Festői kisvárosban élt Horthy Miklós élete végén: az estorili villában a portugál diktátor kegyeit élvezhette
Az emigrációja után Horthy Miklós egy portugál kisvárosban, Estorilban élt.

GettyImages-1205020430
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Horthy Miklós - egykori magyarországi kormányzó - a nyilas hatalomátvételt követő lemondatása után német, majd amerikai fogságba került. Szabadulása után a németországi Weilheimbe utazott vissza családjához, akikkel aztán emigrációba kényszerült.

Bár letelepedési lehetőséget kért több országtól, így Svájctól és az Egyesült Államoktól is, végül nyitott ajtót Portugáliában talált, ahol António de Oliveira Salazar diktátor volt hatalmon. Családjával a Lisszabonhoz közeli Estoril városába költözött.

Horthy Miklós Estorilban

Az egykori kormányzó megítélése a mai napig vita tárgyát képezi, több településen szobrokat emeltek, vagy felvonulásokat szerveztek a tiszteletére, noha a holokausztban való vétkessége, az ellenkező irányba tett lépések elégtelensége kétségbe vonhatatlan. Hivatalosan azonban soha nem ítélték el, az estorili villájában élhetett 1957. évi haláláig.

Estorilban élt tehát még több mint egy évtizeden át, Salazar kegyeit élvezve. A festői óceánparti üdülővárosban egy gyönyörű villában töltötte mindennapjait a családjával. Az aktív politikától teljes egészében visszavonult, és bár az 1956-os forradalom eseményei reménnyel töltötték el, a harcok leverését követően apátiába zuhant, 1957-ben elhunyt. Testét végrendeletének megfelelően csak a szovjet kivonulást követően hozták Magyarországra, 1993-ban temették újra szülőfalujában, Kenderesen. Érdekesség, hogy a csodás környezetben épült, díszes estorili villában jelenleg óvoda működik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Estoril városa

A portugál fővárostól mintegy 15 kilométerre található a kisváros, mely rendkívül színes településképet mutat: egyszerre láthatók utcáin a római kori romok és a 19. századi villák. 

Estoril lakosainak legfőbb bevételi forrása egykor a halászat volt, ma viszont jelentős a turizmus, neves Atlanti-óceán-parti üdülőhelyként működik, kaszinóval, kastéllyal, múzeumokkal, látogatható templomok sokaságával. Az estorili partokat portugál riviéraként is szokás emlegetni, meleg nyarai és enyhe telei kedvelt célponttá teszik az utazók körében.

Derenk, a holtak falva

Horthy Miklós hozta meg Derenk halálos ítéletét: a területet vadászparadicsomként álmodta újjá, amelynek közelében egy, a helyiektől féltett medvéskertet is kialakíttatott.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük