A téli Hortobágy olyan, mint egy tündérmese: ezt az arcát is csak imádni lehet
A hófedte Hortobágy álomszép, és ilyenkor is tele van élettel.

hortobagy-hid-telen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország első és legnagyobb területű nemzeti parkja, az UNESCO Világörökség listáján is helyet kapott Hortobágyi Nemzeti Park páratlan kincseket őriz. A puszta minden évszakban képes más és más arcát mutatni, még télen, a hótakaró alatt is káprázatos.

A nemzeti park 82 ezer hektárja rendkívül sokszínű vidék: szikes és löszös puszták, mocsarak, árterek alkotják a négy megyén átívelő területet, magába foglalva a Tisza-tó egy részét és kisebb halastavakat is.

Hortobágy télen

A tájegység egész évben álomszép: tavasszal az ébredező természet, nyáron a délibábos forróság, ősszel pedig az európai szinten is különleges daruvonulás miatt látogatják szívesen a természetbarátok. Télen azonban a puszta látszólag elcsendesül.

A vastag, érintetlen hótakaró tündérmesébe illő látvány a pusztán. Valójában persze, a legzordabb, fagyos téli időben sem áll meg az élet, a talajt fedő végtelen fehérség ellenére - vagy pont emiatt - gyakori a mozgás a területen.

Vadvilág télen

A pusztán nem mindenki alszik téli álmot. A vadban gazdag vidéken hamar tetten érhető, ahogy az őzek, vaddisznók keresgélik az élelmet, és a Hortobágyon telelő madárfajokat is le lehet fülelni ilyenkor: már messziről kitűnik, amikor a tekintélyparancsoló ölyvek, sólymok vagy épp apró, színes tengelicek kutakodnak az eledelért.

Kicsit távolabb, az eldugott és szigorúan védett Pentezugba telepített Przewalski-lovak számára sem könnyű időszak a havas tél, ám az embertől ilyenkor sem fogadnak el táplálékot, még a fogcsikorgató mínuszokban is kikaparják a gyér élelmet a hó alól.

Látogatható vidék

A nemzeti park igazgatósága példás harmóniát biztosít a turisztikai célok és a természetvédelem között: úgy látogathatók az egyes pusztai területek, hogy a kirándulók a védett állat- és növényvilágot a lehető legkisebb mértékben zavarják meg.

Éppen ezért a tanösvények és a bemutatóterületek, halastavak látogatása korlátozott és feltételekhez kötött. Télen gyalogszerrel járhatjátok be a vidéket, évről évre néhány szervezett túra és program is elérhető ebben az időszakban, érdemes az igazgatóság  honlapját  figyelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Néhány helyszínre, tanösvényre természetesen vezető nélkül is be lehet lépni, így a Hortobágy-halastavi bemutatóterületre, az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterületre és a Szálkahalmi bemutatóterületre, valamint több halastóhoz, de a nemzeti parki belépőkártya megváltása minden esetben kötelező, mellyel egyúttal a látogatási szabályt is elfogadjátok. Az ára 1000 forint egy napra, gyerekeknek, 26 éves kor alatti diákoknak és a nyugdíjasoknak 600 forint.

(Képek: Indafotó/Puffancs, Országalbum/gáborz.,  Czeglédi Zsolt / MTI )

Ezt is szeretjük