Íme, az ország egyetlen működő szélmalma: Felsőszentivánon hatalmas munkával építették újjá az összeomlott épületet

Felsőszentiván ikonikus szimbólumát hatalmas munkával mentették meg, és építették újjá. A malom ma újra őröl.

Hazánk egyetlen működő szélmalma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dél-alföldi Felsőszentivánt a régi időkben úgy emlegették, a rózsák faluja. A környékbeliek számára azonban a bunyevácok által is lakott település mindig is az 55. sz. főút, vagy ahogy felénk mondják, a szegedi út mellett álló szélmalomról volt híres.

A falu meghatározó, ikonikus épülete a XIX. században épült. 1925-től a híres ács-molnár és malomépítő Nagy Torma Vince tulajdonában volt. Fia idejében a malmot az idő már megfosztotta a vitorláktól, előbb a község bérdarálójaként, később raktárként hasznosították. Az ikonikus épület oldalfala 2005 nyarán, a nagy esőzések miatt beomlott, négy évvel később pedig teljesen összedőlt.

A magántulajdonban levő épület így kikerült a műemlékvédelem státusz alól. A családnak esélye sem volt arra, hogy felújítsa, ám a rózsák falujának híres és szeretett szimbólumát a község mindenképpen szerette volna megmenteni. Vörös Szilárd, a falu polgármestere vezetésével az egész közösség összefogott. A romokat a családtól az önkormányzat vásárolta meg.

Hatalmas munka, több évig tartó projekt vette kezdetét. Noha a település és annak vezetői mindig is elkötelezettek voltak, a szélmalom felújítására 2017-ben nyílt meg a lehetőség. A Bács-Kiskun megyei TOP-pályázaton elnyert több mint 200 millió forintból foghattak hozzá a tervezéshez és a helyreállításhoz. Ekkor már nem csak az újjáépítésben gondolkodtak, előrelátó módon és bízva a malom vonzerejében, egy komplex turisztikai látogatóközpontot hoztak létre.

A kiszolgáló épületben ülünk le, és nézzük meg Vörös Szilárd polgármesterrel azt a dokumentumfilmet, ami a szélmalom újjáépítésének minden mozzanatát rögzíti. Az első kockák szívfájdítóak a romba dőlt épületről, de ahogy haladunk az időben, és nézem az épülő malmot, azt is látom, ahogy a munkában részt vevő embereket áthatja a lelkesedés. Azokban a percekben, mikor a hatalmas vitorla a helyére kerül, azon kapom magam, hogy én is visszafojtott lélegzettel figyelek minden mozdulatot. A vitorlaszerkezet az elfordítható tetővel együtt negyven mázsa.

Mindenképpen működő szélmalmot szerettek volna építeni, ez azonban tudományos munkát igényelt. Korszerű építészeti megoldásokra volt szükség. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak dr. Márton Lászlónak, akinek, bár több mint 116 malom építése fűződik a nevéhez - többek között ő építette a bajai hajómalmot is - egy működő szélmalom megépítése komoly kihívásokat tartogatott.

Nem csak neki. Vörös Szilárd elmeséli, hogy a tervek benyújtásakor úgy néztek rá, mintha egyenesen az űrből érkezett volna, és eleinte nem is vették komolyan, mikor bejelentette, hogy egy működő szélmalom építési terveit szeretné benyújtani engedélyeztetésre. A tervezési szakaszban ellátogattak több magyarországi malomba, és megvizsgálták őket.

Márton Lászlónak és csapatának sikerült csodát tenni. A felsőszentiváni malom nem is egy, két kővel őröl. Hogy szélcsendes időben is működőképes legyen, egy külső, villanyárammal működő motorral is felszerelték az épületet. A malom azonban már 4 méter/szekundumos szélnél már 6 kW energiát termel, amellyel óránként akár 200 kilogramm gabonát képesek megőrölni a 80 centiméter átmérőjű malomkerekek. A múlt és a jelen összefonódását szimbolizálja, hogy az új épület építőanyagai közé kerültek a régi malom építőkövei. Szép gesztus.

Az önkormányzat megvásárolta a szomszédos telket is, ide épült a kiszolgáló épület. Kávézó, ötven fő befogadására alkalmas digitális terem is van, konferenciák megrendezésére is alkalmas, de várják a bakancsos, biciklis turistákat, az osztálykirándulás alkalmával érkező diákokat is. Gondoltak a kisgyerekes családokra is, a parkosított udvaron hatalmas játszótér várja őket, felhúzható molnárruhák, szelfifal nyújt kikapcsolódást, a felnőtteket ismeretterjesztő kiadványokkal várják.

A kertben, az újjáépült malom mellé helyezték el a megmaradt darabokat. Vigyáznak ezekre is, nem lesz az enyészeté. A maradványok fölé pavilont emelnek, és mintegy kültéri tárlatként megtekinthető: így fonódik össze a régmúlt és a jelen.

A látogatás legizgalmasabb pillanata kétségkívül az, amikor elindulunk fel, a malomba. Vendéget is kapunk. Vörös Szilárd nevetve mutat az idős úrra, ő az unoka. Nagy Torma Vince unokája, a ma már nyugdíjas Tivadar is velünk tart, mosolyogva meséli, gyerekkorában ő még itt játszott a régi malom mellett.

A szélmalom kívülről hatalmasnak tűnik, ez csalóka. A csonkakúp alakú épület felfelé egyre jobban szűkül. Az alsó szinten egy tárlat fogad minket, a fotókon az újjáépítés fő mozzanatait láthatjuk. Aztán megindulunk, óvatosan haladunk fel a padláslétrán.

A malmok szintjén lenyűgöző látvány fogad, gyerekesen ujjongok az eredeti zsákok láttán, igazi, kérdezem, kísérőim bólogatnak, igen, egytől egyig eredeti, gyűjtésből származnak. Végül nem marad más hátra: halkan elindulnak a hatalmas malomkövek, és kisvártatva csorog a markomba a meleg kukoricaliszt. Óriási élmény.

A második szinten láthatjuk a hatalmas fogaskerekeket, amiket szeles időben meghajt a vitorla. Több mint százéves tölgyfát használtak az építéséhez.

Felettünk, az utolsó szinten maga a tető van, itt található a vitorlatartó szelestengely, ahol a lapátokat rögzíteni is lehet, hogy az időjárás ne tudjon kárt tenni se az épületben, se a gépezetben. Fantasztikus ötlet az egész épületen végighúzódó, hatalmas üvegablak. Két funkciója is van: kívülről beláthatunk a malomba, így azok sem maradnak ki az élményből, akik koruk vagy fogyatékosságuk okán nem tudnak felmenni az épületbe. Éjszaka pedig megvilágítja a malmot, ami nagyon szép látvány.

Nyugodt lélekkel indulok haza. Többé nem a szomorúság fog el, ha a tönkrement malom mellett visz el az utam. Kicsit sajnálom, hogy nem kértem egy marék kukoricalisztet emlékbe. Majd legközelebb. Mert abban biztos vagyok, hogy ide visszatérek.

Fotók: Hódos Hajnalka, Facebook/Felsőszentiváni Szélmalom.

De kik azok a bunyevácok?

Nem szerbek, nem horvátok, a bunyevác az bunyevác: de kik is ők pontosan?

Mi a közös Latinovits Zoltánban, a "színészkirályban", Obádovics J. Gyulában, a matematikai tudomány kandidátusában? Mindketten bunyevácok.

Elolvasom
Ezt is szeretjük