve – de már korábban is – feltűnhet, hogy a templom harangjai szinte folyamatosan csengenek. Ez egy régi szokás miatt van, ugyanis a kápolnába érve bárki meghúzhatja a haragok kötelét háromszor, és ha kíván valamit az teljesülni fog. A templomban emellett érdemes megfigyelni a gyönyörűen kidolgozott, és részletgazdag freskókat és oltárt is.

A Bledben töltött látogatás kihagyhatatlan része a tó és a sziget mellett a bledi kastély, ahol egy múzeumban megismerhetjük a hely történelmét, de már csak a felejthetetlen panoráma miatt is érdemes ide ellátogatni, hiszen nemcsak a tóra nyílik remek kilátás, hanem a környező hegyek is bámulatos látvánnyal szolgálnak. További érdekesség, hogy a tó partján fekszik Tito egykori nyári üdülője, a Villa Bled, ami ma már szállodaként üzemel, valamint hogy innen származik a bledi krémes, ami Szlovénia egyik szimbólumává vált, és a magyar származású cukrászmester, Ištvan Lukačevič alkotta meg 1953-ban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak a tó körül is el lehet tölteni akár egy egész nyaralást is, de az aktívabb kikapcsolódást kedvelők számára kihagyhatatlan program a tőle nem messze, 4 kilométerre található Vintgar-szurdok meglátogatása, ahol 1,6 kilométeren keresztül lehet a Radovna folyó és az azt körülölelő szurdok mentén sétálni. Az elképesztően tiszta vizű folyó a 13 méter magas Šum-vízeséssel ér véget, de az út mentén is számos gyorsuló-lassuló szakasz, zuhatag és medence látható. Aki nem kedveli a nagy tömeget, annak ajánlott vagy a nyári szezonon kívül, vagy hétköznapokon meglátogatni a helyet, ugyanis ez Szlovénia egyik legismertebb turisztikai célpontja, így a főszezonban nagyon sokan kíváncsiak rá.

Kicsi, de annál mesésebb tengerpart is van itt

Bledtől délre, Ljubljanától pedig délnyugatra indulva találjuk Szlovénia kicsi, ám annál gyönyörűbb tengerparti részét, ahol a négy jelentősebb város, Koper, Izola, Portorož és Piran közül mindegyiket, ám utóbbit különösen ajánlott felkeresni. Sok helyen a szlovén tengerpart legszebb városaként hivatkoznak rá, ezt a megtisztelő címet pedig történelemmel átitatott, gyönyörű óvárosának és mesés partszakaszának köszönheti, ahol gyönyörűen kék a víz. Az ott tapasztalható olaszos építészet és utcák, valamint életérzés nem csak annak köszönhető, hogy átlátni innen a szomszédos, Olaszországhoz tartozó Triesztbe: közel 500 évig a Velencei Köztársaság része volt, a mai napig a szlovén mellett a második hivatalos nyelve az olasz.

Piran főtere, a Tartini tér, mögötte a Szent György-templom.
Piran főtere, a Tartini tér, mögötte a Szent György-templom.
Fotó: Simon Dorina / Femina

A 19. század végén és 20. század elején Piran volt az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legvirágzóbb városa, majd a történelem úgy alakította, hogy Jugoszláviához, 1991 után pedig Szlovéniához tartozott. Megérkezve a városba a legtöbb utazó először a város főterén, a Tartini téren találja magát, ahonnan nemcsak a kikötőre és a városházára, hanem a fölötte magasodó Szent György-templomra is remek kilátás nyílik. Érdemes ide felmászni, hiszen a várost és a tengert is megcsodálhatjuk a magasból, valamint a horvát és az olasz partok is jól látszanak innen. Aki azonban még magasabbról szeretné élvezni a panorámát, érdemes a várfalat megmásznia, hiszen innen nyílik a legvarázslatosabb látvány az egész környékre. Piran egyik nagy negatívumaként talán a végig betonozott tengerpartot lehetne említeni, ami sokak számára kellemetlennek tűnhet, ám a helyieket ez sem tántorítja el attól, hogy élvezzék a vizet. 

Csodaszép színekben úszó tenger Pirannál.
Csodaszép színekben úszó tenger Pirannál.
Fotó: Simon Dorina / Femina

A gyönyörű Szlovénia még ezeken kívül is rengeteg élményt és meseszép látnivalót tartogat, így érdemes felfedezni az év bármely szakában. Az egykori Jugoszláviának már szinte semmi nyoma nem maradt az országban, teljesen felvette a nyugati ritmust, így a minőségi szolgáltatásokból és kedves vendégszeretetből nincs hiány - viszont akár sokkal olcsóbban is kijöhet az utazás, mint a népszerűbb országokba. Az ország az utóbbi néhány évben különösen nagy hangsúlyt fektetett a turizmusra, így a hivatalos weboldalukon is ajánlott tájékozódni, hiszen mindig naprakész, hasznos információkkal szolgálnak.

Ámulatba ejtő a szépségük: 8 mesébe illő kastély Szlovéniában

A gyönyörű szlovén kastélyok Budapestről is könnyen elérhetők.

(Borítókép forrása: Tóth Attila / Aviareps)

Ezt is szeretjük