Bámulatos képeken Európa 3 legszebb vízesése
Te már láttad őket?
A vízeséseknél szebb természeti csoda kevés létezik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zúgó, robajló, hatalmas erejű vagy éppen kecsesen aláhulló vízesések a bolygó leggyönyörűbb természeti csodái közé tartoznak, melyek minduntalan képesek rabul ejteni az utazók szemét és szívét.

A Krka Nemzeti Park büszkesége
A Skradinski Buk-vízesés

Az öreg kontinens sem szűkölködik hasonló csodákban, nem is kell messzire menni, ha valaki a legmagasabb, legszebb vagy legszélesebb zuhatagokban akar gyönyörködni. Íme, néhány Európa káprázatos vízi látnivalói közül, melyeket az adott országban járva hatalmas hiba lenne kihagyni.

Dalmácia büszkesége: Skradinski Buk-vízesés, Horvátország

A közép-dalmáciai Krka-folyót és környékét magában foglaló, 1985-ben alapított Krka Nemzeti Park mintegy 109 négyzetkilométeres területtel várja a természeti csodákra vágyó utazókat. Mielőtt a Krka-folyó a tengerbe ömlik, számtalan zuhatagból álló vízesésen megy keresztül. Valamennyi közül a leglátványosabb a Skradinski Buk-vízesés, melyet egy kiépített sétaútról közelről is megtekinthetnek a turisták, egy körülbelül egy órás sétaút során.

A Krka Nemzeti Park működtetői hajókirándulásokat is szerveznek a folyón, sőt, ha az utazók igazi kalandra vágynak, néhány helyen akár fürödhetnek is a vízesések alatt felduzzadt tavacskákban.

A teljes, nagy vízesés több vízesésből áll, némelyik kisebb, némelyik egészen nagy, de az egész összesen egy négyszáz méter hosszú és száz méter széles területet foglal el. A legalacsonyabb és legmagasabb pont közötti szintkülönbség 48 méter.

Csoda a szomszédban: Krimml-vízesés, Ausztria

Az ausztriai Salzburg környékének egyik legszebb kirándulóhelye a Tirol irányában található Krimml-vízesés, mely Európa egyik legnagyobb zuhataga.

A Krimml-vízesés
380 méter magasról zúdul le a víz

A 380 méter magas vízesést a kiépített teraszokról közvetlen közelről is meg lehet csodálni. A látványos vízesés vize három szakaszban hullik alá a mélybe, végig a hegyoldalon, csodás természeti környezetben.

A zuhatag bebarangolását négy kilométeres gyalogút segíti. Az első szintig már öt perc alatt el lehet jutni a bejárattól, a második szintig körülbelül 45, a csúcsig pedig másfél órás gyalogtúrát kell tenni.

A vízesés, melyet évente körülbelül 400 ezren látogatnak meg, a tengerszint felett 1067 méterrel elhelyezkedő Krimml települése mellett található.

A helység és a vízesés is része a Hohe-Tauern Nemzeti Parknak, melyet nem csupán Ausztria, de a világ legszebb nemzeti parkjai között is számon tartanak.

A legnagyobb Európában: Rheinfall, Svájc

A kontinens legnagyobb vízesése nem más, mint a Svájc északi, Németországgal határos részén található Rajna-vízesés, vagyis a Rheinfall, Európa egyik legvarázslatosabb természeti csodája.

A vízesést Schaffhausentől fél óra alatt akár gyalog is el lehet érni. A zuhatag csupán 23 méter magas, ám nagyon széles, 150 méter hosszan zúdul le a víz hatalmas robajjal a mélybe.

Rheinfall
Kilátópont a vízesésnél

A helyet igen sok turista keresi fel, kiknek igényeihez a helyiek a legmesszebbmenőkig igyekeznek is alkalmazkodni. A vízesés így kiépített sétaúton is megközelíthető, csakúgy, mint a vízibuszokon, sőt, csónakkal egészen a vízesés lábánál található sziklákig is el lehet merészkedni.

Cikkünk William Grey Európa gyerekekkel című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org Rhine Falls szócikke, Manecke; commons.wikimedia.org Nationalpark Hohe Tauern szócikke, Thisisbossi.

Ezt is szeretjük