Magyarország egyik legszebb pincesora teli jobbnál jobb borokkal - Óriási kínálatból válogathatsz
Egy hosszú hétvége még nem elég ahhoz, hogy mindent láss és megkóstolj.

hajos cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hajós egy gyönyörű, de apró, alig több mint háromezer lakossal büszkélkedő városka Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Baja közelében, melyet egyre többen keresnek fel szépsége és kiváló borai miatt.

Ha jólesik néha a városi nyüzsgést vidéki idillre cserélni, vagy egyszerűen csak szereted a nagyszerű borokat, akkor Hajóson megéri legalább egy hosszú hétvégét, de inkább több időt eltölteni. Mutatjuk, mi minden vár a vendégekre!

A hajósi pincesor

Hajós esetében nemcsak egy egyszerű pincesorról, de egy szinte önálló településrészként emlegetett pincefaluról van szó, mely nem kevesebb, mint 24 utcából áll, így a legnagyobb ilyen az országban. Itt körülbelül 1200-1300 présház található, melyek a helyi népi építészet fennmaradt remekei, kialakulásuk folyamata egyidős a város formálódásával.

hajos pincesor

A présházak kacskaringós utcácskákat alkotnak, a szőlősgazdák lakhelyétől teljesen külön. A lösztalajba vájt épületekben kékfrankos, kadarka, szürkebarát, cabernet franc és sauvignon, cserszegi fűszeres, zweigelt, olaszrizling, valamint pinot noir érlelődik legnagyobb mennyiségben. Ezek közül eredetileg a kadarka volt Hajós nevezetessége, ám ma már többféle finom nedűt is készítenek. A homokos feltalaj és a löszös altalaj kiválóan kedvez a jobbnál jobb vörösboroknak.

Hajóson a bortermelés egészen az 1700-as évek elejéig, sőt, még régebbre nyúlik vissza. A város ugyanis komoly veszteségeket szenvedett a török hódítás idején. A lakosság pótlására 1728-tól német ajkú svábok érkeztek, akik szőlőtermeléssel foglalkoztak, és kiváló terményeikkel adóztak a kalocsai érseknek. A barlangokban berendezett pincéket hamarosan felváltották a vályog, majd a még modernebb présházak, melyekből az 1800-as évek végére több mint 850 darab volt.

hajos latnivalok

A borturizmus már az 1980-as évektől kezdődően jelentős bevételi forrás a városka lakói számára. Innentől egyre több gazda kezdett el a vendégek fogadására alkalmas szobákat is kialakítani. Legtöbbjük eleinte még saját otthonában fogadta a turistákat, ám olyan üdülőházak is létrejöttek, ahol a családok már nincsenek egy fedél alatt vendégeikkel.

Hajós ünnepei is a bor köré szerveződnek. Több mint tízéves múltra tekint vissza a minden ősszel megrendezett szüreti fesztivál. A szőlő, a szüretelők és a bor legendás védelmezője, Szent Orbán nemcsak szobrot kapott a faluban, de májusban neve napját is külön megtisztelik. Az Orbán Napi Borünnep alkalmából sokezres tömeg gyűlik össze. A mulatozók jelentős hányada ilyenkor német területről érkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hajós látnivalói

Hajóson számos épületen barokk motívumok vannak, melyek legmarkánsabban a település kastélyán, a központi Köztársaság téren és a római katolikus Szent Imre-templomon figyelhetőek meg.

hajos barokk kastely

A városi séták során érdemes a felkeresni az érseki vadászkastélyt és a hozzá tartozó, gyönyörűen rendben tartott, parkos kertet, majd megnézni a templomot, a Zsolnayból készült kálváriastációkat, a patika régi épületét és a városházát is.

A szomszédos pincefalu

Nemcsak Hajós, de Császártöltés is gyönyörű pincékkel büszkélkedhet, melyeket érdemes legalább egyszer meglátogatni, és megkóstolni tartalmukat. Császártöltésre azonban nem csak a nedűk miatt mennek a turisták.

A képek forrása: indafoto.hu / tourista, vtibor, pirosiskola, Balla Béla.

Ezt is szeretjük