Horvátország 3 apró kis csodája

Zöldellő szigetek a türkiz tengerben

Horvátország tengerpartjainál csak szigetei gyönyörűbbek. Nézz még párat a legszebbek közül!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mediterrán hangulata, gyönyörű partjai, közelsége és kedvező árai miatt Horvátország töretlen népszerűségnek örvend a magyar nyaralók körében, a legtöbben azonban még mindig a frekventált nagyvárosokat veszik célba, a partokat övező, mesebeli szigetek pedig a turisták által érintetlenebbnek számítanak. A következők is ilyenek, nézd meg őket, mielőtt még többen fedezik fel!

Crkvica szigete
Zöld csoda a tengeren

A szerelem szigete: Crkvica

Crkvica kis, hosszúkás, zöld sziget a Malostoni-öbölben, ismert még a Szerelem szigete néven, vagy Pjerotiéa skoj néven is, mivel 1961 óta a sziget dr. Antun Pjerotié családjának tulajdonában van. A szigetecske a szárazfölddel és a Peljesac-félszigettel párhuzamosan helyezkedik el, északnyugat-délkeleti irányban, partjai kövesek, de lankásak. A tenger a sziget körül sekély, északnyugaton jól kivehető sötét sziklazátony áll.

A szigetet kagylótenyésztő telepek övezik. A szigeten ma egy ciprusokkal körülvett ház áll, van két kőmólója, strandja, itt állnak a Szent Anna-templom romjai, melyről valójában a sziget a nevét kapta, itt van az egykori tulajdonos sírja, néhány fenyő, kis gyümölcsös és szőlő - ez minden. Egykori tulajdonosnőjének köszönheti másik nevét, a Szerelem szigete elnevezést, a nő ugyanis a szabad szerelem híve volt, és nem éppen apácaéletet élt a szigeten.

A nimfák szigete: Mljet

Mljet varázslatos, zöld sziget, az Adria egyik legszebbje. A sziget 37 kilométer hosszú, domborzata pedig nagyon változékony. Legmagasabb csúcsa az 513 méteres Veli grad a sziget közepén.

A zöld sziget, Mljet
Barlang a szigeten
A nimfák szigete
Gyönyörű tengerpartok

Mljeten több barlang és mélyedés is található, a legismertebbek a Movrica és az Otasevica a sziget középső részén, de ismert az Odüsszeusz-barlang és a Rikavica is. Mljet külső partja a déli oldalon meredek, és tele van garmákkal, azaz beomlott barlangokkal. A klíma mediterrán, száraz és hosszú nyár, valamint esős és enyhe tél jellemzi. Mljet különlegessége mindig is vonzotta az embereket, és megmozgatta fantáziájukat.

Nem csoda, hogy a szigethez sok legenda és monda kötődik, mint például az Odüsszeuszról szóló történet, úgy tartják ugyanis, a hős itt találkozhatott Kalüpszó nimfával. Mljet csodálatos szépségű, dús növényzetű sziget, 72%-át fenyőerdők borítják. Délkeleti felét természetvédelmi területté nyilvánították, a sziget egyharmadát a Mljeti Nemzeti Park foglalja el. A nemzeti parkhoz tartozik a két különleges, sós vizű tó, a Veliko Jezero és a Malo Jezero is.

Az átjárók szigete: Prezba

Prezba a lastovói szigetcsoport legnagyobb tagja. A szigetecske egyetlen települése Pasadur, melynek körülbelül 80 lakosa van, legalábbis ennyi volt az 1991-es népszámláláskor. A sziget dimbes-dombos, erdős, a szomszédos Lastovóval betonhíd köti össze.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A keskeny és sekély szoros adta valószínűleg a szigetecske nevét is, a szótő ugyanis azonos, preko, átellenben, szemközt. A hídnál található az északi öböl, a Mali lago, a déli öböl pedig a Velji lago. A közöttük lévő átjáró különleges, mert tekintet nélkül az ár-apályra, a víz tíz percig a Mali lagóból a Velji lagóba ömlik, majd pihen, utána pedig tíz percig a Velji lagóból a Mali lagóba ömlik. Éjjel-nappal folyamatosan.

Tengerparti ház Prezbán
Kikötő a szigeten
Prezba
Zöldellő sziget

A tengeri átjáróban a víz mélysége csak 1,4 méter. Miután Prezbát Lastovo részének tekintik, az itteni Pasadur település is gyakorlatilag Lastovo egyik lakott településének számít. A faluban étterem és egy kis bolt működik, büfével.

Képek: www.sea-seek.com.

Cikkünk Carlo Rosandic Horvát szigetek című könyve alapján készült.

Horvátország kis ország, mely azonban a világ egyik leghosszabb tengerpartját és az Adriai-tenger talán legszebb, ezernyi szigettel tarkított részét mondhatja a magáénak. Az Adria ezernyi szigetének szépsége varázslatos. A sok kis öböl, a kellemes strandok, a kristálytiszta víz, a napsütés mind-mind élményt ígérnek, és ehhez értékes kiegészítés is járul: a történelmi és kulturális emlékek, a néphagyományok és a gazdag folklór. Az Adria horvát oldalán a szigetek szeretettel és vonzó kínálattal várják az odalátogató turistákat. A könyv ebből nyújt ízelítőt.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük