Hajléktalantúrát indítottak a fővárosban
Mindössze 2600 forintnyi összegbe kerül
Hajléktalanok mutatják meg a prágai turistáknak a város rejtett arcát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint egyre népszerűbb az eredetileg cseh egyetemistákhoz köthető kezdeményezés, melynek keretében hajléktalanok mutatják meg turistáknak Prága rejtett oldalát.

A 2012-ben útjára indított Pragulic szociális projektet a városi tanács is felkarolta és támogatja.

Két-három órásak a túrák

Egy ilyen két-három órás városnézés, melynek ideje alatt az érdeklődők felkeresik azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok tartózkodnak, a felnőtteknek 250 koronába, a diákoknak és a nyugdíjasoknak 180 koronába kerül, ami a cikk megírásának időpontjában érvényben lévő árfolyam szerint körülbelül 2600, illetve 1900 forintot jelent. A pénz fele a hajléktalan idegenvezetőé, míg a másik fele elmegy az adminisztratív és szervezési kiadásokra.

Egyre nagyobb az érdeklődés

Odrej Kluegel, a Pragulic kezdeményezés egyik képviselője szerint a hajléktalantúrákra mindig akadnak érdeklődők, bár természetesen nem tömegesen. A tavalyi évben a Pragulic projekt keretében négy hajléktalan idegenvezető dolgozott. Egy-egy idegenvezető havonta átlagban 50-55 érdeklődőt kalauzolt a prágai pályaudvarok, piacok és olcsó, füstös vendéglők nagyvilág elől általában elrejtett zugaiba.

A prágai hajléktalanok világa iránt a külföldiek is érdeklődni kezdtek, hiszen hasonló élményre Európa más városaiban aligha van lehetőség. Amennyiben külföldi turistákat kell kalauzolni, a Pragulic a diákok köréből önkéntes ingyenes tolmácsokat biztosít a hajléktalanoknak.

Még több utazási hír:

Gyerekeket is várnak a túrákra

A legújabb terv az, hogy a projektbe néhány iskolát is bekapcsolnak. A cél, hogy a gyerekek megismerkedjenek a társadalom valós problémáival, és a jövőben személyesen is mindent megtegyenek annak érdekében, hogy ne kerüljenek a társadalom perifériájára. Az elképzelés szerint a 10-15 év közötti gyerekek kisebb csoportjait viszik el ezekre a túrákra, majd egy idő elteltével kiértékelik a tapasztalatokat.

Képek és mobilon megjelenő képek forrása: Prága látképe - hu.wikipedia.org, Godot 13; prágai panoráma - hu.wikipedia.org, Lhr.

Ezt is szeretjük