Csak 150-en laknak a picinyke magyar faluban, pedig Hegyesd szépsége regénybe illő
Hegyesd egy gyönyörű kis falu a Tapolcai-medence határán.

hegyesd
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton körüli varázslatos tájak egyike a Tapolcai-medence, amely különleges tanúhegyeivel minden évszakban tartogat szépségeket az utazók számára. A tájegység határán bújik meg egy aprócska település, Hegyesd is.

A meseszép Hegyesd a Tapolcai-medence és a Déli-Bakony találkozásánál fekszik, Tapolca, Monostorapáti és Zalahaláp szomszédságában. A falu legegyszerűbben Tapolcáról busszal érhető el, az út mindösszesen 15-20 percet vesz igénybe.

Hegyesd látnivalói

A közel 150 fő lakta Hegyesd legfőbb látnivalója vára, amely a faluval szomszédos, 281 méter magas tanúhegyen épült meg - vélhetően a 13. század második felében - a honfoglaló Atyusz nemzetség jóvoltából. A vár sokszor nemesi családok kezében volt, csak a török hódoltság idején kapott egy rövid időre kitüntetett szerepet: elfoglalása után a hegy oldalát egy huszárvárral erősítették meg. 

Az erődöt később, egy hétig tartó ostromlás után sikerült csak visszavenni, ám ekkor már újraépítésre alkalmatlannak vélték, felrobbantották, azóta sem építették sajnos újra. Az apró kővárról így ma már csak romok árulkodnak. A vulkáni eredetű hegyre a faluból a sárga turistajelzés vezet fel, a várrom egy kellemes sétával megközelíthető.

Hegyesd déli bejáratánál, a Petőfi Sándor úton egy kétlyukú, boltozatos kőhíd fogadja az utazókat az Eger-patak fölött, amely talán a második leghíresebb és legszebb látnivaló a faluban. A 19. század eleji híd különleges építmény, mely ma műemléki védettséget élvez.

A falu méltán lehet büszke a környező idilli tájakra és takaros utcáira is, amelyek nyugalmat árasztanak a látogatók felé, és csábítanak a felfedezésre. A kőhíd, a közeli várrom és a hegy mellett érdemes meglátogatni a község központjában található Szent Erzsébet-templomot is, amelyet egy régi iskolából alakítottak ki. A közelében egy harangláb és harangház is található.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Hegyesd és Monostorapáti között megbújó, Eger-patak táplálta halastó pedig az apró Szent Péter-hegy lábánál lehetőséget nyújt a kellemes kikapcsolódásra is. Hegyesdről ez a Zrínyi utca felől érhető el a legegyszerűbben, a parton zavartalan csendben és nyugalomban pihenhetnek meg a kirándulók a természet közvetlen közelében.

A Tapolcai-medence gyöngyszemei

Hegyesdtől egy karnyújtásnyira több gyönyörű tanúhegy és barátságos település is található, érdemes több napot szánni a Tapolcai-medence megismerésére.

(Képek:  Országalbum/gilmurIndafotó/Nagy István, bugyihusztár, Wikipédia/Taál István.)

Ezt is szeretjük