Így fog kinézni a világvége
Évszázados rajzokon a jövendölés
A görög Apokalipszis-barlang egykoron a világvége eseményeit mutatta meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fehér házak, a csupasz hegyoldalak és a görögországi, aprócska Patmosz szigetének mélykék öblei fölé magasodó, Szent Jánosról - Hagiosz Joannisz Theologosz - elnevezett, ezeréves erődkolostor a görögkeleti vallás egyik legszentebb helye. A kolostor szilárd, fekete kőfalai alatt azonban egy kisebb, ennél is jelentősebb kultikus hely bújik meg, az Apokalipszis-barlang, mely a szent szerint furcsa, az emberiség jövőjét érintő események helyszíne volt.

A Szent János-kolostor

A világvége látomása

Úgy tartják, Szent János itt lelt menedékre, miután Domitianus császár 95-ben száműzte őt a szigetre. János itt írta i. sz. 68-ban vagy 96-ban a Jelenések könyvét, sőt, magukat a jelenéseket a barlangban élte át, innen ragadta el Isten a lelkét, hogy látomás formájában megpillanthassa a jövőben bekövetkező történéseket.

János víziójában szerepelt többek között a hét pecséttel lezárt könyv Isten jobb kezében, az apokalipszis lovasainak megjelenése, egy csillag lehullása az égből, a Földet sújtó katasztrófák sora, az alvilági lények és a kétszarvú fenevad eljövetele, valamint az új világ kezdete.

Gyönyörű zarándokhely

A ma a Világörökség részét képező Szent János-kolostorban szent ereklyetartók és ikonok szép gyűjteménye látható, a barlang bejárata feletti színpompás mozaikon pedig a Krisztustól kapott látomásait tanítványának, Prokhorosznak tollba mondó János apostolt lehet megtekinteni. A barlangot ékesítő pompás freskók és ikonok némelyike a 13. századból származik. A falakat és a mennyezetet fogadalmi gyertyák korma feketíti, és több tucat kicsiny, ezüst fogadalmi tábla lóg rajtuk, melyeket a hívő falusiak hagytak itt a szent közbenjárásáért könyörögve.

A Szent János-kolostor ősi falait körülvevő Khora az egyik legszebb hagyományos, görög szigeti település. A kövezett átjárók és a ragyogóan fehér házak labirintusában több mint 40 apró templom és kápolna bújik meg, emellett Khorából csodálatos kilátás nyílik az Égei-tengerre, az északra elterülő Ikária és Számosz hegyeire, illetve derült időben a keletre elnyúló török partokra.

Mit lehet megnézni a környéken?

Az idegenvezetők minden turistának megmutatják a Prokhorosz által íróasztalként használhatott sziklát, a Szent János által állítólag párnaként használt kopott követ, valamint azt a sziklarepedést, melyen át az apostol Isten szavát hallotta.

A barlangban gyakran rengeteg a zarándok és a turista, ennek ellenére ma is rendszeres imahelye a Khora faluban élőknek. Érdemes a húsvéttól októberig tartó időszakban idelátogatni, Patmoszon tömérdek zarándok megfordul a görögkeleti húsvét idején - általában áprilisra esik -, valamint Mária mennybemenetelének augusztus közepi ünnepnapján.

Patmoszon a legtöbb szálláslehetőség a kikötőfaluban, Szkálában, valamint a közeli Grikoszban található - utóbbit szintén nem érdemes kihagyni, többek között tiszta vizű, hosszan elnyúló, homokos és kavicsos tengerpartjai és frissen fogott halakat kínáló tavernái miatt. A barlang körülbelül félúton fekszik Szkála és a kolostornak otthont adó, hegytetőn található település, Khora között.

Érdemes két órát az oda-vissza sétára szánni, esetleg taxiba vagy buszra szállni Szkálában. Patmoszon nincs reptér, de gyakori komp- és hidroplánjáratok kötik össze a közeli szigetekkel, közöttük Lérosszal, Számosszal és Kósszal.

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 lélekemelő utazás a világ körül című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük