3 mesebeli tengerpart Horvátországban

Ha kristálytiszta tengerre, eldugott partszakaszokra, napfényre és romantikára vágysz, irány Horvátország!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha úti célt kerestek a nyaraláshoz, akkor nem érdemes Horvátországnál távolabb menni. Ez az ország ugyanis gyönyörű tengerpartjával, szigeteivel, városkáival és tökéletesen tiszta vizével az egyik legjobb választás. Hogy mégis hol a legérdemesebb eltölteni néhány hetet nyáron? Eláruljuk!

Azok a végeláthatatlan tengerpartok

A legfontosabb, amit külföldi turistaként tudni kell, hogy Horvátországban alig akad homokos strand. Legfeljebb apró kavicsosat találni, a partok többsége azonban sima kavicsos vagy sziklás.

A partvidék a legtöbb helyen ma is ugyanolyan, mint évezredekkel ezelőtt: hosszú, csipkézett, tagolt partvonal, melyet több mint ezer érintetlen sziget szegélyez. A hab a tortán pedig a híres horvát tenger, melynek legfőbb jellemzője a tisztaság: az Adriai-tenger horvát szakaszának vize olyannyira kristálytiszta, hogy aki egyszer itt nyaral, nem kívánkozik majd többet a mediterrán térség ismertebb helyeire.

Bár a tengerparti szolgáltatások kissé szegényesek, a gyönyörű környezet és a tiszta víz miatt mindenképpen érdemes idelátogatni. A következő három tengerparti rész pedig egyszerűen kötelezően ajánlott úti cél!

Egy titkos sarok fehér kaviccsal: Makarska riviéra

A Split és Dubrovnik közötti part menti főúton haladva Omiš után kezdődik a Makarska riviéra, az a 60 kilométeres, szállodákkal szegélyezett szakasz, melynek közepén az éjszakai élet itteni központja, Makarska városa helyezkedik el.
A történelmi emlékek túlnyomó többsége elpusztult az 1500-as évekbeli török megszállás, valamint az 1962-ben pusztító földrengés során. Az utóbbi katasztrófa előtt tíz évvel határoztak úgy, hogy a tengerpart e részét a turizmusnak rendelik alá.

Mára számos hotelt négycsillagossá fejlesztettek, így a makarskai part kiváló, olcsó elő- és utószezoni nyaralóhely a spliti repülőtér közelségében.

A legjobb strand: a legkellemesebb kavicsos part Brelánál, a leghosszabb Tučepinél található. Szintén gyönyörű partszakasz nyúlik el Makarskától 3 kilométerre délre, valamint a Drvenik és Zaostrog közötti részeken.

Étel-ital: tengerparti kilátással rendelkező éttermet a riviéra mentén gyakorlatilag bárhol találni. A teraszok, éttermek kivétel nélkül grillel is rendelkeznek, így miközben a helyi bort kortyolgatjátok, nézhetitek, miként készítik a hal- és húsételeket.

Szállás: a partot turistahotelek hosszú sora szegélyezi. Szinte az összes létesítmény vonzó félpanziós ellátást kínál. Egyéni utazóként májusban vagy szeptemberben alkalmi áron szállhattok meg a többségében medencével, szaunával és egyéb szabadidős szolgáltatásokkal rendelkező szállodák egyikében.

A fenyőerdők és csipkés partok világa: Poreč, Isztria

Poreč ókori eredetű település, mely nagy becsben tartott 16. századi bazilikájáról, illetve fenséges tengerparti látképéről híres.
Ha romantikus búvóhelyet kerestek, esetleg a valódi Horvátországra és lakóira vagytok kíváncsiak, akkor semmiképpen ne Porečet válasszátok úti célul. Ha azonban családi, minden korosztálynak megfelelő nyaralásra van szükség, akkor ez a nektek való nyaralóhely.
A gyalogösvénnyé alakított óváros éttermeinek személyzete udvariasan igyekszik becsalogatni az elhaladó városnézőket.

A kétezer éves főútvonalon, a Damascuson a kis üzletek drága tervezői ruhákat, bizsut, tradicionális csipkét és vicces feliratú pólókat árulnak. Az ízléstelenség ugyan taszító lehet, ettől függetlenül a város római, bizánci és velencei építészetének keveréke lenyűgöző, a tengerpart elragadó, a bárok, éttermek és kaszinók pedig bőséges szórakozási lehetőséget kínálnak.

A legjobb strand: bár a várostól északra és délre kellemes sétányok húzódnak végig a part mentén, lényegesen izgalmasabb a Plava Laguna és a Zelena Laguna felé tartó séta. Ha viszont valódi magányra vágytok, akkor menjetek át a kikötőből hajóval Sv. Nikolára! Itt fenyőerdő árnyékában elnyúló, betonozott és kavicsos partszakaszra bukkanhattok.

Étel-ital: a kikötő, a Decumanus, illetve annak két vége, a Trg Slodobe és a Trg Marafor egyaránt bővelkedik éttermekben, a Plava Lagunán és a Zelena Lagunán pedig szintén található néhány kiemelkedő.

Szállás: a Porečben és a körülötte elhelyezkedő harminc szálloda közül a Riviera és a Plava Laguna szállodaláncok választékából Brulóban a Hotel Diamand, a Plava Lagunán a Hotel Laguna Galijot, a Zelena Lagunán pedig a Hotel Delfin a legjobb választás.

Bizánci kincsek és csodás tengerpartok helye: Dugi Otok, Zadar

A horvát Adria kevéssé ismert része Észak-Dalmácia. A régió központja Zadar, mely éppolyan bizánci és velencei történelemre tekint vissza, mint a délen fekvő ismertebb városok, Split és Dubrovnik.

A 140 tagból álló Zadar-környéki szigetvilág alkotja a Kornati-szigeteki Nemzeti Parkot, ami már önmagában érdemes a megtekintésre. További úti cél Sibenik, a csendes püspöki székhely, valamint a Murter-sziget, melynek lakói annak ellenére sikerrel őrzik hagyományos életstílusukat, hogy a szárazfölddel egy híd köti össze a szigetet.

Amit pedig feltétlenül látni kell, az Primošten, a kellemes kis tengerparti város, melybe egyébként viszonylag kevés turista látogat.

A legjobb strand: ha valódi tengerparti kikapcsolódást kerestek, akkor katamaránnal vagy csónakkal látogassatok el a viszonylag érintetlen Zadar-környéki szigetvilág valamelyik tagjára, például a Dugi Otokra. A magyarul hosszú sziget jelentéssel bíró névvel illetett sziget 50 km hosszú, tagolt, csipkézett partvonala pedig számos öblöt és partszakaszt rejt.

Étel-ital: Zadarban kiváló éttermet egyet sem, jót azonban féltucatnyit találni. Ha csak egy napot töltötök itt, akkor a Kornatot vagy - ha nem zavar egy kis séta - a Lungo Marét érdemes választani.

Szállás: a belvárosi szállodák hiánya érthetővé teszi a négycsillagos apartmanhotel, a Villa Hresc vonzerejét. Ennek kivételével szinte az összes szálloda a városon kívül, Puntamikán, a Borik nevű turistakomplexumban található, melyek közül a Hotel Adria Selectet vagy a Funimationt érdemes választani.

Cikkünk a Time Out Horvátország című útikönyv segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük