Ingyenes vonatjegy: kiknek jár ma Magyarországon?

Nem csupán a nyugdíjasok kaphatnak ingyenes jegyet. Összegyűjtöttük, kiknek jár.

vonat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Feminashop termékajánló
Ajánló ID:

Léteznek módszerek arra, hogyan csökkentheted a vonatjegy árát, ingyen azonban ma Magyarországon nem sokan utazhatnak, bár még így is többen, mint amit a legtöbben gondolnak.

Nemcsak a 65 éven felülieknek jár ugyanis a díjmentes jegy: összegyűjtöttük, még milyen feltételekkel lehet megkapni, emellett azt sem árt tudni, hogy minden biztosítottnak jár, amennyiben egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódik.

Akik ingyen utazhatnak

A legidősebbek és a legfiatalabbak ingyen utazhatnak, a gyerekeknek legalábbis hatéves korig díjmentes az utazás, első kocsiosztályon is. Ez azonban csak akkor igaz teljes mértékben, ha három éven aluli gyermek utazik a vonaton, és nem foglal el külön helyet. Ellenkező esetben, illetve három és hat éves kor között felárat kell fizetni a gyermekek után.

A 65 éven felüliek ingyen utazhatnak Magyarországon, ennek egyetlen feltétele ez európai uniós állampolgárság, aminek köszönhetően ez az unió minden polgárára egyöntetűen igaz. Továbbá a határon túli, 65 éven felüli magyarok is díjmentesen utazhatnak Magyar igazolvány vagy Magyar hozzátartozói igazolvány felmutatásával, bármely belföldi viszonylatban, korlátlan számban.

Rajtuk kívül 100%-os kedvezménnyel utazhatnak a hadirokkantak és kísérőik, valamint a hadiözvegyek a megfelelő igazolvánnyal, csakúgy, mint a menekültek - utóbbiak az Igazolásukon feltüntetett időszakban és viszonylatban.

Fontos tudni azonban, hogy a helyjegyekre és pótjegyekre általában nem vonatkozik semmiféle kedvezmény - az egyik kivétel, ha azokat valaki elővételben veszi meg.

Február közepétől kiterjesztik a regionális kedvezményt
Február közepétől több vonalon és nagyobb mértékben lesz elérhető a regionális vasúti utazási kedvezmény. Kattints ide a részletekért!

Ha nem tartozol a korábban felsoroltak közül egyik kategóriába sem, még mindig van lehetőséged ingyen utazni, legalábbis, ha rendelkezel a START Klub kártya bizonyos típusaival. Ha szeretnél többet tudni a részletekről, kattints a MÁV honlapjára!

Utazási költségtérítési utalvány

Fontos tudni, hogy ingyen utazhatsz akkor is, ha biztosítottként ezt egészségügyi ellátás igénybevételének céljával, illetve nem helyi közlekedési eszközön teszed. Ráadásul nemcsak a biztosított utazási költségét térítik meg, de egy kísérőét is, ha 16 év alatti gyermeket kísér, vagy a beutaló orvos a beutalt állapota miatt a kíséretet szükségesnek tartja.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:

Az utalványt a háziorvos vagy gyermekorvos állíthatja ki, az úti célként szereplő egészségügyi szolgáltatónak pedig le kell igazolnia a beteg megjelenését. Hely- és pótjegyek árához azonban nem járul hozzá az OEP. Ha többet szeretnél tudni a részletekről, kattints ide!

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc.

Ezt is szeretjük