Időutazásban lehet részed a tündéri kis faluban: kóstolj bele a végvári időkbe és a régi palóc életbe
Nem véletlen világörökség! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A kis falu nemcsak azért tehetett szert ilyen hírnévre, mert megőrizte a 17-18. században kialakult szerkezetét és tradicionális építészetét, hanem azért is, mert nem vált műemlékfaluvá. Házait ma is lakják, és ha ellátogatsz oda, régi, palócföldi paraszti hagyományokkal találkozhatsz.

Hollókő története a 13. századra nyúlik vissza. Ekkor épült fel egy közeli sziklán Szár-hegy vára. A monda szerint a vár ura elrabolta a szomszédos földesúr szépséges feleségét, és a várába záratta. Az asszony dajkája azonban boszorkány volt, aki az ördöggel cimborált. Kérésére az ördögfiak holló képében a vár köveit elhordták egy másik sziklára. Így szabadult ki rabságából a fiatal ara, és így keletkezett a hollók köveiből Hollókő vára.

Felújított történelmi környezetben

A Próbáljon szerencsét Hollókőn elnevezésű projekt révén a várban födém került a 13. század végén épített korabeli ebédlőre és a várkapitányi lakrészre. Konyhát, kovácsműhelyt és két gazdasági épületet is kialakítottak, látogathatóvá tették az öregtornyot, és további kiállítási elemekkel bővítették a kínálatot, hogy bemutathassák az eredeti 14-15. századi várképet és váréletet.

Az Ófalu is tovább szépült, kicserélték a macskaköves útburkolatot, és szabadtéri színpadnak is helyt adó közösségi teret hoztak létre. Maguk a házak is mind egyenként érdekesek, az Ófaluban ugyanis 67 védett ház áll. Ezek többsége a 19. század végén épült, eredetileg a palóc építési hagyományoknak megfelelően fából, amelyet aztán vályoggal tapasztottak be. A lakóépületek többsége az 1909-es tűzvészben leégett ugyan, de mindegyiket helyreállították, úgy, hogy megőrizték eredeti formájukat.

A fatornyos, zsindelytetős katolikus templom Hollókő szívében a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíjtelkeken sorakoznak ezek a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet, amelyekben te is  kipróbálhatod a fazekasságot vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatsz az eredeti bútorok között.

A vendégházakban belekóstolhatsz a hamisítatlan palóc ízekbe, megtapasztalva, milyen a palócleves, a tócsni vagy a görhe. Sok néphagyományhoz kapcsolódó rendezvényt tartanak itt húsvéttól Szent Mártonig, amelyeket az itt lakó falusiakkal együtt ünnepelhetsz. Különleges élmény az összeszokott kis közösség életének a részesévé válni, még ha csak néhány napra is, látni a színes népviseletbe öltözött asszonyokat, gyermekeket.

Augusztus 20. Hollókőn

2015. augusztus 20-án a végvári és a kuruc időszakot felölelő várjátékot rendeznek meg, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb várjátéka, hiszen még az Ófaluba is begyűrűzik. Ha tehát még nem döntötted el, merre induljatok a hosszú hétvégén, akkor érdemes további infókat gyűjtened a Hollókői Várjátékokról a falu honlapján!

Szeptembertől újabb látnivalók várnak!

Érdemes meglátogatni az éppen a megújulás végén járó Ófalu szeptemberben nyíló látnivalóit, mint például a Táncházat, a Guzsalyast, a Gazduram Sajtboltját vagy a régi Oskola épületét. A gyerekeknek maradandó élményt nyújt a Holló Jankó Mesejátszótér, a Palóc Játszóház, valamint a különböző interaktív játékok.

Ezt is szeretjük