Paradicsomi szépségű az eldugott magyar tavacska: a Hársas-tónál az érintetlen természetben fürödhetsz

Szentgotthárd gyönyörű tava, a Hársas-tó nyugodt stranddal és festői környezettel vár.

hársas-tó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szentgotthárdtól alig néhány kilométerre, a máriaújfalui városrész határában található egy különleges, hangulatos tó, a Máriaújfalui-víztározó, közismert nevén a Hársas-tó, melyet nyáron nemcsak a horgászok és a kirándulók, de a fürdőzők is birtokba vesznek.

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Hársas-tavat mesterségesen hozták létre a 80-as években, méghozzá a Hársas-patak elzárásával, a patakvölgy egy részének mélyítésével és elárasztásával, azzal a céllal, hogy a jelentős károkkal járó árvizeket megszüntessék. A kész víztározót horgászatra és fürdésre is szánták, a helyiek hamar megtalálták maguknak a tavacskát.

A Hársas-tó adottságai

A hosszúkás tavat a helyiek az Őrség Balatonjaként is emlegetik, a kiépített strand a tó déli részén található. A Hársas-tónál a fürdőzés teljesen ingyenes, és még lángosozó-büfé is a látogatók rendelkezésére áll, így a környéken járva megéri benézni egy jóleső csobbanás erejéig.

A tó kiépített strandján kívül fürödni nem szabad, mivel a völgy egy részét érintetlenül hagyták a munkálatok során, így medrében akár fatuskók, gyökerek, buckák is lehetnek. A strand viszont még így sem zsúfolt, a legforróbb időben is kellemes helyszín.

Hársas-tó tanösvény

A tavat igazán élénk élővilág veszi körül, amely legjobban a nagyjából egy kilométer hosszú Hársas-tó tanösvény bejárásával figyelhető meg. Az út a tóparti sétány körül vezet végig nyolc állomáson keresztül, ahol a természeti kincsek mellett az őrségi és vendvidéki kulturális örökséggel is megismerkedhetnek a kirándulók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Noha a tó eredetileg mesterséges, a víz és környéke maga az érintetlen, vad természet. Ennek ellenére az infrastruktúra is kielégítő, az alapvető kényelmi szolgáltatásokat sem kell nélkülözni.

A vízparton több pihenőhelyet és egy parkolót is kialakítottak, de a pazar szabadstrandról az elsősegélyhely és mozgássérültmosdó sem hiányzik, a büfé kínálata pedig bőséges, nem véletlen, hogy a látogatók imádják az eldugott kis tavat.

A Hársas-tó Szentgotthárd-Máriaújfalu és Szentgotthárd-Farkasfa felől is megközelíthető a zöld jelzésű turistaúton, de menetrend szerinti busszal is el lehet jutni az északi partig, Szentgotthárd autóbuszállomástól mindössze 20 perc utazás Hársas-tó megálló. A városban tett kiruccanásba érdemes egy kis kitérőt betervezni a tóhoz.

Imádni való vidéki strandok

Ha nem egy hangulatos tavi fürdőzésre vágysz a természet lágy ölén, inkább egy medencében csobbannál, akkor is bőven van lehetőséged szerte az országban. A következőkkel garantáltan nem lőhetsz mellé.

(Képek: Indafotó/Domino44szalay3Nardai Károly.)

Ezt is szeretjük