Tarcal: a tokaji borvidék egyik legszebb faluja egy gyönyörű tó közelében
Kevés békésebb hely van Magyarországon.

tarcal borito
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnél kiszakadni egy kicsit a városi hétköznapokból, és békés, vidéki időtöltést keresel, akkor nem rossz ötlet Tokaj környékével szemezni, ahol a kiváló borok mellett kulturális élményeket és természeti csodákat is bőven találsz. 

A borvidék egyik gyöngyszeme Tarcal, mely egy olyan község, ahol kevesebb mint háromezren élnek, mégis telis-tele van a környék látnivalókkal, sőt, egy gyönyörű tavat is felkereshetnek az itt pihenő vendégek. 

Tarcali látnivalók

Tarcalon egyre bővülnek a turisták számára kínált lehetőségek, így már nemcsak szépen felújított parasztházaknál, de akár a Degenfeld-kastélyból és az Andrássy-kúriából kialakított szállodákban is megpihenhetsz. A község utcáin és a szomszédban magasodó Kopasz-hegyen nyugalmas sétákat tehetsz, és élvezheted a magasból a völgyre nyíló panorámát.

A Kopasz-hegyről csodálatos a panoráma
A Kopasz-hegyről csodálatos a panoráma

Szürkés színű tetővel látszik a késő barokk református templom, míg sárgára festve a római katolikus, 15. századi plébániatemplom látszik. A gótikus épületet többször átépítették és felújították, így ma kiváló állapotban van. Nem ez azonban az egyetlen valláshoz kapcsolódó látványosság. A környékre a magasból Magyarország legnagyobb Jézus-szobra vigyáz. 

Az Áldó Krisztus méltó elhelyezést kapott
Az Áldó Krisztus méltó elhelyezést kapott

Az Áldó Krisztus 2015-ben került a közeli domb tetejére, ahova két útvonal, köztük egy lépcsősor vezet felfelé, ami egyszerre szimbolikussá és igazán látványossá teszi a Jézushoz vezető utat. A nyolc és fél méter magas, 50 tonnás, monumentális szobor mellől teljes körpanoráma tárul fel a vidékre. A zarándokhely és a növényekkel telepített sétány Tarcal legnépszerűbb látványossága, melyet azok is felkeresnek, akik csak rövid időt töltenek itt.

Kicsit odébb, a Henye-dombon a 18. századi, katolikus, barokk Szent Teréz-kápolna áll, melyet azért  szenteltek Teréznek, mert a tarcaliak október 15-én, az ő napján kezdték búcsújárással a szüretet.

A Szent Teréz-kápolna a Henye-dombon.
A Szent Teréz-kápolna a Henye-dombon.

Tarcal igazi borászközség, mely kiváló helyen fekszik az Alföld és Zempléni-hegység találkozásánál, a vulkáni és üledékes kőzetekből álló Kopasz-hegy déli, löszös lejtőinél, melyek kiváló terepet biztosítanak a szőlőtermelés számára. 

A hosszan nyújtózó szőlősorok
A hosszan nyújtózó szőlősorok

A község körül a szőlőtőkék jókora területet lefednek. A környéken több mint tíz borászat működik, sőt, borkutató intézet is. Érdemes végigkóstolni a helyi kínálat minél több ínyencségét, sőt, vezetett bortúrákon és -vacsorákon is részt venni.

Az idei évben 22. alkalommal a Tarcali Napok is megrendezésre kerülnek majd július 28. és 30. között. A rendezvénysorozatot kulturális és gasztronómiai programok, valamint kézműves vásár teszik igazán izgalmassá. Olvasd el az esemény részleteit a Facebookon!

Tarcal tava

Ha a kulturális programok és a jó borok mellett vízparti pihenésre is vágysz, akkor Tarcalon erre is van lehetőség. A község határában, egy lélegzetelállító fekvéssel rendelkező bányató terül el.

tarcali to

A tó vize kékes zöld és nagyon tiszta, nyáron láblógatáshoz kellemesen felmelegszik, de strandolni sajnos nem szabad. A sziklás part hirtelen mélyül, ám a vadregényes környezet remek pihenési lehetőséget biztosít a horgászok számára. 

Még több gyönyörű, tóparti hely

Nemcsak a tarcali bányató kínál nyugalmat, de ezeket a szebbnél szebb helyeket is érdemes egyszer felkeresned.

A képek forrása: indafoto.hu / szabcsi, marcipan74

Ezt is szeretjük