Paradicsomi szépségű az eldugott magyar tavacska: a Hársas-tónál az érintetlen természetben fürödhetsz
Szentgotthárd gyönyörű tava, a Hársas-tó nyugodt stranddal és festői környezettel vár.

hársas-tó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szentgotthárdtól alig néhány kilométerre, a máriaújfalui városrész határában található egy különleges, hangulatos tó, a Máriaújfalui-víztározó, közismert nevén a Hársas-tó, melyet nyáron nemcsak a horgászok és a kirándulók, de a fürdőzők is birtokba vesznek.

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Hársas-tavat mesterségesen hozták létre a 80-as években, méghozzá a Hársas-patak elzárásával, a patakvölgy egy részének mélyítésével és elárasztásával, azzal a céllal, hogy a jelentős károkkal járó árvizeket megszüntessék. A kész víztározót horgászatra és fürdésre is szánták, a helyiek hamar megtalálták maguknak a tavacskát.

A Hársas-tó adottságai

A hosszúkás tavat a helyiek az Őrség Balatonjaként is emlegetik, a kiépített strand a tó déli részén található. A Hársas-tónál a fürdőzés teljesen ingyenes, és még lángosozó-büfé is a látogatók rendelkezésére áll, így a környéken járva megéri benézni egy jóleső csobbanás erejéig.

A tó kiépített strandján kívül fürödni nem szabad, mivel a völgy egy részét érintetlenül hagyták a munkálatok során, így medrében akár fatuskók, gyökerek, buckák is lehetnek. A strand viszont még így sem zsúfolt, a legforróbb időben is kellemes helyszín.

Hársas-tó tanösvény

A tavat igazán élénk élővilág veszi körül, amely legjobban a nagyjából egy kilométer hosszú Hársas-tó tanösvény bejárásával figyelhető meg. Az út a tóparti sétány körül vezet végig nyolc állomáson keresztül, ahol a természeti kincsek mellett az őrségi és vendvidéki kulturális örökséggel is megismerkedhetnek a kirándulók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha a tó eredetileg mesterséges, a víz és környéke maga az érintetlen, vad természet. Ennek ellenére az infrastruktúra is kielégítő, az alapvető kényelmi szolgáltatásokat sem kell nélkülözni.

A vízparton több pihenőhelyet és egy parkolót is kialakítottak, de a pazar szabadstrandról az elsősegélyhely és mozgássérültmosdó sem hiányzik, a büfé kínálata pedig bőséges, nem véletlen, hogy a látogatók imádják az eldugott kis tavat.

A Hársas-tó Szentgotthárd-Máriaújfalu és Szentgotthárd-Farkasfa felől is megközelíthető a zöld jelzésű turistaúton, de menetrend szerinti busszal is el lehet jutni az északi partig, Szentgotthárd autóbuszállomástól mindössze 20 perc utazás Hársas-tó megálló. A városban tett kiruccanásba érdemes egy kis kitérőt betervezni a tóhoz.

Imádni való vidéki strandok

Ha nem egy hangulatos tavi fürdőzésre vágysz a természet lágy ölén, inkább egy medencében csobbannál, akkor is bőven van lehetőséged szerte az országban. A következőkkel garantáltan nem lőhetsz mellé.

(Képek: Indafotó/Domino44szalay3Nardai Károly.)

Ezt is szeretjük