Teljesen megváltozott a közkedvelt osztrák falu: Hallstatt gyönyörűbb, mint valaha
A mesebeli osztrák falu már évek óta nem volt ilyen nyugodt és csendes.

hallstatt2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyugati szomszédunk, Ausztria szinte minden szeglete varázslatos mesevilág. Kristálytiszta folyók és tavak, égig érő hegycsúcsok és kedves kis alpesi falvak bukkannak fel lépten-nyomon.

A mesebeli szépségéről ismert Hallstatt ezeket mind egyesíti, nem véletlenül lett néhány év alatt az ország egyik legkeresettebb turistacélpontja. A napi tízezer látogató viszont már szinte megfojtotta a korábban békés település lakóit.

Miért ilyen népszerű Hallstatt?

A 800 lakosú kisváros festői látványát korábban főként a helyiek és a környező településeken élők ismerték, így a látogatók sem özönlötték el. 1997-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a települést a világ legrégebbi ismert sóbányája miatt. Ismertsége csak a múlt évtizedben ugrott hatalmasat, hiszen 2009-ben még alig napi száz turista kereste fel. 

hallstatt1
Fotó: Chunyip Wong / Getty Images Hungary

2011-ben egyre több kínai turista látogatta meg, ezért egy befektető felépítette a szinte pontos mását Kínában 274 milliárd forintnak megfelelő összegért, amitől meredeken megugrott az országból érkezők száma. A 2013-ban bemutatott Jégvarázs című mesefilm is sokat dobott a népszerűségén, hiszen sokan úgy gondolták, a mesebeli Arendelle Hallstattról lett mintázva. Bár legtöbben a festői szépsége miatt keresik fel, népszerű a látogatható sóbányája és 16. századi csontháza is. Tavasszal és nyáron hemzsegett az Ázsiából és Amerikából érkező turistáktól, télen pedig főként a közeli országok - így Magyarország - látogatói keresik fel.

Csendbe borult a kisváros

A koronavírus miatt kialakult helyzet nagyon megviselte a turizmust, amit a legtöbb helyen átokként éltek meg, Hallstatt viszont végre kicsit fellélegezhetett. A BBC riportjában megszólaló Selena Taylor nagy világutazó volt, 2020 februárjában látogatta meg a települést. Bár akkor is fantasztikusnak tartotta a látványt, elismerte, hogy alig lehetett elférni a sok embertől, és hatalmas volt a zaj. Mivel nem átutazóban volt, hanem egy hónapig maradt, korábban soha nem látott jelenséget tapasztalt. A csendet és nyugalmat.

Hallstatt a járványhelyzet előtt és után.
Hallstatt a járványhelyzet előtt és után.
Fotó: csuklo / Indafoto, stefaniefeldhofer / Instagram

Ausztriában a kormány március 16-án hirdetett kijárási korlátozást, bezártak az üzletek, éttermek, és a határokon is csak kötelező karantén ellenében lehetett átlépni. Hallstatt hosszú idő után újra fellélegezhetett, a helyiek pedig végre élvezhették a nyugalmat. Egy ott élő lakos, Sonja Katharina szerint olyan érzés volt, mintha egy szellemvárosban járnának. Ijesztő volt, de egyszerre csendes és nyugodt is. Nem voltak sem autók, sem buszok, sem turisták, még a hattyúk úszkálását is hallani lehetett. A helyiek azt is hozzátették, hogy már nagyon rég nem látták otthonukat ilyen gyönyörűnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a kisváros lakói elismerik, hogy végre tudnak egymással nyugodtan beszélgetni, és az utcákon is elférnek, számukra is teljesen új ez a helyzet. Mivel szinte az egész település a turizmusból élt, így anyagilag rosszul érintette őket a karanténidőszak, és sokan bizonytalanok a jövőt illetően.

Kezd visszatérni az élet

A korlátozások enyhítésével Hallstatt is kezd felébredni hónapokig tartó álmából, főként a közeli városokból látogatják. Elmondásuk szerint ebben az időszakban tökéletes úti cél, hiszen már nincsenek zárva az éttermek és kávézók, ennek ellenére csak nagyon kevés látogató élvezi a rég nem tapasztalt nyugalmat. Ez pedig visszaadja az osztrák falucska báját, ami miatt annyian imádják.

Tündérvilág bújik meg az Alpok völgyeiben: türkiz tavakban mártózhattok meg Karintiában

Mesebeli tájak, kerékpártúrák, kalandos programok várnak nyáron Karintiában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük