A halál könyvét őrzik a Vatikánban: amit sokan nem tudnak a pápa lakhelyéről

A Vatikán egyik legtitokzatosabb látnivalója a Halottak Könyve.

Vatikáni Múzeum - Halottak Könyve
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A római katolikus egyház évszázadok alatt összegyűjtött kincseit magában foglaló Vatikáni Múzeum a pápai állam egyik legkeresettebb látnivalója, ennek részeként tekinthető meg többek között a Sixtus-kápolna, de népszerű gyűjteménye a Vatikáni Képtár is.

Vannak azonban olyan látnivalói is, melyeket kevéssé ismer a nagyközönség azon része, aki nem látogatott még el Rómába, ilyen például a Gregorián-Egyiptomi Múzeum, vagyis a Museo Gregoriano Egiziano is, melyet 1839-ben hozott létre XVI. Gergely pápa.

Jelentős gyűjteményét őrzik itt különféle egyiptomi leleteknek, művészeti alkotásoknak, írásos emlékeknek, állati és emberi múmiáknak, nem utolsósorban pedig részét képezi a kiállításnak a halál és halálkultusz legjelentősebb ókori egyiptomi emléke is, melyet hivatalosan Holtak vagy Halottak Könyvének, illetve Halotti Könyvnek is neveznek.

A Halottak Könyvének részlete

A többek között varázsigéket tartalmazó ókori szöveg az elhunytat hivatott átsegíteni a túlvilágra, és különféle formákban például papiruszokon, múmiavásznakon és a szarkofágokon is feltűnt.

A Vatikánban őrzött verzió igen híres, egy ideje azonban babonás félelmek is kötődnek hozzá, különösen, miután szárnyra kelt a bulvárhír, miszerint az Emmy-díjas színész, James Gandolfini nem sokkal azután hunyt el, hogy 2013 nyarán római útja során megtekintette a kiállítást.

Kísértetváros húzódik Róma alatt

A római katakombák a világ legkülönlegesebb úti céljai közé tartoznak. Nézd végig a képeket!

Kísértetváros rejtőzik Róma alatt: nézd meg a képeket!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Szent Péter tér - hu.wikipedia.org, Diliff; Halottak Könyve - www.flickr.com, KBE.

Ezt is szeretjük