Így néz ki a világ legérintetlenebb helye

Lélegzetelállító tájak, utópisztikus társadalom és maga a végtelen béke. Ha létezik tökéletes hely, Tristan da Cunhának hívják.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Atlanti-óceán déli részén, messze a civilizáció őrületétől, elveszett Atlantiszként magasodnak a mélykék víz fölé Tristan da Cunha felhőkbe burkolózó csúcsai.

Bár a térképeken még aprócska pontként sem látszik, a Dél-Afrikától 2816, Dél-Amerikától pedig 3360 kilométerre fekvő sziget minden szempontból különleges - legyen szó utópisztikus társadalmi rendszeréről, különleges élővilágáról, illetve arról, hogy a világ legtávolabbi és leginkább érintetlen lakott területének számít.

Portugál és angol hajósok vérvonala

A Tristan da Cunhát is magában foglaló szigetcsoportot Tristão da Cunha portugál admirális fedezte fel 1506-ban, azonban a part mentén dúló erős viharok miatt a partraszállást és a terület feltérképezését csak 1767-ben tudták végrehajtani.

A vidék első lakója, egyben tulajdonosa az angol Jonathan Lambert volt, ám egy halászat alkalmával bekövetkezett halála után a szigeteket Nagy-Britanniához csatolták.

Bár a történelem viharai megkímélték az apró édenkertet, teljes mértékben nem hagyták figyelmen kívül, az évszázadok során például francia helyőrséget telepítettek ide a Szent Ilona szigetére száműzött Napóleon megfigyelésére, a második világháború idején pedig titkos katonai megfigyelőállomás működött a szigeten.

A még mindig angol gyarmatként számon tartott, közigazgatásilag pedig Szent Ilona szigetéhez tartozó Tristan da Cunha körül a háború után elcsendesedett az élet, egyre többen döntöttek azonban úgy, hogy a nyugodt mindennapok reményében végleg itt kívánják eltölteni életüket.

A sziget ma 271 angol, holland, olasz és amerikai telepesnek ad otthont, kik közül sokak ereiben a nagy felfedezők vagy épp Nelson admirális tengerészeinek vére csörgedez.

A természet csodája

A szigetcsoportot - mely a központi Tristan da Cunhát, továbbá a Gough Islandet, a három kisebb szigetből álló Nightingale Islands-et és az Inaccessible Islandet foglalja magában - a világ legszebb természeti tájai között emlegetik, köszönhetően az érintetlen vadvilágnak, az egyedi bioszférának, illetve annak, hogy a területek nagy része lakatlan. A hegyvidéki jelleggel rendelkező, vulkanikus csúcsok és szűk völgyek által szabdalt táj csupán néhány helyen ad otthont zöldellő, sík mezőknek.

Forrás: sthelena.se/tristan

Tristan de Cunha sík területein található a szigetek fővárosa, az Albert herceg által - ő volt Viktória királynő második fia - Edinburgh of the Seven Seas-nek keresztelt település, emellett egyedül a Világörökség részeként számon tartott Gough Islanden élnek emberek - hatan -, köszönhetően egy dél-afrikai időjárás-megfigyelő állomásnak.

Tristan da Cunhát szubtrópusi éghajlat jellemzi, a decembertől márciusig tartó nyár és a tél, illetve az éjszakák és nappalok között csekély a hőmérsékleti különbség, télen azonban a sziget legmagasabb, 2060 méteres csúcsát, a Queen Mary’s Peaket hó borítja.

Az élővilágát tekintve leginkább Új-Zélandhoz hasonló terület számos egyedi állat- és növényfajnak otthont ad, többek között a Tristan albatrosz költőhelyeként szolgál.

Forrás: sthelena.se/tristan

Út egy utópiába

A szigetnek nincs repülőtere, csupán egy kikötő kapcsolja össze a külvilággal, azonban Tristan da Cunha és a dél-afrikai Cape Town között rendszeresen járnak hajók. A helyiek rendkívül vendégszeretőek, és szívesen avatják be a sziget rejtelmeibe és életmódjukba az utazókat, azonban csak azután, hogy előre jelezték - akár e-mailen - látogatási szándékukat.

Bár a hely atmoszférája valódi időutazást jelent, a sziget a legtöbb modern szolgáltatással rendelkezik - például rádióval, televízióval, elektromossággal -, emellett számos lakó nyújt szállást a vendégeknek.

A szigeten egy kicsi, de érdekes múzeum, továbbá étterem, helyi boltok és egy Albatrosz névre keresztelt pub is található. Edinburgh of the Seven Seas-ből számtalan túrát indítanak, legyen szó halászatról, a helyiek földjeinek bebarangolásáról, a kiváló golfterületek feltérképezéséről vagy épp hajótúrákról a többi, lakatlan szigetre.

Forrás: sthelena.se/tristan

A legizgalmasabb kikapcsolódást azonban a vulkántúra jelenti, melynek során a hajnalban kelő és jó kondícióval rendelkező vándorok a sziget legmagasabb csúcsához kapaszkodhatnak fel. A lakott területeken kívül eső tájakat az utazók, illetve a sziget ökoszisztémájának biztonsága érdekében kizárólag helyi kísérettel lehet megközelíteni.

Élet, a maga teljességében

A négyzetkilométerenként csupán 1,3 fővel rendelkező Tristan da Cunha lakosainak sikerült megvalósítaniuk azt, amit a világon keveseknek. A bolygó egyik leggyönyörűbb helyén élnek, tökéletes harmóniában a természettel, elszigetelve a civilizáció ártalmaitól, teljes mértékben önellátó életmódot folytatva, háborítatlanul.

Az egyedülálló angol dialektust beszélő helyiek többsége gazdálkodással vagy halászattal foglalkozik, ugyanakkor sokan közülük a helyi hivataloknak, az iskolának, az újságnak vagy a rádiónak is dolgoznak, illetve az idegenforgalom területén tevékenykednek.

Az itt élő nyolcvan család továbbá exportálja is termékeit, például a helyi halárut, illetve a híres Tristan da Cunha-i bélyegeket, melyeket világszerte nagy becsben tartanak a gyűjtők.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A családok között igen erős az összetartás, illetve magasak a morális követelmények, így a bűnözés, csak úgy, mint a munkanélküliség, ismeretlen fogalom. 1961-ben azonban egy drámai vulkánkitörés következtében sokáig úgy tűnt, a sziget biztosította különleges életformát fel kell adni, és a helyieknek ismét a civilizált világban kell megtalálni útjukat, ugyanis evakuálták a lakosság egészét. Mikor a kitörés véget ért, csaknem mindegyikük visszatért.

Ezt is szeretjük